almalé és kungfu Rólunk

Három éve halt meg Steve Jobs

Noha számítani lehetett rá, három éve ugyanúgy nem volt bekészítve életrajzi poszt a baj esetére nálunk, ahogy most sincs. A gyorsaság miatt akkor sok szerkesztőségben már kész volt a búcsúcikk, ahogy most is kész van sok élő emberrel kapcsolatban.

stevejobs1.jpg

Pont pár hete írtam Jobsról, amikor a zsenikövetés jelenségéről emlékeztem meg, és annak a veszélyéről, hogy a legrosszabbat ragadjuk ki egy komplex rendszerből. Annál jobban most sem tudnám összefoglalni néhány mondatban, mit gondolok róla.

Amit nagyon szép gesztusnak tartok, hogy láthatóan amíg Tim Cook a vezérigazgató, addig minden évben megemlékeznek a halála évfordulójáról. Tim Cook ügyesen és nagy sikerrel viszi tovább a céget, azt a céget, ami még mindig egy másik ember öröksége. Noha Cook láthatóan megfogadta Jobs tanácsát, és a kérdésekre nem próbál meg Jobsként válaszolni, mégis érezhető az egész vállalaton még így, három évvel később is, a mentor.

Tim Cook ezt a levelet küldte ki az Apple dolgozóinak tegnap:

Csapat,

Vasárnap lesz Steve halálának harmadik évfordulója. Tudom, hogy sokan közületek gondoltok rá ezen a napon, én biztosan fogok.

Remélem szántok egy percet arra, hogy értékeljétek, hányféleképp tette jobbá a világot Steve. Gyerekek új módszerekkel tanulnak, köszönhetően azoknak a termékeknek, amiket ő álmodott meg. A világ legkreatívabb emberei használják, hogy szimfóniákat komponáljanak, popdalokat írjanak, és a novellától kezdve a verseken keresztül a szöveges üzenetekig írják le a gondolataikat. Steve élete hozta létre a vásznat, amire a művészek mesterműveket alkotnak.

Steve látomásai túlmutatnak azokon az éveken, amikor még élt, és az értékek, amikre az Apple-t építette, mindig velünk maradnak. Sok ötlet és projekt, amiken ma dolgozunk, már a halála után született, de a hatása ezeken - és mindannyiunkon - nyilvánvaló.

Élvezzétek a hétvégét, és köszönöm, hogy segítetek eljuttatni a jövőbe Steve örökségét.

Tim



Október 16-án már jöhetnek is: Yosemite, Retina iMacek, új iPadek

A Recode szerint a korábban pletykált október 21. helyett már október 16-án, csütörtökön jöhet az új keynote, ami három téma köré csoportosul:

OS X Yosemite. Már nagyon várjuk az új asztali operációs rendszert, hogy egyesülése az iOS 8-cal kiterjesztett szárnyú főnixmadárként vigyen minket messzi tájakra.

Yosemite.jpg

Azok a Retina iMacek, amikről korábban is írtam. Várható az új processzor, erősebb grafikus kártya, az előzőekhez hasonló dizájn, és akár 6400 x 3600 pixel, ami szinte félelmetesen sok. Ide kell egy hülye összehasonlítás: ha rizsszemekből szeretnénk kirakni az összes pixelt, akkor 460 darab egykilós zacskót kellene vennünk hozzá, ami több mint százezer forintba kerülne, ha a teszkóban vesszük.

Új iPadek is várhatóak, állítólag arannyal turbózott verzióban is, antireflekt réteggel a kijelzőn, Touch ID ujjlenyomat-olvasóval. Az osztott képernyős iOS 8-ról is szeretnénk végre hallani valamit az iPaddel összefüggésben.

Szóval az október is sűrű lesz, hála istennek.



Tudjátok, kinek lehet jó az iBeacon? A vakoknak

A látássérültek eleve egy csomó jóságot kaptak az iPhone-nal. Az operációs rendszer a dobozból kivéve készen áll a hangos használatra, spéci appokkal látják, hogy ég-e náluk a villany, hogy mennyi pénz van a tárcájukban, még egy külön nekik készített navigációs program is segít eligazodni a városban. Fejükön fülhallgatóval folyamatosan kapják az instrukciókat a telefonjukból, kevesebb segítségre van szükségük a mindennapokban, önállóbbak lehetnek.

Csakhogy a navigáció nem vakvezető kutya: nem tudja a GPS, hogy pontosan hol áll a célszemély, és nem mondhatja, hogy mindjárt le kell lépni a járdáról, vagy hogy most kanyarodj balra. Egyszerűen nem megbízható annyira, amennyire egy vaknak kell: fél méteres pontossággal, legalább.

