Van ez a folyamatban lévő ügy az e-könyvekkel kapcsolatban: nem is olyan régen felmerült a gyanú, hogy a kiadók és a forgalmazók megegyeztek az árakban, magyarán kartelleztek. Ez azt jelenti, hogy korlátozták a versenyt és mesterségesen tartották magasan az árakat, márpedig az ilyesmit nem nézik jó szemmel az Egyesült Államokban.

Annyira nem, hogy az Igazságügyi Minisztérium pert indított az érintettek ellen és elég jó ütemben meg is nyerte azokat: mostanra a kiadók már mind elismerték a vádakat, vagy legalábbis belementek abba, hogy 166 millió dollárt visszatérítsenek a vásárlóknak. Ebben a helyzetben az Apple, mint az összeesküvés másik nagy szereplője, elég nehezen védhetné meg magát a vádakkal szemben: ha a kiadók kartelleztek, szükségképpen a szolgáltató is, ahol megjelentek ezek a termékek.

ibooks-big-six.jpg

Az Apple formálisan már meg is egyezett a minisztériummal, ennek értelmében 400 millió dollárt, 90 milliárd forintot juttat vissza vásárlóinak, őrület, hogy milyen sokan olvasnak az Egyesült Államokban.

Csak hogy tudjuk valamihez viszonyítani ezt a számot: ha minden igaz, a magyar bankoknak hasonló módon kell kárpótolniuk a hitelfelvevőknek, amiért játszottak az árfolyamréssel és amiért egyoldalúan módosították a szerződéseket. A döntés több százezer forintot jelenthet családonként, tehát rengeteg ember életén változtathat érdemben és elég kemény nyomás alatt tartja a hazai bankszektort: na ennek a teljes költsége jár 500 milliárd forint körül. Ez a könyves visszatérítés, amit az Apple nem is röhögve, de simán kifizet, ennek az összegnek az ötöde!

Mindenesetre az Apple-nek még folyamatban van egy fellebbezése, ami csökkentheti vagy le is nullázhatja az említett 400 millió dollárt, de alapvetően úgy tűnik, hogy a vállalat fizetni fog.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.