almalé és kungfu Rólunk

Íriszszkennert villantana a Samsung, vagy nem

Az Apple ujjlenyomat-olvasója finoman szólva biceg - sok olyan tapasztalatról lehet olvasni, hogy nem megbízhatóan működik a leolvasás. Eleve rossz ugye, hogy az ember bőrének megfelelő állapotban kell lennie a beazonosításhoz.

Eközben a Samsung december óta szivárogtat egy lehetőségről, amit szeretne a telefonjaiban használni: állítólag íriszszkennert építenének a Galaxy S-sorozat következő tagjába. Mivel ezzel egy időben egy szabadalom is nyilvánosságra került, amiben a dél-koreai cég egy ilyen megoldást védet le, sokan rögtön készpénznek vették a dolgot.

USMC_Sergeant_identifies_Baghdaddi_city_council_member_with_iris_scanner.jpg

Egy okostelefonban elférő íriszszkenner egészen elképesztő mérnöki bravúr lenne, és ha működne is, nyilván nem lenne kérdés, merre megy tovább az összes ilyen fejlesztés. Az Apple-nek is át kellene váltania ide, hiszen (a fals pozitív eredmények alapján) 150-szer megbízhatóbb íriszleolvasónak nincs szüksége arra, hogy rendben legyen a bőröd, kesztyűben is használható, és megbízhatóan csak a szemgolyó kivágásával lehet hamisítani.

Azonban Lee Young Hee CES-en tett megjegyzései pontosan mutatják, hol tart most ez a fejlesztés. A Samsung alelnöke elárulta, hogy kísérleteznek a dologgal, de nem tudja megmondani, hogy a Samsung Galaxy S5 megkapja-e ezt a képességet. Mivel a telefon áprilisra várható, ezért válaszolok helyette: nem.

A Samsung úgy kommunikál, ahogy az Apple nem szokott. Nyilvánosság előtt beszél olyan technológiáról, amit talán még évekig (vagy soha) nem lehet alkalmazni mobilokban. A jelenlegi legkisebb megoldás ugyanis akkora, mint egy egér.

Viszont alkalmas ez a pletyka arra, hogy pár hónapig mindenki egy szuperinnovatív vállalatként gondoljon a Samsungra. Aztán jön majd az S5, azzal meg a csalódás, de sebaj, majd jövőre. Addigra meg mindenki elfelejti, miről is volt szó 2014 elején. Talán erről van szó, talán nem.

De pár hónap múlva kiderül, blöff volt-e az egész, vagy tényleg van valami a kezükben.



Az Apple nem sértett Google szabadalmat

A fellebviteli bíróság jóváhagyta a korábbi döntést, miszerint az Apple nem sértett egyetlen Google-szabadalmat sem az iPhone létrehozása során. A pert eredetileg a Motorola Mobility indította 2010-ben, de miután a céget 2012-ben felvásárolta a Google, a bíróságon ők folytatták a harcot. Most pedig azt nyilatkozták, csalódottak a bíróság döntésével, és megvizsgálják a lehetőségeiket.

First-iPhone.jpg

A dolognak azért van egy erős pikantériája a Fred Vogelstein-féle Dogfight című könyv megjelenése után. A második fejezetben ugyanis egy Chris DeSalvo nevű Google-mérnök szólal meg, aki az Androidon phone prototípusán dolgozott hét éve, amikor az első iPhone-t bemutatták. Amikor megkérdezték, mit érzett 2007-ben, Steve Jobs bemutatója közben, ezt válaszolta:

Mint fogyasztó, teljesen elkápráztatott. Akartam egyet, azonnal. De mint Google mérnök, arra gondoltam: kezdhetjük elölről az egészet.

Az érdekes nem is ez. Mindenki tudja, hogy a Google operációs rendszerére alapvető benyomást tett az iOS, és hogy az addigi elgondolást teljesen áthúzta az Apple utólag magától értetődőnek tűnő megoldása. És annak is örülök, hogy lehet már erről beszélni, hiszen eltelt hét év, az Apple is visszacsent dolgokat az Androidból, és leosztották a kártyákat.

Csak sajnálom, hogy a hír még mindig azzal kezdődik, hogy egyik vagy másik cég a bíróságon próbálja megmutatni, őt tulajdonképpen meglopták. Hogy - jelen esetben - felvásárolt cégek papírjai alapján próbálja kimondatni másokkal a Google: azt a telefont, ami megváltoztatta a piacot, és ami végül a saját termékük megalkotásánál is példaként szolgált, jogsértéssel hozták létre. Hagyjuk már ezt.



Az Apple a lábtörlő alatt kúszik be a cégekhez

Fogalmam sincs, hogy ez a cím mit jelent.

De a helyzet az, hogy a Forrester piackutató cég szerint

- 2009-ben az Apple a világ business és kormányzati számítógép- és tabletköltéseinek csupán 1 százalékát vitte
- 2012-ben már a 9 százalékát
- 2015-re a 11 százalékát viheti

Elképesztő munka lehetett összeszámolni a világ összes cégének és kormányának számítógép- és tabletköltéseit. Induljunk ki ebből.

Aztán vegyük észre, hogy az iPhone-ok, amik közismerten a legnépszerűbb almalogós terméknek számítanak a világ összes cégének és kormányának elektronikaieszköz-beszerzési Excel-táblázatában, nem is szerepelnek ebben a 9 százalékban.

Ráadásul pont az iPhone-ok miatt lopakodott be a többi Apple-termék is a vállalati szektorba, a már sokszor emlegetett halo-effektus segítségével.

