A tegnapi negyedéves jelentés után az Apple két vezetője, Tim Cook és Luca Maestri konferenciabeszélgetésen válaszolt az újságírók kérdéseire. Volt néhány érdekes állítás, én csak ezeket emelném ki.

9958-1939-timandluca-l.png

Cook természetesen elégedett volt a hét negyedév óta legerősebb bevételnövekedéssel, és hogy az iPhone iránti kereslet messze túlmutat a gyártási kapacitáson. “Nem is vagyunk ugyanazon a bolygón” - mondta a kereslet és kínálat közötti különbségre, de azért hozzátette, hogy ez egy kellemes probléma.

A Mac növekedése is tetszetős, erre Cook azt mondta, 1995 óta most a legnagyobb a piaci részesedése az Apple számítógépeinek. Elég gyalázatos év volt az az Apple-nek, én Cook helyében nem nagyon hivatkoznék rá pozitív példával. Gyors összefoglaló: abban az évben a Windows 95 óriási médiavisszhangot kapott, és a Windows PC-eladások hatalmasat nőttek. Az Apple a Copland operációsrendszer-frissítéssel akart visszavágni, de végül nem tudták kiadni, annyira szétestek. Viszont bejelentették a Macintosh klónok licencelését, amit Jobs 1996-ban nagyon gyorsan leállított. A baj már megvolt: míg 1995-ben 4,5 millió Mac talált gazdásra, 1998-ra ez a szám 2,7 millióra esett. Az ezredfordulóra 2,84 százalék volt a Mac részesedése a piacon, ezt 2008-ra 3,75-re tornázták fel.

De most foglalkozzunk 2014-gyel: az Apple csak az utóbbi negyedévben 17 milliárd dollárt juttatott vissza a befektetőknek, miközben a készpénzállománya csak 9,3 milliárd dollárral csappant meg. Jelenleg 155,2 milliárdot költhetnek el akár holnap, akármire.

Nem lepett meg, hogy a következő negyedéves jelentésben az iPodok nem szerepelnek majd külön tételként, az Egyéb termékek kategóriába ömleszti őket az Apple. Nem kell látni azt a vergődést. Viszont ami nagyon is meglepő, hogy az Apple Watch ugyanúgy ide kerül majd jövő év elején. Ez azt sejteti, hogy az Apple vagy nem számít óriási eladásokra, vagy fogalma sincs, mire számítson, és a bejelentéssel hagy magának egy menekülő utat. Az Apple Watch divatcikként való pozicionálása az árak és az árrés elnyílását sejtetik, ami egy erős kezdeti eladási hullámmal az Apple vezető nyereséggenerálójává változtathatja az órát. Ha büszkék lennének erre, feltétlenül külön kellene megmutatni az eredményeket - úgy tűnik, valamiért félnek.

Az iPaddel kapcsolatban Cook nem elégedetlen, szerinte távolabbról kell nézni a képet. Nem, a tabletpiac nem telítődött - jelentette ki. AZ IBM iOS-megoldása következő hónapban érkezik, és céges környezetben nagyon kelendővé teszi majd a táblagépet. Azt viszont nem tudják megmondani, milyen hosszú a tabletek életciklusa a vásárlóknál. “Még nem vagyunk olyan régen a piacon ezzel a termékkel” - mondta Cook.