Sok izgalmasnak tűnő iOS-frissítés volt már az elmúlt években, de bőven akadt köztük olyan is, amelyikről már a bemutató pillanatában tudni lehetett, hogy csak porhintés. Vagy tudományosabban: picsafüst.

Az iOS 8 viszont nem ilyen. Ez egy vaskos, őrületesen menő frissítés, és bár kevésbé látványos, mint a 7-es volt, sokkal jobban megváltoztathatja az életünket, mint az elődje. Már ha sikerül használhatóra kalapálni az online szolgáltatásokat, amikkel kapcsolatban azért vannak kétségeim, mert az Apple már többször vesztes csatát vívott ezen a fronton, egyszerűen képtelen koherensen és átláthatóan kezelni a netes funkciókat, de remélhetőleg mostanra kinőtték ezt a gyerekbetegséget.

design.png

Gyorsan fussunk át az iOS legfontosabb újításain, mert mindegyiken szinte lehetetlen, olyan sokat kaptunk. Viszont kihagyni is nehéz bármit, annyira ott van minden alkalmazásban, funkcióban a hasznos jóság.

Menjünk sorba, ahogy az Apple.

Átalakult a Photos alkalmazás, az iCloud Photo Library például lehetővé teszi, hogy teljesen ingyen 5 gigabájtnyi fotót tároljunk a felhőbe, ezeket az összes eszközünkről bármikor elérhetjük, de egy dolcsiért már 20 gigát kapunk, 4-ért meg 200-at. A 20 gigás tárhely tökéletesen jó alternatívának tűnik. Könnyebb lesz a készülő fotókkal is bűvészkedni, például utólag egyenesbe állíthatjuk a rossz szögben elkészített képeket és sokkal ügyesebben lehet majd állítani a fényerőt, a kontrasztot, meg a többit. Egy mini kis fotószerkesztő lett a Photos, amiben megjelent a Time-lapse opció is, ezt eddig csak külső és közepesen jól működő appokkal lehetett elérni.

library_gallery2.jpg

capture_composition.jpg

Őrületesen sokat változott a Messages. Egyrészt mostantól hangüzenetet is átküldhetünk, vezetés közben például egészen hasznos, hogy nem kell pötyögnünk, mert nem hajtunk bele a Dunába/Tiszába/Gangeszbe, ráadásul az üzenet meghallgatásához csak annyit kell tennünk, hogy a fülünkhöz emeljük a mobilt. Egyszerű, ötletes, nagyon Apple. Egy gombnyomással szúrhatunk be videókat és hozhatunk létre csoportokat, az Apple példájánál maradva például egy utazáshoz. A szövegfolyamban aztán minden érintettnek elküldhetjük a legfontosabb infókat, akár a pozíciónkat is. A szolgáltatás egyértelművé teszi, hogy egy iPhone-osnak csak iPhone-ossal érdemes barátkoznia, de minimum nyaralást terveznie.

hero_image.png

Nagyon-nagyon tetszik az új notifications is, pontosabban most lett igazán értelme: a képernyő tetejére mindenféle alkalmazás küldhet értesítést, lesz ott email, sms, naptár-meghívó, üzenet a Facebooktól, és ezekre az appok elindítása nélkül reagálhatunk. Gyors, egyszerű, kényelmes. És olyan is lesz, hogy a Home-gombot kétszer megnyomva és az összes futó alkalmazás lapjait előcsalogatva látni fogjuk a leggyakrabban hívott ismerőseinket, szóval gyorsabban léphetünk velük kapcsolatba. És LEGALÁBB ennyire fontos, hogy a Mailben le tudjuk küldeni a képernyő aljára az épp szerkesztett üzenetet, így tök könnyen tudunk böngészni a többi üzenetben, vagy másolhatunk át szövegrészleteket, meg hasonlókat. Őrült jó. Ehhez képest már nem is olyan nagy szám, hogy a leveleket balra húzott ujjal olvasatlannak jelölhetjük meg, jobbra húzott ujjal meg egy rakás másik funkció hozható elő. Nem nagy szám, de nagyon praktikus.

noti.png

Billentyűzet: egyrészt angoloknak meg néhány mázlistának megjelent a predektív szövegbevitel következő gyorsítófokozata, amelyik már kitalálja a következő szót, amit be akarsz írni. Ők a nyertesek:

orsz.png

Másrészt lehet billentyűzetappokat is telepíteni, sokkal inkább személyre szabható lesz a rendszer.

Egyszerűbb lesz megosztani a családtagokkal a tartalmainkat, úgy adhatjuk át nekik a dalainkat, filmjeinket, könyveinket és alkalmazásainkat, hogy nem kell nekik kiszolgáltatnunk az iCloud-jelszavunkat. Ez nagyon szimpatikus és tényleg családbarát megoldás, amiben a szülők eldönthetik, hogy engedélyezik-e az app megvásárlását a gyermeknek, vagy sem, ugyanis értesítést kapnak a vételi szándékról. És nyilván imádni fogják a fiatalok, hogy a szülők térképen láthatják majd mozgásukat a városban:

appleid.jpg

location.png

Az iCloud Drive is egy olyan funkció, amire régóta vártunk, és ami nem is értem, miért nem készült már el ebben a formában korábban, de a jó hír, hogy végre rendelkezésre áll: elkezdesz egy dokumentumot a számítógépeden szerkeszteni, és tök simán eléred ugyanazt az iPhone-odon, iPadeden. Ott sorakoznak majd a listában a kis doksik, te meg kiválasztod, és nyúzod őket tovább menet közben.

hero_hero.png

És akkor ott a Health-app, ami összegyűjti a különböző hardverekből és alkalmazásokból érkező fiziológiai jeleket és elég pontosan megmondja, hogy milyen állapotban vagy. Tök jó, hogy automatikusan átküldi az orvosunknak a vérnyomásadatainkat, meg hogy hív egy számot, ha úgy ítéli meg, hogy épp kipurcantunk, de nyilván az iWatch-csal lesz majd értelme ennek az appnak, az okosórával majd lesznek is adatok, amikkel dolgozni tud.

health_hero.png

Ezekhez képest már apróság, hogy ha ugyanazon a wifi-hálózaton vannak, akkor Macről és iPadről is fel tudod venni az iPhone-ra érkező hívást, ahogy az sms-ekkel is elbánnak mostantól a csatolt eszközök, az viszont óriási jóság, hogy a külső appok is használhatják az ujjlenyomat-olvasót, így az ujjadat a Home-gombra helyezve léphetsz be az alkalmazásokba, netbankba, akárhova. Most lesz értelme a funkciónak.

És van még kismillió dolog, láthatjátok, hogy nagyon izgalmas, remek update-et kaptunk. Csak győzzük kivárni, míg megjelenik.