Én ugyan nem tulajdonítanék sok hitelt a saját véleményemnek, tekintve hogy péntek este van, de szerintem a Forresternek alighanem igaza lehet, legalábbis ami a dolgok nagy részét, vagy legalábbis részhalmazát illeti. De lehet, hogy nem.



Szivarzsebben elfér a laptoptöltő, vedd meg Apple légysziii!

A hülyerobotok és a soha meg nem valósult CES-érdekességek után egészen üdítő terméket találtak Las Vegasban. Egy kisméretű laptoptöltőt. Ennyit tud. Kicsi. Nem elég? De.

p1000081 copy.jpg

A cég ráadásul az Apple töltőjéhez hasonlította a méretet a bemutatóasztalon, így aztán pontosan láthatjuk, mit jelentene a Mac-használóknak a méretcsökkenés. Nagyjából mintha egy plusz telefontöltőt vinnénk magunkkal.

Illetve azt nem is kell, hiszen a Finsix töltőn USB kimenetek is vannak, így a telefont és a tabletet is tölthetjük vele. Rohadtul kellene egy ilyen nekem.

Csak sajnos az van, hogy az Apple nem licenceli a MagSafe csatlakozóját, így a Finsix önmagában sosem tud majd MacBook-töltőket gyártani. Két lehetőség van: vagy az Apple is kifejleszti a cuccot a saját műhelyében, vagy felvásárolja a Finsixet, amit egészen nyugodtan megtehetne, ennél kevesebbért is kiadott már pár százmillió dollárt.

Joe Scarci, a cég vezetője egyébként a Time-nak így nyilatkozott az esetleges felvásárlásról: "Az remek lenne, nem igaz?"

via Time



Elkészíthető-e az iPhone Air?

Az utóbbi napokban mindenki az új, akár ötcolos iPhone-nal van elfoglalva, ami állítólag még a mostaninál is vékonyabb, alig 6 milliméteres lesz, szóval logikusan iPhone Airnek nevezik majd el. Ha MacBookból vagy iPadből van ilyen, mobilból miért ne lehetne?

Elmondom, miért: azért, mert az iPadnél például az összenyomott méretű és fogyasztású elektronika tette lehetővé a vékony kialakítást, hiszen egy hasonló méretű házba csak akkor lehet kisebb akksit rakni üzemidőcsökkenés nélkül, ha számottevően csökken az alkatrészek energiaéhsége.

Egy tabletnél eleve nagyobb tér van a játékra, plusz ott van hova érdemben csökkenteni a fogyasztást, egy mobilnál már nehezebb ugyanekkorát ugrani, hiszen az iPhone 5s-ben már most is a szupertakarékos A7-es van. Ennek csak egy módon tudnák tovább csökkenteni a fogyasztását egy éven belül: ha nem növelnék érdemben a teljesítményét, ami a mobilpiacon tapasztalható öldöklő harc közepette szerintem kizárt.

Szóval számoljunk azzal, hogy az alkatrészek fogyasztása érdemben nem csökken, nézzük meg, hogy akkor mi fér az új, vékonyabb házba. Vékonyabb, de a pletykák szerint nagyobb területű az új, akár 5 colos kijelző miatt, ami egyszerre áldás és átok: áldás, mert egy tepsiben nagyobb lehet az akkumulátor is, átok, mert a nagyobb panel többet fogyaszt.

iphone_6_midframe.jpg

iphone-6-or-00.jpg

Nézzük csak, az iPhone 5s térfogata 55 ezer mm3, ha feltételezzük, hogy az iPhone 6 ötcolos lesz, és mindkét területi dimenzióban egységesen nő majd, a 7,6 milliméter helyett 6 milliméter mély ház térfogata 67 ezer mm3 lesz. Ez persze csak az elmélet, mert a házfal és a kijelző vastagsága sokat elvesz a térfogatból, de tételezzük fel, hogy ezek arányosan vékonyodnak majd, a hasznos terület tehát szintén arányosan nő.

Mivel most az akkumulátor a teljes térfogat ötödét használja el, a nagyobb, de vékonyabb iPhone-ban változatlan méretű elektronika és csatlakozók mellett akár 35 százalékkal nagyobb akkumulátor is lehet, mint az iPhone 5s-ben, ami már elég lehet a nagyobb kijelző meghajtásához, üzemidőcsökkenés nélkül.

Ezt a trükköt egyébként már meglépte egyszer az Apple, az iPhone 5 ugyanis úgy lett nagyobb az iPhone 4s-nél, hogy az üzemidő nem csökkent, a tömege viszont de az új alkatrészeknek, és a vékonyabb kialakításnak köszönhetően. Akkor azonban csak fél colos volt a méretnövekedés, és majdnem kizárt, hogy a mostani, 25 százalékos elméleti növekedés mellett meg tudnák tartani a súlyt, vagy tovább tudnák csökkenteni, szóval a tepsi iPhone ha nem is érezhetően, de valószínűleg nehezebb lenne, mint az iPhone 5s. De szinte biztosan nem lenne súlyosabb az iPhone 4s-nél, és mivel sokkal nagyobb lenne annál, könnyebbnek is éreznénk a modellt.

Más kérdés, hogy én továbbra sem tartok igényt egy ötcolos telefonra, és még mindig azt gondolom, hogy jelentős funkcióbeli különbség van a pöcsünk és a mobilunk között, de értem, hogy az óriásmobilok felé tart a világ.

Hát tessék, erre lehet kábé számítani. Aztán persze valami hajlított üveg, vagy keret nélküli kijelző tökéletesen újraírhatja a számokat, de most ennyi van a kezünkben.




süti beállítások módosítása