Viszont az iBeacon igen. Elég pontosan meg lehet határozni több jeladóval a felhasználó pontos helyzetét egy téren belül, és noha az Apple három távolságot értelmez (közeli, közepes táv, távoli), ezeket a gyakorlati tapasztalatok alapján pontosan tudták definiálni az eszközöket használók, programozók. Elvileg nincs semmi akadálya annak, hogy egy nagy áruházban 30-40 darab, egyenként kábé kétezer forintos iBeacon jeladóval, meg egy okotelefonokkal kommunikáló alkalmazással folyamatosan tudják mondani az ott vásárló vakoknak, hogy merre kell menni egyik vagy másik osztályhoz, eladópulthoz. Ha a fejessaláta vagy a sárgarépa előtt állnak, és tudják, hogy az van előttük, már ők is ki tudják választani azt, ami nekik tetszik.

MUSEUM-2.jpg

Jelenleg a vakok egyedül csak pici üzletekben vásárolhatnak, ahol belépés után megszólítják őket, és a kezükbe nyomják a kért terméket, ami nyilván egy kicsit mindig drágább, mint a nagy bevásárlóközpontokban. Bemenni egy szupermarketbe vagy mondjuk egy barkácsáruházba több szempontból is kihívás: még ha meg is találják segítséggel a bevásárlókocsit és a bejárati fotocellás kapukat, akkor sem tudják, melyik termék hol van, és hogy amit épp levesznek a polcról egy dobozban, egyáltalán micsoda.

Persze a termékeket továbbra is csak a Braille-feliratok tudják beazonosítani, de az oda vezető utat, vagy a legközelebbi ügyintéző megtalálást már segítheti egy ilyen rendszer. Segíthet a tömegközlekedésben is, bemondhatja a Futár, mi a következő busz, vagy a metróban elnavigálhatja őket a megfelelő mozgólépcsőhöz. De akár a város nevezetességei mellett is lehelyezhetnek ilyen rendszereket, amik odaérve a fülünkbe mondják az adott tudnivalókat, és hogy merre hány méterre mit találunk még. Még a látóknak is tök jó megoldás.

Az iBeacon jelek fogadása minden platformon lehetséges, csak egy okos készülék kellene mindehhez, és a vakok újra egy szinttel feljebb léphetnének az önállóság útján. Ezt gondolom. Ez nagyobb menőség, mint a Bluetooth-kuponosztás.



Valós környezetben küldi sarokba az iPhone 6 a Galaxy S5-öt

Az alábbi videóban három frissen rebootolt, ugyanarra a hálózatra csatlakozó okostelefon, egy iPhone 6, egy Galaxy S5 és egy HTC One M8 hármassal végeztek életszagú tesztet, ami ezáltal nyilván nem elég egzakt, de végső soron ez az, amivel az átlagjúzer találkozik.

Megnyitottak appokat, időnként kattintgattak is bennük, majd az egészet újra megtették, hogy lássák, melyik rendszer képes gyorsabban újratölteni a korábban már megnyitott alkalmazást, és hol kell várni a reloadra. Ez a multitasking-faktor, élesben, valós élethelyzetben - noha az Android és az iOS ezt egészen másként oldja meg.

Az iPhone 6 mindössze 1:55 perc alatt végzett, a HTC közel volt, 14 másodperccel maradt csak le, de a Samsung Galaxy S5 több mint egy percet szüttyögött még a harmadik helyért, 2:58-as idővel.

Az iPhone 6 kihívói papíron erősebbek, és a feladatot egy felületes "tech specs" elolvasása után azt gondolhatnánk, hogy jobban kellett volna elvégezniük. Négymagos, 2.3 - 2.5 gigahertzes Krait 400-as CPU-val és 2 gigabájt RAM-mal jött mindkét modell, miközben az iPhone 6 egy kétmagos, 1.38 gigahertzes A8-assal és egy giga RAM-mal versenyzett.

Láthatjuk, ez mennyit ért. Egyrészt nem a magok száma és a gigahertz dönt, másrészt okos hardver-szoftveroptimalizálással, sőt párhuzamos fejlesztéssel, a kevesebb több lehet. Ráadásul feleannyi memóriával és desktop-szintű multitasking nélkül is előfordul, hogy az alkalmazásokra kevesebbszer kell várni az egymás közötti váltás között, mint más rendszereknél.



Idézzük fel, hol szakadt meg a kapcsolat Wozniak Bandival

Csaba már utalt rá a videóiban, hogy hamarosan egy régi ismerőst láthattok az Appleblogon.

De egy még csak pletyka.

Sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, hogy visszatér-e Wozniak Bandi, mindenesetre egy ilyen fotót találtunk a fényképezőgépünkön, ki tudja, hogy került oda.

P1230761.JPG

Szóval hogy kellően felkészülten várjuk Wozniak Bandi esetleges új részeit, amik a híresztelések szerint október 11-től kéthetente várhattok, idézzük fel, hol hagytuk abba. Lássuk, hogy kezdődött ez az egész.

 




süti beállítások módosítása