Tegnap már megírtuk, hogy a Telekom kirakott egy automatát az Erzsébet térre, ami ingyen dobálja az almákat, hivatalosan nem beismerve, de nyilván azzal összefüggésben, hogy ma éjfélkor hivatalosan is megkezdi az iPhone 6 árusítását a szolgáltató.

P1240646_1.JPG

Mára már vannak statisztikák is, mi meg annyira ráérünk, hogy elkezdtünk játszani a számokkal és kimatekoztuk, hogy ha nem almát, hanem iPhone 6-okat adtak volna ingyen, akkor az pontosan mekkora költséggel, környezeti terheléssel járt volna.

Szóval, hivatalosan eddig körülbelül 4300 kiló alma fogyott. Mivel egy átlagos alma 15 dekás, ez azt jelenti, hogy körülbelül 28.700 darab almát ettünk ki egy nap alatt abból az automatából.

Ha ugyanennyi 16 gigás iPhone 6-ot adtak volna, az körülbelül 6,3 milliárdos értéket jelentene, a legdrágább új mobilból, a 64 gigás iPhone 6 Plusból meg 9,3 milliárdosat, ez már-már netadói magasság.

Ha 4300 darab iPhone 6-ost egymásra raktál volna lapjával, egy 198 méter magas tornyot kaptál volna, iPhone 6 Plusból egy 203 méterest. Ha viszont egymás fején egyensúlyoznának, akkor a tornyok már 3960 és 4530 méteresek lennének, szóval itt már a kilométeres magasságban járunk.

De nézzük tovább: a fenti darabszámú iPhone 6-os 3700 kilót nyomna, az iPhone 6 Plus 4930 kilót, ebből is látszik, hogy az Apple új telefonjai átlagosan kábé olyan nehezek, mint egy alma.

Vannak további izgalmas statok is, mert tényleg elborult az agyunk: ha a fenti darabszámú mobilt egyvalaki kapta volna meg, és mindegyik teljesen fel lenne töltve, és ezeket egymás után elhasználta volna ez a mázlista, de csak standby üzemmódban, akkor iPhone 6 esetén 785 évig, Plusnál 1256 évig nem kellett volna egy pillanatig sem töltőre dugni a mobilokat. De 35 és 45 évig mehetne egyhuzamban a videólejátszás is rajtuk töltés nélkül, fogalmam sincs, hogy ez például már elég lenne-e a Barátok közt összesre (egyébként csak a kedvetekért kiszámoltam: hatvan nap egyhuzamban a tévé előtt és le is pörög mind a 7148 rész).

És akkor a legérdekesebb: a mobilokat 200 ezer munkás gyártja az Észak-Kínában található Zhengzhou-ban, iPhone 6-ból 400 ezer, Plusból 140 ezer készül naponta. Ezt azt jelenti, hogy a fenti mennyiséget 103 percig tartott volna a kisebbik, 295 percig a nagyobbik modellből legyártani.

Ja, ilyen tempóban az almák sem nőket a fán.

A mobilt ma éjféltől az Allee Bevásárlóközpontban kezdi el értékesíteni a Telekom. Reggel 6:10 perckor érkezett az első sorban álló, most kábé 25-en állnak már ott.

Disclaimer: a Magyar Telekom az Appleblog hirdetője.