almalé és kungfu Rólunk

Fotók az iPhone 6-ról

Sonny Dickson egy megbízható ügynök, a szivárogtatásai mindig pontosak voltak. Nemrég a Twitterre tett ki néhány fotót telefonokról, amik leginkább az idén várható iPhone 6-osokra hasonlítanak. Az előlap az iPhone 5s-re hajaz, a hátlap meg a hónapok óta mutogatott formákat követi.

via 444



Defektes iPhone-töltőket adott ki az Apple Magyarországon, ingyen kicseréli őket

Az iPhone-ok saját töltőiről van szó, az Apple 2009 októbere és 2012 szeptembere között “biztonsági kockázatot jelentő”, túlmelegedő adaptereket szállított ki Európában, köztük Magyarországon is.

Az érintett telefonok: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4s.

Az érintett töltők: a Model: A1300 jelzésűek. Az A1400 jelzésűek nem érintettek a Töltő Gate-ben.

screen-shot-2014-06-13-at-09-33-50.png

A töltők kicserélhetőek Magyarországon az APR-ekben. Az iPhone serial numberjét kell tudni hozzá, és magát a telefont is kell vinni magunkkal. Aki fizetett már azért, hogy kicserélje a defektes töltőt, az Apple-höz fordulhat kártérítésért.

További részletek itt.



Az első vakon írt magyar iOS alkalmazás - Talking Book Reader

Torma Zsoltról itt olvashattatok nálunk először. Az iOS-fejlesztő egyrészt azért különleges, mert születése óta vak. Másrészt azért, mert ezt nem tartja sokra, és nem is szereti, ha szóba hozzák.

Pár napja pedig megjelent az első iOS-alkalmazása Talking Book Reader néven. Ez egy olyan felolvasó, ami képes txt-ben mentett szövegeket, könyveket felolvasni, beállítható gyorsasággal, sok nyelven.

Természetesen rögtön kíváncsi lettem a dologra, és arra, hogyan sikerült ezt összehozni. Volt-e olyan rész, amivel nem birkózott meg egyedül, és ha igen, kik segítettek neki?

Jöjjön hát egy interjú Zsolttal, Tamással és Robival, akik összehozták az appot.

Hogyan jutott eszedbe az app ötlete?

Zs.: Bennem merült fel az igény rá. Bár látássérült vagyok, szabadidőmben nagyon sokat olvasok. Egyrészt olyan alkalmazást szerettem volna használni, amivel bárhol, bármikor lehet olvasni. Ez azt jelenti, hogy akár egy hosszú vonatúton, de akár akkor is, ha csak 15 percem akad az olvasásra, miközben egy járművel egyik pontból elérek a másikba.

Szintén fontos kritérium volt, hogy az alkalmazás használata legyen nagyon egyszerű, végezzen el minden olyan feladatot, ami maximálisan a felhasználók kényelmét szolgálja, így csak a könyvre lehet koncentrálni.

Mivel fellelhetőek olyan írások az interneten, amik szerint a hangoskönyvek elterjedése növekedésnek indult, szerettem volna ezt kihasználni, így nem csupán a látássérültekre gondoltam, mint célközönségre, amikor a terveken dolgoztam.

Miért más vagy jobb ez az olvasó, mint a most elérhetőek?

Zs.: Ez nem egy klasszikus értelemben vett könyvolvasó, mint például az iBooks alkalmazás. Nem az a feladata, hogy megjelenítse a könyvet, és lapozható vagy görgethető módon tegye lehetővé az olvasást.

