almalé és kungfu Rólunk

Mégsem elpusztíthatatlan az iPhone 6 előlapja

Kábé két hete mutattuk be azt a videót, amelyiken Marques Brownlee késekkel meg egyéb rettenetekkel esett neki az iPhone 6 állítólagos előlapjának és nem igazán sikerült kárt tennie benne. Meg is állapította, hogy a zafírkristály strapabíró jószág, és nagyobb biztonságban lesz a mobilunk, mint korábban bármikor.

Aztán úgy döntött, tovább fokozza az izgalmakat és megnézi, hogyan reagál a felület a csiszolópapírra. A brutális beavatkozás előtt egy kis alapozás: a Mohs-féle skála az anyagok keménységét vizsgálja, a gyémánt értelemszerűen a tízes, a tiszta kvarckristály a 9-es, az iPhone 5s gorillaüvegje a 6,8-as, a sima kés az 5,5-ös, és így tovább. Axióma: csak a keményebb anyag tudja összekarcolni a puhábbat.

Na most: a csiszolólap 7-es keménységű, és nyer. Ebből következik, hogy az iPhone 6 állítólagos előlapja nem zafírból készült.

 

Jó hír viszont, hogy az iPhone 5s kijelzőjénél mindenképp ellenállóbbnak tűnik, illetve hogy a Touch ID fedőlapját, aminek az anyaga hivatalosan is zafírkristály, semmivel sem lehetett összekarcolni, szóval a gyakorlat igazolta az elméletet.



Készül az élményalapú navigáció

A Yahoo barcelonai részlege őrült jó fejlesztésbe kezdett: megalkotják a világ első, élményalapú navigációs rendszerét.

Lépjünk egyet vissza: a mai gps-ek kizárólag a hatékonysággal foglalkoznak, azzal, hogy minél előbb, minél gyorsabban, vagy épp minél rövidebb úton érjük el a célunkat. Praktikusak és rendben is van ez így, hiszen ezzel is tömegigényt elégítenek ki.

De: ott van az a probléma, hogy nem vagyunk gépek, éppen ezért nemcsak a hatékonyság a fontos, hanem a jó hangulat is. Utóbbiról hajlamosak vagyunk lemondani, de attól még a lelkünk mélyén létezik az igény. Magamon is észrevettem, hogy ismert útszakaszokon gyakran választom az alig valamivel hosszabb, de sokkal jobb hangulatú irányt, hiszen nem mindegy, hogy 15 percet utazok egy gyártelep árnyékában, vagy inkább 18-at kellemes hangulatú zöldövezetben.

scenic-route-inline-660x438.jpg

Pontosan erre jöttek rá a Yahoo fejlesztői, amikor elkezdték kiépíteni az élményalapú navigációt. Olyan rendszert akarnak megalkotni, ami figyelembe veszi ugyan a sebességet és a távolságot is, tehát nem visz el a világ végére csak azért, hogy kellemes legyen az útvonalad, de ha kábé egymás mellett fut két út, amiből az egyik mondjuk öt-hat százalékkal hosszabb, csak sokkal kellemesebb, akkor felajánlja alternatívaként.

A fejlesztés még korai szakaszban tart, rengeteg fénykép feldolgozásával rangsorolják az útvonalak szépségét, kellemességét, és nyilván nem is lesz elsőre hibátlan, de remek lesz egy olyan rendszerrel találkozni, ami a hagyományos navigációkkal szemben figyelembe veszi az emberi tényezőt is. És ha valakinek, az Apple-nek biztos érdemes lenne ebbe az irányba elindulni a Maps-szel.



Jó tempóban épül az Apple Űrhajó

Biztos azért is érdekel minket annyira a vállalat új főhadiszállása, mert bizonyos értelemben ez lesz Steve Jobs utolsó és legnagyobb műve: kisebb városok szoktak akkorák lenni, mint az elhunyt vezért irányításával megtervezett Apple Campus.

