Az elmúlt egy hétben nagyon forrt a víz az óceán túlpartján, az Apple Pay mellett ugyanis begyújtotta a rakétákat egy CurrentC nevű fizetési rendszer, amit az MCX nevű cég vezetett be. Ez önmagában nem baj, de ennél sokkal nagyobb felzúdulást váltott ki, hogy több nagy kereskedő, úgy mint a WalMart, CVS, és RiteAid kihátráltak az Apple Pay és Google Wallet támogatásából, és kizárólag az MCX-es fizetés mellett kötelezték el magukat.

currentc.png

Kiderült később, hogy az MCX és a partnerei között létrejött szerződések értelmében a CurrentC mellett senki nem fogadhat el más mobilfizetési megoldást, különben büntetést kell fizetniük az MCX-nek. És mivel az Apple Pay durván megdöntötte a népszerűségi rekordokat , egymillió aktiválást elérve, a felhasználók bojkottra szólítottak fel az áruházak ellen.

Ez már gyönyörű, de most jön a java. Tegnap az MCX beismerte, hogy sikeres hacker-támadást hajtottak végre a CurrentC szerverei ellen, megszerezve felhasználói email-címeket. Gyorsan hozzáteszik, hogy ez a pilot program részét érinti, élesben csak 2015-ben indulnak, és dummy fiókok kerültek ki, de két tényre világít ez rá:

  • a CurrentC az Apple Payhez képest nagyon elavult fizetési rendszer, a leírása alapján a bankkártyaadatainkat a készüléken nem, de felhőben tárolhatja. Nem úgy, mint az Apple Pay.
  • ezt a rendszert - talán pont ezért - már a tesztidőszakban felpattintották

Hát azt hiszem erre mondják, hogy cumi. A WalMart és a többiek döntését már gyakorlatilag mindenki ostobának nevezte, most azt hiszem számukra is kiderült, mennyire rossz lóra fogadtak. Az MCX pedig gyorsan közzétette, hogy a jövőben lehetőség lesz minden partnerének a CurrentC mellett az Apple Pay fizetéseket is elfogadni.