A FinFisher egy meglehetősen ismert és elterjed kormányzati program, amit elsősorban magánszemélyek megfigyelésére használnak. Lehallgathatják vele a telefonbeszélgetéseidet, olvashatnak az sms-eidben, leveleidben, böngészhetnek a kontaktlistádban, sőt, még arra is képesek, hogy észrevétlenül felhívjanak telefonon és poloskaként használják a mobilt. Ráadásul ez nem valamiféle összeesküvés-elmélet, ez egy tök hivatalos szolgáltatás, amit igénybe vesz egyebek közt a bahreini, bosnyák, nigériai, vietnami titkosszolgálat, a holland rendőrség,

ÉÉÉS:

A Magyar Nemzetbiztonsági Szolgálat is. Más szóval a magyar titkosszolgálat. James Bond.

bond.jpg

Az Átlátszó.hu épp a napokban publikált egy ezzel kapcsolatos cikket, az oldal a FinFinishert gyártó Gamma International szervereiről letöltött 40 gigabájtnyi adatot átvizsgálva derítette ki a magyar szálat. Remek, hogy a magánéletünkhöz akadály nélkül hozzáférő céghez csak úgy betörhetnek hekkerek és letölthetnek tőlük mindenféle adatot, de bizonyos értelemben tényleg volt értelme a behatolásnak, kikerült ugyanis ez a dokumentum, amitől azonnal repesni kezd minden iOS-júzer szíve:

finspy-mobile.1.081114.jpg

Az ábrán azt láthatod, hogy a kémprogram hogyan érzi magát a különböző operációs rendszereken. És mit lehet kiolvasni a táblázatból? Azt, hogy a FinFinisher pompásan érzi magát mindegyik Androidon, Blackberry-n, imádja a Symbiant és a Windows Mobile-t, de az iOS egyszerűen

MEGEMÉSZTHETETLEN

a számára. Nem tud vele mit kezdeni, a zárt rendszerre csak egyféleképpen tud behatolni: ha előtte jailbreakelte azt valaki. Hasonló biztonságban vannak a Windows Phone-júzerek is, bár a táblázatból kiolvasható leírás alapján ennek elsősorban az az oka, hogy még nem álltak rá a feltörésre a fejlesztők, az viszont tényleg csodálatos hír, hogy az Apple egy olyan rendszert rakott le az asztalra, amit százmilliók használnak, mégsem sikerült behatolnia a kémprogramnak. Pedig igény lenne rá.

Az egyetlen kaput a júzer nyithatja, ha saját elhatározásból feltörte már korábban a rendszert. Szerintem a fenti táblázat a legjobb érv a jailbreak ellen.

iPhone 5c már 149.900 és iPhone 5s már 189.700 forintért a blogshopban.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.