Ahogy közeledünk, és jönnek a biztosra vehető pletykák, úgy leszek benne egyre biztosabb, hogy Cook jó úton jár. Sikerül neki az iPhone és az iPad robbantását előidézni, Jobs szellemének kézfogása nélkül.

A “végül is miért vegyünk okosórát?” kérdés az okosórákkal egyidős. Az első modellek nem győzték meg az embereket, már most csökkenő érdeklődésről adnak számot a piackutatók, az early adopterek kijátszották magukat, és mennek össze a lehetőségek. Kommunikál az okostelefonunkkal, jó. Ezt értem. És?

Sokáig azt hittem, hogy az Apple ezt a kommunikációt, az okostelefon és az óra közti szoftveres kapcsolatot tökéletesíti, itt dob az asztalra négy ászt. Mostanra rájöttem, hogy sokkal jobbat találtak ki.

Egy új hívószót. Az egészséget.

A mostani hírek szerint tíznél is több szenzor figyeli majd a testünk minden rezdülését, és akár sportolunk, akár csak úgy ülünk otthon, visszajelzést tud adni a szervezetünk észlelhető állapotáról. Ezt az Apple alulról szoftveren kellően megtámogatja, hogy “it just works” legyen, és kész. Egy újabb szempont, egy újdonság, egy “nekem is kell egy ilyen” hívószó.

Önmagában ez kevés lenne, de ez nem önmagában áll majd. Hogy megértsétek, mire gondolok: itt vannak az én preferenciáim egy sima órával kapcsolatban:

Screen Shot 2014-06-24 at 11.13.35.png

Mondjuk ki, egy átlagos ember azért vesz karórát, mert tetszik neki. Tud ezt-azt, de kit érdekel, amikor inkább egy ékszert vásárolunk.

Az okosórák hoztak egy csomó funkciót magukkal, úgyhogy az arány eltorzult nálam:

Screen Shot 2014-06-24 at 11.12.38.png

A szépség továbbra is elsődleges szempont. Egy átlagos felnőtt nem vesz fel egy csúnya műanyag izét azért, mert felveheti rajta a telefont. Nem hordja egész nap, sőt ha nem tetszik neki, egy idő után fel sem veszi.

Már most ott tartunk, hogy ha az Apple kijönne egy szép órával (amire a konkurenciát látva egyedül ő képes), és megoldja az iOS-kompatibilitást, már nyert ügye van. De ők még rátettek egy lapáttal, és behúztak egy új szempontot:

Screen Shot 2014-06-24 at 11.39.54.png

Ha három érvet kapsz úgy, hogy egy is elég, akkor meg vagy győzve. Akkor kiütöttek, és vásárolsz.

Aztán ha idősödsz, és kezdenek az orvosok felhúzott szemmel nézni a laboreredményeidre, akkor így alakul a diagram:

Screen Shot 2014-06-24 at 11.29.52.png

Diagramfétisem van, baszki.

Szóval a lényeg, hogy Cook nagyon jó úton jár. Ugyanúgy kivár, ugyanúgy éveket töltenek termékfejlesztéssel, mint ahogy az iPhone és az iPad előtt tették. Nem ugrottak rá az első, erőtlen hullámra, hanem rákészültek arra az árvízre, amit a saját termékükkel okoznak majd. Aztán ha ez megvan, megpróbálnak elöl maradni, miközben a konkurencia szétszedve az ő készüléküket, megalkotja a saját, olcsóbb verzióját valami hasonlóra. És azt hangoztatják, hogy valójában ők voltak az elsők.

Az egész piac tökéletesen más lenne az Apple nélkül.

Ha szeretnél Facebookon értesülni a posztjainkról és egyéb dolgainkról, akkor az Almalé és Kungfu oldalát lájkold. Egyébként ugyanezt Twitteren vagy rss-sel tehetitek meg.