És a munkákkal elég szépen haladnak, egy most készült fotón jól látszik, hogy a területet már defásították, és valóban egészen űrhajószerű az a forma, ami kezd testet ölteni a földtenger közepén.

applecampus21.jpg

És ha megnézitek az előtérben a házakat, akkor elég jó viszonyítási alapunk lesz arról, hogy milyen nagyra fújják a központot. Főleg, hogy azok a házak az előtérben vannak. A felcsúti stadion kutya fasza ehhez képest.

felcsut-02.jpg

Sőt, azt is lehet látni, hogy a belső falak már többé-kevésbé állnak. Ha majd teljesen állni fognak, akkor egy 260 ezer négyzetméteres irodakomplexumot fognak majd közre - a Parlament alapterülete 18 ezer négyzetméter -, amiben lesz egy 2400 férőhelyes garázs és kábé 9 ezer négyzetméternyi edzőterem meg 10 ezer négyzetméternyi előadóterem. Szóval óriási izé épül éppen, ami a maximális energiahatékonyság jegyében száz százalékig megújuló energiaforrásból üzemel majd, és ami köré hétezer fát fognak ültetni.

Mestermű lesz a maga nemében.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.



Jövő héten indul a 4,7-es iPhone 6 tömeggyártása

Jönnek a holtbiztos hírek, ezek szerint jövő héttől beindulnak a gyártósorok és elkezdik ontani az iPhone 6-os kisebbik modelljét, a 4,7 colos készüléket. A Foxconn SZÁZEZER embert vett fel csak azért, hogy ki tudják elégíteni a megugró keresletet: ez nem az iPhone 6-on dolgozó emberek száma, ez csak a plusz, amit az új modell kedvéért felvesznek, várhatóan ennél tehát többen állnak majd a gyártósorok mellett.

És a korábbi hírek alapján a munkások már nem lesznek egyedül (százezres magány): robotok segítik majd a dolgukat, hogy gyorsabban, több iPhone-t tudjanak előállítani, mint korábban bármikor, szóval alapvetően luddita megmozdulásokra számítunk Sencsen környékén.

A hír egy másik érdekessége, hogy az 5,5 colos verzió gyártásának a beindítása állítólag augusztusra csúszik, mivel felléptek bizonyos nehézségek a tömeggyártással kapcsolatban. Korábbi infók szerint a fő gond a nagy érintésérzékeny panellel van, ami a széleinél egyre érzéketlenebbé válik, így a GigaiPhone várhatóan nem, vagy csak nagyon szűkösen lesz elérhető a szeptember végére várható iPhone 6-premierkor.

8917-326-mockup-140410-l.png

Azt már egy másik forrás erősítette meg, hogy az új készülékekbe spéci, 2 milliméteres akkumulátor kerül: ezek 33 százalékkal vékonyabbak a jelenleg használt, 3 milliméteres verzióknál. A fogyókúra kisebbfajta technikai szenzáció, csak a Samsungnak vannak még vékonyabb, 1,65 milliméteres telepei, ezek azonban csak laboratóriumi körülmények közt működnek, míg az iPhone akksija elméletileg jövő héttől több milliónyi készülékbe kerül bele.

A vékonyítás persze nem jelenti azt, hogy az akku kapacitása változik, hiszen a 4,7 és 5,5 colos kialakítás szélesebb és magasabb tepsik beszerelését teszi lehetővé, szóval várhatóan a súly sem változik, csak máshogy oszlik meg a dimenziók közt ugyanaz a térfogat.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.



Újgenerációs szenzort kaphat az iPhone 6 kamerája

Annyi mindent hallottunk már az iPhone 6-ról, legalábbis a kijelzőjéről, például, hogy nagy lesz, meg hogy zafírkristályból készül majd, a kameráról viszont keveset beszéltünk. Főleg persze azért, mert ebben a versenyszámban inkább az s-modellek szoktak nagy ugrást mutatni, hogy el lehessen adni valamivel a változatlan formát, senki sem számított valami forradalmira a 6-os verziónál.

Ehhez képest a Digi-Wo most úgy tudja, hogy új szenzort raknak a mobilba: az iPhone mostanáig a Sony IMX145-ösét használta az iPhone 4S-ben, az iPhone 5-be és az 5s-ben is, pontosabban ennek fejlesztett, módosított verzióit, a lap szerint viszont most átáll az IMX220-asra. Ez a szenzor a korábbi 8 megapixeles, 1/3.2”-os érzékelő helyett egy 13 megapixeles, 1/2.3”-os, szóval több pixel, jobb minőségű kép, kevesebb zaj várható.

sonyexmor_imx220s.jpg

A szenzor mellé a pletykák szerint az 5,5 colos modellben optikai képstabilizátor is jár majd - persze nagy szemétség lenne ettől a 4,7-es verziót megfosztani, hiszen a vásárlók többsége nem spórolásból, hanem józan megfontolásból választja majd a péklapát verziót az óriásplakát helyett.




süti beállítások módosítása