Noha számítani lehetett rá, három éve ugyanúgy nem volt bekészítve életrajzi poszt a baj esetére nálunk, ahogy most sincs. A gyorsaság miatt akkor sok szerkesztőségben már kész volt a búcsúcikk, ahogy most is kész van sok élő emberrel kapcsolatban.

stevejobs1.jpg

Pont pár hete írtam Jobsról, amikor a zsenikövetés jelenségéről emlékeztem meg, és annak a veszélyéről, hogy a legrosszabbat ragadjuk ki egy komplex rendszerből. Annál jobban most sem tudnám összefoglalni néhány mondatban, mit gondolok róla.

Amit nagyon szép gesztusnak tartok, hogy láthatóan amíg Tim Cook a vezérigazgató, addig minden évben megemlékeznek a halála évfordulójáról. Tim Cook ügyesen és nagy sikerrel viszi tovább a céget, azt a céget, ami még mindig egy másik ember öröksége. Noha Cook láthatóan megfogadta Jobs tanácsát, és a kérdésekre nem próbál meg Jobsként válaszolni, mégis érezhető az egész vállalaton még így, három évvel később is, a mentor.

Tim Cook ezt a levelet küldte ki az Apple dolgozóinak tegnap:

Csapat,

Vasárnap lesz Steve halálának harmadik évfordulója. Tudom, hogy sokan közületek gondoltok rá ezen a napon, én biztosan fogok.

Remélem szántok egy percet arra, hogy értékeljétek, hányféleképp tette jobbá a világot Steve. Gyerekek új módszerekkel tanulnak, köszönhetően azoknak a termékeknek, amiket ő álmodott meg. A világ legkreatívabb emberei használják, hogy szimfóniákat komponáljanak, popdalokat írjanak, és a novellától kezdve a verseken keresztül a szöveges üzenetekig írják le a gondolataikat. Steve élete hozta létre a vásznat, amire a művészek mesterműveket alkotnak.

Steve látomásai túlmutatnak azokon az éveken, amikor még élt, és az értékek, amikre az Apple-t építette, mindig velünk maradnak. Sok ötlet és projekt, amiken ma dolgozunk, már a halála után született, de a hatása ezeken - és mindannyiunkon - nyilvánvaló.

Élvezzétek a hétvégét, és köszönöm, hogy segítetek eljuttatni a jövőbe Steve örökségét.

Tim