Hirdetőnk az OTPay.

Az Apple nagyon jól ráérzett, amikor a FaceTime-nál a mobilszámokat rendelte hozzá egyedi azonosítóként a felhasználókhoz, így elérve, hogy a VoIP-hoz és a videótelefonáláshoz ne kelljen semmilyen más szolgáltatásba regisztrálni. A telefonkönyvet felütve lehet indítani több szolgáltatást is, amihez éppen kedvünk van.

Az OTPay ötletével pedig az OTP érzett rá nagyon, hogy ugyanezt kell csinálni az átutalással is. A kedvezményezett bankszámlaszámának, pontos nevének ismerete nélkül küldhetünk pénzt bárkinek, akit csak találunk a telefonkönyvünkben, és aki ugyanerre a szolgáltatásra benyújtotta az igényét. Igen, annyira mégsem egyszerű még, mint amilyennek elsőre tűnik: kizárólag azon OTP Bank által kibocsátott kártyákkal vehető igénybe a szolgáltatás, amelyekre vonatkozó bankkártya szerződés ezt tartalmazza, és persze a másik félnek is teljes jogú OTPay felhasználónak kell lennie.

Screen Shot 2014-07-18 at 14.56.02.png

De az app nem csak ezt tudja (csak én éppen erre izgultam rá).

Regisztrált webáruházaknál is fizethetünk az alkalmazással: a honlapon kiválasztjuk az OTPay fizetési módot, megadjuk mellé a telefonszámunkat, és kész. Az app egy üzenetet küld nekünk az iPhone-ra, rányomunk a fizetésre, megadjuk az mPIN-t, és ki is fizettük az összeget.

Screen Shot 2014-07-21 at 12.42.50.png

Személyesen is fizethetünk az appal, az elfogadóhelyeken egy QR kódot olvasunk be a programon belül, amire megjelenik az adott hely neve, logója és adatai. Már csak az összeget kell beírnunk, meg egy mPIN-t, és megy is a fizetés.

Mobilegyenleget is könnyen feltölthetünk a segítségével, és a korábbi tranzakcióinkat is átnézhetjük, exportálhatjuk, lekérhetjük az egyenlegünket. Több kártyát is képes kezelni az app.

Screen Shot 2014-07-21 at 12.43.27.png

És ez egy tök jó irány. Persze még csak nemrég kezdték, és az elfogadóhelyek listáját közlő, a weboldalról letölthető Excel dokumentum mindössze 166 soros, de lesz az még több is. A legjobb viszont egyértelműen a mobilszámra pénz utalás, ez annyira megkönnyíti a dolgunkat, hogy muszáj elterjednie. Ha az iOS 8-ban összekötnék majd az ujjlenyomat-olvasóval a szolgáltatást, hogy ne kelljen még mPIN-t sem megadni, az lenne csak igazán könnyfakasztó.

Tényleg, számoljunk már le ezzel a háromszor nyolcjegyű számsor-gépeléssel, meg az “adja meg a kártyaszámát és a _titkos_, kártyára nyomtatott azonosítóját” dologgal. Kontakt, ujjlenyomat, összeg, oszt csá.

Megjegyzés: noha az alkalmazás ingyenes, a regisztráció után 99 forintos terhelés jelentkezik a bankszámlán. Akinek ez nem fér bele, ne regisztráljon.

Az iPhone-alkalmazás letölthető innen.