Az alkalmazásom ehelyett jelenleg a szöveges, txt fájlok olvasását teszi lehetővé úgy, mintha azok hangoskönyvek lennének. A felhasználó képes vezérelni az alkalmazást csupán a fülhallgató távirányítójával, így nem kell elővennie a készüléket a zsebéből. Mivel azonban szükség lehet arra, hogy a felhasználó lássa is azt, amit olvas, az éppen olvasott szövegrész megjelenik az alkalmazás megfelelő képernyőjén. Így segítséget nyújthat olyanoknak, akik olvasási nehézségekkel küzdenek, de akár egyetemistáknak is, akiknek a vizsgáikra történő felkészülés során száraz, csupán szöveges információkkal teli hosszú anyagokat kell bemagolniuk, hiszen az alkalmazásom felolvassa nekik az anyagot, nem kell a szemüket órákon át fárasztani az olvasással. Azok pedig, akik autóban, vezetés közben kívánnak olvasni, s eddig hangoskönyveket hallgattak CD-lemezekről, mostantól elég, ha összekapcsolják készüléküket a jármű beépített hangrendszerével, és máris kezdődhet az olvasás.

Sikerült egy nagyon könnyen kezelhető felhasználói felületet megalkotni. Már a tervezéskor igyekeztem figyelni arra, hogy az alkalmazás használata minél magától értetődőbb legyen, és kövesse a való élet helyzeteit.

Főleg a látássérülteknek segíthet az alkalmazásod, te mégsem csak nekik szánod. Miért?

Zs.: Egyrészt azért, mert léteznek emberek, akik látnak ugyan, mégis olvasási nehézségekkel küzdenek. Emellett egy beszélő könyv érdekesebb, színesebb élményt nyújthat akárki számára, talán még gyerekek is könnyebben olvasnának így el egy regényt.

Tovább olvasom


Kézzel válogatja az Apple az appokat Európában is

Sokat javult tegnap az App Store, a cupertinóiak bővítették Európában a kézzel válogatott programok körét. Eddig csak a Games, Kids, Education, Food és Newsstand kategóriák esetében volt emberi válogatás az ajánlott alkalmazások között, a többi esetben csak az algoritmusok dolgoztak.

Most azonban az iOS-ről látogatva a Productivity, Photo & video, Sport, Music, Lifestyle, Health és a Travel kategóriák alatt is ott láthatóak az Apple szerkesztőinek kéznyomai. A legjobb appok ajánlását ők állítják össze.

appstore_uj.jpg

Ezzel a lépéssel közelebb került az európai AppStore-életérzés az egyesült államokbelihez. Szükség is van rá, hiszen 1,2 millió alkalmazás között nehéz eligazodni, az iOS 8 bemutatásakor is nagy hangsúlyt fektettek erre a problémára.

Az új rendszerben egyébként csak az egyik ficsör az Editor’s Choice, vagyis a szerkesztői ajánlás feltüntetése az app alatt, több újítás is segít minket majd a keresésben. A WWDC keynote-on elhangzottak alapján a Related searches a megadott keresőszavakra ad más alternatívákat, az App bundles a hasonló alkalmazásokat rakja egy csomagba, a Scrolling results a keresésünk eredményeit mutatja be egy átláthatóbb, képekkel bemutatott, lefelé scrollozható formában, az App previews a kép helyett videókat is enged majd a landing page-re, az Explore tabon keresztül pedig a kategóriák és alkategóriák között igazodhatunk ki gyorsabban.



Az Apple nem a fülhallgatókat reformálná meg, hanem a kábeleiket

Az Apple nemrég megújította az MFi (Made for iPhone) programját, és a regisztrált gyártóknak megengedte, hogy a fejhallgatóikat Lightning csatlakozóval kössék hozzá az iOS készülékekhez a 3,5 milliméteres jack helyett. Rögtön felötlött mindenkiben, mi lesz, ha az Apple ezt az irányt választja később? Hogy lassan kinyírja a mára már vastagocskává vált jacket, és helytakarékosságból, meg a Lightning plusz jóságaiért leteszi a voksát az utóbbi megoldás mellett. Hogy eljön a nap, amikor iPhone-ra csak a hozzá való fejhallgatót köthetsz.

A hírt sokan félreértették, és úgy értelmezték, hogy hurrá, most majd jobb zenét hallgathatunk. Mert a Lightning nyilván jobb, mint a jack. Nyilván. 48 kHz-en küldi tovább a veszteségmentes zenét, hiszen az meg több, mint amit a CD-ből egyáltalán kisajtolni tudunk.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása