almalé és kungfu Rólunk

Átalakíthatja az egészségügyet az Apple Watch

A keddi bejelentés óta sok cikk jelent meg az Apple Watch esélyeivel kapcsolatban, megvizsgáltuk a kérdést az óraipari szakértő szempontjából, meg arról az oldalról is, hogy szükségképpen bukásra van-e ítélve a termék, ha a piac nem kerül elsőre orgazmusközeli-állapotba tőle (nem).

Lehet vitatkozni a hardver vagy a szoftver formáin, az üzemidőn, a képességeken, mégis meghatározó élmény, hogy az óra egészségügyi asszisztensként valamivel kevesebb, mint amire számítottunk: az első modell csak a pulzusunkat tudja mérni, remélhetőleg valamivel ügyesebben, mint az ilyesmire is tökéletesen alkalmatlan konkurens okosórák.

Screen Shot 2014-09-14 at 10.22.38.png

Persze már előkerültek pletykák azzal kapcsolatban, hogy a második generáció sokkal több fiziológiai információt lesz képes begyűjteni, de elég vicces egy olyan terméknek a következő verziójáról beszélni, ami jó fél évig valójában még nem is létezik: csak 2015-ben kerül a boltokba az első modell.

Ezzel együtt azon lehet és érdemes is gondolkozni, hogy milyen lehetőségek vannak ebben a termékcsoportban. Már áprilisban írtunk arról, hogy idővel akár az életbiztosítók is beszállhatnak az okosórabizniszbe és a mobilszolgáltatókhoz hasonlóan átvállalhatják a termék árának egy részét.

Most azonban kaptunk egy tök jó elemzést az egyik olvasónktól, dr. Weltler Ádámtól, aki arról írt az Arsboni jogi folyóiratba, hogy miként változtathatja meg az Apple Watch az egészségügyi ellátást, az életkilátásainkat és a biztosításunk díját.

Ennek az anyagnak egy rövidített, aktualizált verzióját tesszük most itt közzé, az egész cikket erre a linkre kattintva találjátok.

…a biztosítók és a biztosítottak kölcsönös érdeke tehát az, hogy a biztosítók legalább havi rendszerességgel információt kapjanak a biztosított hogylétéről. A legtöbb már ma is kapható fitness karkötő képes arra, hogy mérje pulzusunkat, azonban már most vannak olyan tesztfázisban lévő termékek, melyek ennél jóval több információt tudnak közölni viselőjéről.

Timothy Acuri, a Cowan & Co elemzője azt jósolja, hogy az Apple a Watch termék árusítása kapcsán hasonló tárgyalásokat fog folytatni a biztosítótársaságokkal, mint amilyeneket anno a mobilszolgáltatókkal. Ebben a felállásban nem a T-Mobil-Vodafone-Telenor trióval köthetünk többéves szerződést, hanem azokkal a magyar biztosítái piacon lévő biztosítókkal, akik az életbiztosítási üzletágukon belül rendelkeznek olyan életbiztosítási csomaggal, melynek kötelező vagy kiegészítő eleme egy folyamatos állapotmérést biztosító karkötő. Ez lényegében egy olyan műszer, amely folyamatosan figyeli életfunkcióinkat. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Kezdve attól a fentebb említett esettől, hogy egészségesebb életmódra váltva 10.000,- Ft-ról 7-5.000,- Ft-ra csökken a biztosítási díjunk, úgy hogy a biztosítási összeg változatlan marad. A biztosító és biztosított közös érdeke, hogy megelőzzenek egy-egy elhárítható életveszélyes szituációt, hiszen a biztosító így a tetemes biztosítási összeg kedvezményezetteknek történő kifizetésétől mentesül, míg a biztosított tovább élheti életét.

Ha például valaki egy magányos, reggeli kocogás közben szívrohamot kap, akkor a karon lévő szenzor értesíteni tudja a biztosítót, vagy akár közvetlenül a mentőket (pontos gps koordinátákat megadva), hiszen képes különböztetni az egészséges szívdobogását a szívnek attól az állapotától, amikor az egyén infarktust él át.

De idővel az Apple Watch akár mérheti testünk vérnyomását, pulzusát, folyadékháztartását, vérnyomását, vércukrát, alvásunk minőségét, így azt is, ha tartósan az elegendőnél kevesebbet töltünk alvással. Egy ilyen karkötő viselése hasznos információkat szolgáltathat nemcsak a biztosítónknak, de akár a háziorvosunknak is. A szakértők azonnal reagálni tudnak a kialakulóban lévő betegségekre. Ha van 3 évnyi adat arról, hogy hogyan működik testünk egészséges állapotában, akkor az orvos vagy akár a program is könnyen észlelheti, hogy a betegségünk kezdete óta milyen változások tapasztalhatóak. Ez persze nem küszöböli ki az alapos vizsgálatot és a beteg beszámolóját, de fontos pillére lehet egy-egy vizitnek.

Társadalombiztosítási jogviszonyban is hasonló lenne a helyzet. Az állam érdeke az, hogy ismerje a társadalombiztosításban résztvevő állampolgárok egészségi állapotát, így legalább fel tud készülni egy-egy tömegesen felbukkanó egészségügyi jelenségre, és le tudja követni megfelelő egészségügyi szakpolitikával.



Cook: olyan eszközön dolgozunk, amiről az emberek még csak nem is hallottak

Csapjunk bele a lecsóba, annyi érdekes hír zúdult ránk szombat reggelre, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Az első az Apple Watch árazásával kapcsolatos: hallottuk, hogy 350 dolcsi az indulóár, de ez csak a műanyag barbis verzióra vonatkozik, a komolyabb modellekről nem tudtunk semmit. Na hát, a TechCrunch szerint a 18 karátosra  aranyból aranyozott verziót kábé 1200 dollárért lehet majd megvenni, ami adókkal, meg a többivel itthon simán 350 ezres indulóárat jelent.

Ahogy azt meg is jósoltam februárban.

edition1.jpg

Nyilván megjelentek az első pletykák az Apple Watch 2-vel kapcsolatban, amiben állítólag még több érzékelő lesz és a 12 colos MacBook Airről is, ami meg zajmentes működést ígért. Sajnos az iPhone 7-ről eddig semmilyen pletyka nem szivárgott ki, pedig ideje lenne, hogy kapjunk némi információt. Nem lehet ennyire éheztetni a nyájat!

Közben New Yorkban meg elkezdtek sorban állni az emberek, érdemes még időben felhívni a rokonokat, hogy hozzanak esernyőt:

apple-iphone-6-fans-line-up-outside-the-apple-store-ahead-of-launch.jpg

 Screen Shot 2014-09-13 at 08.57.40.png

Jimmy Kimmel meg természetesen idén sem hagyta ki a sorokban rejlő ziccert:

Tovább olvasom


Tim Cook bemutatja az Apple Pay-t

DAT FACE.

Screen Shot 2014-09-11 at 15.26.11.png

Screen Shot 2014-09-11 at 15.26.12.png

Screen Shot 2014-09-11 at 15.40.06 1.png

Screen Shot 2014-09-11 at 15.26.26.png

És a kedvencem:

Screen Shot 2014-09-11 at 15.26.02.png



Azonnal elkapkodták előrendelésben az összes iPhone 6-ot

Hazai idő szerint elvileg reggel 9-kor vált elérhetővé az új mobilok online előrendelése, gyakorlatilag a rendszer túlterhelésszerű tüneteket mutat azóta is. Nem csoda, mert állítólag egy óra alatt el is fogytak a készletek függetlenül attól, hogy nagyon el sem lehetett érni az Apple online Store-ját. A szerencsés érintettek, akik Ausztráliában, Japánban, Hong-Kongban, Szingapúrban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Kanadában vagy az Egyesült Államokban élnek. Másnak első körben nem jut a mobilból.

Screen Shot 2014-09-12 at 10.26.01.png

Egyébként az árak a közvetkezőképp alakulnak a világ körül, az olcsóbbtól haladunk a drágábbig (az amerikaiak nettó árak, de egyes államokban elhanyagolható az ÁFA):

iPhone 6 16

Japán: 155 ezer forint
USA: 158 ezer forint
Hong Kong: 174 ezer forint
Ausztrália: 191 ezer forint
Szingapúr 192 ezer forint
Egyesült Királyság: 213 ezer forint
Németország 220 ezer forint

iPhone 6+ 16

USA: 180 ezer forint
Japán: 181 ezer forint
Hong Kong: 200 ezer forint
Ausztrália: 220 ezer forint
Szingapúr 223 ezer forint
Egyesült Királyság: 245 ezer forint
Németország 250 ezer forint

Szokás szerint Európa a legdrágább, hiszen nálunk a legmagasabb a forgalmi adó. Magyarországon a világszinten is rekorder ÁFA miatt valamivel még magasabb árra számíthatunk, mint az első körös csúcstartó Németországban.

Egyébként abban megegyezhetünk, hogy ha már mindenképpen ki kellett szedni a sorból egy verziót, akkor pofátlanság volt a 32-es helyett a 16-osat tarkón lőni?



Jó-e nekünk az Apple Pay? És mire használjuk egyáltalán?

Az Apple Pay bejelentésekor Tim Cook olyan felszabadultan nevetett, úgy örült, hogy muszáj volt mosolyogni rajta. Kétszer is megmutatta a videót, amin egy Apple Pay fizetés volt látható. A hölgy rátette az ujját az iPhone-ja ujjlenyomat-olvasójára, hozzáért a POS terminálhoz, és kész.

Valami olyan, amivel már évek óta ismerkedünk. Az elavult, a szenzitív információinkat bárki számára láthatóvá tévő bankkártya helyettesítésére alkalmas módszerrel, ami a leváltásra sajnos nem érett még meg. A telefon egy Secure Element nevű helyen, a többi alkalmazástól és külső támadóktól távol, biztonságban tárolja a készülékhez rendelt egyedi account numbert, előállít egy dinamikus biztonsági kódot, amiket a fizetésnél előránt, NFC chippel lekommunikál, és különféle biztonsági algoritmusokkal megspékelve használ. Ami újdonság volt benne, az nagyjából az ujjlenyomat-olvasó.

Screen Shot 2014-09-11 at 12.20.06.png

A témával kapcsolatban beszélgettem Kiss Sándor “Alex”-szel, a mobilfizetés szakértőjével, a Barion vezetőjével és résztulajdonosával, aki kiokosított a témában rendesen.

Beszélt például a Google Walletről, ami szintén a Visával és a Mastercarddal együttműködve végezte majdnem ugyanezt. Nagyobb értékű vásárlásoknál azonban ott mindig PIN kód kellett, a csipogtatással egy időben történő, egyszerű fizetés nem mindig működött. Az Apple valószínűleg létrehozott egy speciális tranzakciót, ahol a fizető fél ujjlenyomata elegendő információ az azonosításra, így ha az iPhone a fizetést jóváhagyja, azt a POS terminálnak is el kell fogadnia.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása