almalé és kungfu Rólunk

Sufnicég benyomását keltette egymilliós laptopjával az Apple

Ez a történet arról szól, hogy az Apple néha meg tudja savanyítani a tejet az ember szájában. Pedig nem kellene neki.

Tamás tavaly október 22-én az Appleblogon követte a keynote élő közvetítését. Este, miután lefektette a gyerekeit, ránézett a magyar Apple Store-ra, és meglátta, hogy az új MacBook Prók már rendelhetőek. A cége végre jó évet zárt 2013-ban, már megérett egy új laptopra, kedve támadt kipróbálni a legújabb játékokat is rajta, megvette tehát a legbrutálisabb példányt: 1.012.789 forintért megrendelte a legnagyobb, 15-ös MacBook Prót, 2.6 gigahertzes Core i7-tel, 1 terás flash háttértárral, 16 giga RAM-mal és egy GeForce GT 750M dedikált kártyával. Korábban őrültnek nevezte volna, aki ennyiért vesz gépet, de most belecsapott a lecsóba, és jól érezte magát attól, hogy megteheti. Én sem kezdtem el neki magyarázni, hogy nem játékra veszik az emberek az ilyen gépet, mert ő is tudta, de csak mosolygott. Így hát én is vele örültem.

Screen Shot 2014-02-02 at 08.08.56.png

Egy hét múlva meg is érkezett az Apple csúcslaptopja (mi is ezt teszteltük egy videóban). Örült a gépnek, fülig ért a szája, amíg pár nap után észre nem vette, hogy az egyik fényerő-szabályzó gomb kicsit kiáll, fura hangot ad, nem jól illeszkedik a helyére. Úgyhogy bevitte az egyik hivatalos Apple-szervizbe, ahol a pár napos gépet megvizsgálták, és jött az ítélet: a gomb javítása nem garanciális, mert ezt biztos nem így szállították le. Biztos beleakadt az ingujja, vagy valami hasonló. Miután kiderült, hogy 5000 forint körül van a javítás, Tamás egy kicsit csalódottan azt mondta: javítsátok, kifizetem. Leült a szervizben, hogy megvárja a dolgot.

Tovább olvasom


Mindent zafírkristállyal vonna be az Apple a Gorilla Glass helyett

Az már múlt év végén kiderült, hogy az Apple zafírkristály-megmunkáló gyárat létesít Arizonában. Megállapodtak a GT Advanced nevű céggel: öt év alatt 578 millió dollárt adnak a vállalatnak, hogy felpörgessék a fejlesztéseiket, amiből az Apple is profitálhat az eszközeiben.

A héten kiderült, hogy a megállapodás fedőneve Project Cascade, és hogy az üzemet szeretnék február végén átadni. Közben tolnák előre a fejlesztések a GT Advanceddel, és a nagy sietségből azt lehet leszűrni, hogy még idén megjelenhet a zafírkristály valami új termékben. Pontosabban üvegre laminált zafír: a GT Advanced azt kutatja, hogyan lehet üveglapra applikálni egy hajszálnál is vékonyabb zafírréteget. Így nem kell sokat felhasználni a viszonylag drága és nehéz (a Gorilla Glassnál 60 százalékkal súlyosabb) anyagból, mégis ellenállóbb, karcmentesebb felületet kapunk.

za.jpg

Persze adja magát a továbbra is csak pletykaként létező iWatch, egy tereptárgyaknak gyakran nekiütődő karóra, ami szinte ordít a zafírkristályért. Azt is tudjuk, hogy az Apple már jelenleg is alkalmazza ezt az anyagot az iOS-eszközök kamerájának és az ujjlenyomat-olvasó borításaként, de az 578 millió dollár azt mutatja, ennél azért többről lesz szó.

Egy most elfogadott szabadalom pedig igazolja a korábbi sejtéseinket: az Apple az iPhone és az iPad előlapi üvegét is zafírkristályra cserélné, így akár már az idén jöhetnek az izgatott törés- és karctesztek. A dokumentumban részletesen leírják azt is, hogyan lehet szépen és hatékonyan az anyagból kivágni részeket, ahová például a kamera vagy az előlapi gomb kerülne.

Tovább olvasom


Mennyit adnátok egy fasza iWatch-ért?

Ezt a kérdést tettem fel nektek két hete, és elég sokan válaszoltatok. Összesen 1359-en nyomtatok be valamit, és a sejtésem beigazolódott:

Tovább olvasom


2014-ben kiléphet a hobbiprojekt szerepéből az Apple TV

Ez lehet az Apple egyik nagy dobása idén, úgy fogják elkapkodni, mint a cukrot. Legalábbis ez valószínűsíthető a 9t5Mac tegnapi pletykacunamijából: Mark Gurman belső forrásokból több súgást kapott arra vonatkozóan, mit tud a következő generációs set top box. Állítólag olyan funkciókról beszélünk, amiket régóta várnak sokan a vásárlást egyelőre csak fontolgatva, kiegészítve olyan képességekkel, amire senki nem számított eddig.

