Beígérték korábban, hogy az egyes országok ÁFA-ját és valutáját figyelembe véve áraznak nemsokára az App Store-ban, és ez most be is következik. Tegnap levelet küldtek a fejlesztőknek, hogy 36 órán belül megtörténik az átállás, Kanadában, Norvégiában és az EU-ban áremelés jön mindenhol (MINDENHOL!), Izlandon csökkentés (de ott elve magasak voltak az árak, egy 5,99 dolláros játék 7,52 dollárba került), és Oroszországban is “változtatnak”.

Dear [Developer],

Within the next 36 hours, prices on the App Store will increase for all territories in the European Union as well as in Canada and Norway, decrease in Iceland, and change in Russia. These changes are being made to account for adjustments in value-added tax (VAT) rates and foreign exchange rates.

We will simultaneously update the Pricing Matrix in Rights and Pricing in My Apps on iTunes Connect.

We will also update the iOS Paid Applications and Mac OS X Paid Applications agreements, which will be available in Agreements, Tax, and Banking.

If you have any questions, contact us.

Regards,

The App Store team

Szóval búcsúzzatok el ezektől a számoktól:

img_9457.PNG

Kábé még most tudtok alacsony áron vásárolni, a nap folyamán valószínűleg átállás lesz, és mi szívjuk meg a térségben a legjobban.

Ahogy írtam, az EU-n belül 15 és 27 százalék között van az ÁFA mértéke, Magyarországon a legmagasabb, és a forint sem áll jól. Nem tudjuk, mennyit rak rá az Apple az árakra végül: eddig azt gondoltuk, hogy az átlaghoz képest jutalmaz vagy büntet, most kiderült, hogy nem az EU-s átlagból (21,4%) indulnak ki.

Mivel mindenhol emel az Apple, még a legalacsonyabb adómértékű országokban is, ezért a magyar áremelés ezen logika mentén, csak az ÁFA-t vizsgálva minimum 13 százalék lesz. Egy 2,69 eurós GTA Chinatown minimum 3 euró lesz, ha a feltételezésem helyes.

De felfoghatjuk úgy is, hogy ma van egy hosszan tartó akció utolsó napja, ahogy tetszik.