Screen Shot 2014-01-31 at 09.47.22.png

1. Megjelennek az appok. Jelenleg is van egy 0.9-esnek kinéző választék, de azt beszélik már egy ideje, hogy idén megjelenik a rendes App Store a készüléken, és a fejlesztők elkezdhetik a munkát erre az eszközre.

2. Az előzőből következik, hogy az Apple TV lehetne a cég első játékkonzolja. Már egy ideje benne vannak könyékig a játékiparban, ideje, hogy növeljék a tétet. A kontrollerek az iPadek, iPhone-ok, iPod touch-ok lennének, és persze az MFi program részeként valamilyen módon külső gyártók irányítói is megjelenhetnek a piacon.

3. Az Apple TV egyben egy Airport Express képességeit is megkapná. Vagyis egy könnyen használható, kétsávos router lenne vezeték nélküli zenehallgatás és nyomtatás képességekkel. Ez nem tűnik nagy dolognak, pedig az: az Airport Express jelenleg 30 ezer forint, az Apple TV meg 33.990 forint (a Speedshopnál 32.900 forint). Vagyis aki már egy ideje szemezget mindkét kütyüvel, de nem érezte úgy, hogy megéri kifizetnie ennyi pénzt ezekért a funkciókért, most megkaphatja egyben, nyilván olcsóbban, mint a két termék árának összege (egyelőre semmit nem tudunk az idei Apple TV árazásáról, de nagyon nem szállhatnak el, ha már így sikerült lenyomni a számokat). Ezzel a húzással pedig az Apple kiveszi az egyenletből a külső, nem megbízható routerek esetleges bénázását, javítva a streaming stabilitását, ezáltal a Felhasználói Élményt.

4. Beépített TV tuner komponensről is beszélnek a források, vagyis az Apple TV-vel kapcsolódhatnánk a már meglévő boxokhoz, állomásokhoz. Nehéz ügy, az Xbox One esetében sem sikerült túl szépre és átláthatóra ez a funkció:

Tovább olvasom


Napelemeket szerelne az eszközeire az Apple

Na, itt az ideje egy kis pletykázásnak.

A téma nem újkeletű, elég régóta találgatják, melyik Apple-termékbe kerül először szolárpanel, és hogy van-e értelme egyáltalán az ilyesminek. Közben a cupertinóiak is szítják a tüzet különféle levédetett szabadalmakkal, amik a Nap erejével hajtott izékről szólnak. Attól függetlenül, hogy mindenki tudja: nem tart ott a technológia, hogy egy hordozható kütyüre ráaggatva, kis felületről képes legyen elegendő áramot termelni az eszközök mindennapi működéséhez.

Több eszköz is szóba került az utóbbi napokban különféle fórumokon, így aztán sorra veszem mindet. Valószínűségi együtthatót nem számolok az egyes pontokhoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium találmányát fogom alkalmazni, és szöveges értékeléssel utalok majd a jegyekre. Úgyis érteni fogja mindenki.

iWatch

lehetséges panelméret: 10 négyzetcentiméter

Az Apple 2014-re várható hordható kütyüje mindenki fantáziáját beindítja. Egy pillanatra a napenergia-kihasználás is felbukkant az eszközzel kapcsolatban, de aztán rögtön jött a kijózanító valóság: noha az óra viszonylag sokat érintkezik a napsugarakkal (főleg a melegebb hónapokban vagy az Egyenlítőhöz közeli csuklókon), a kis mérete és szándék szerint alacsony tömege miatt kevésbé alkalmas a napenergia összegyűjtésére. Akkor már inkább a kinetikus töltés jöhetne szóba, hiszen egy óra leginkább mozog.

iPhone 6

lehetséges panelméret: 72 négyzetcentiméter

A Seeking Alpha oldalon egész hosszú írás jelent meg arról, hogy az iPhone 6-ban majd napcellák lehetnek. Még csak bizonyítékhoz közelítő állításokat sem olvashattunk itt, csupán egy német cég "vezető okostelefon-gyártóval" való kooperációját és hasonló azt-látom-bele-amit-akarok szösszeneteket.

Egy iPhone-hátlap méretű panel egyébként nem lenne képes feltölteni a telefont, még csak a normál működéséhez szükséges energiát sem lenne képes előállítani a rendszer. Ráadásul egy mobil sokszor van a zsebünkben, és általában akkor van kitéve a Napnak, amikor mi is épp töltőközeli helyzetbe kerülünk (autó, iroda, otthon).

Persze el lehet játszani a gondolattal, hogy megérné-e egy panel egy órányi plusz akkuidőért, vagy örülünk-e annak, hogy stand-by üzemmódban nem merül a telefon egyáltalán zsebből kivéve, jó időben. De még ennek eléréséhez is olyan technológiai bravúrok kellenének, amik valószínűtlenné teszik a dolgot.

IMG_9598.jpg

A tokgyártók legnagyobb örömére.

MacBook

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása