A következetesség fontos erény, és tetszik, hogy ha már annyi olvasóját tévútra viszi Angelday, ő is az áldozataival tart, és velük együtt szív.

De igazából remélem, hogy egyedül járja ezt az utat.

A sztori a 8 gigabájtos iPohne 5c bejelentésével indult, amibe azonnal beleszeretett Józsi. Elég furcsa szerelem ez: vegyél egy eleve hibás koncepció mentén kialakított, ezért sikertelen telefont, várj a megjelenés után HÉT hónapot, rontsd tovább a koncepciót, és Angelday megszeret!

Az iPhone 5c sosem volt jó vétel, már a bemutatás utáni tesztvideóban is azt mondtam, hogy a minimális árelőny miatt hiba lenne ezt venni az 5s helyett, és az elmúlt hónapokban csak tovább erősödött bennem ez az érzés. Ami egybevág a világ észjárásával: elég nagy bukó a termékkategória. Hogy az Apple valamilyen módon játékban tartsa a telefont, piacra dobta a 8 gigabájtos modellt, ami 168 ezer forintos árával még mindig elég drága, cserébe viszont igazi szívással is jár a használata, olyan kevés tárterület marad az operációs rendszer és az alapprogramok mellett (Angelday szerint kábé 6,4 gigabájt).

iphone5c-header_1.jpg

Józsi persze azt vesz, amihez kedve van, az ív csak ott törik meg, amikor az iPhone 5c 8GB-t tökéletes eszköznek nevezi és megpróbál másokat is meggyőzni arról, hogy bátran vásároljanak ilyet. Pedig az elképzelése sok ponton téves, olyan, mintha egy geg lenne, egy vicc, csak épp a poén mások pénztárcájában csattan, úgyhogy gyorsan leírom pár pontban, miért NE vegyél iPhone 5c 8 gigabájtot. Józsi ugyanis nem hülye fiú, sokszor vannak jó meglátásai, észrevételei és biztos akadnak, akik most is vakon követnék, na pont ők jobban teszik, ha figyelembe veszik az alábbi, nem elhanyagolható körülményeket:

- Angelday iPhone 5-ről váltott 5c-re. Ebből is látszik, hogy Józsi óriási humorista, egy Fábryba oltott Stephen Colbert, a két mobil ugyanis a burkolatot leszámítva megegyezik. Megvette még egyszer a saját mobilját kicsit nehezebb házzal, és harmad akkora háttértárral 168 ezerért, a régi készüléket meg 138 ezerért árulja. Harmincezret fizet azért, hogy sokkal kisebb helyen kelljen elférnie és hogy valamivel nehezebb legyen a mobilja. Harmincezerbe kerül, hogy minden kicsit rosszabb legyen.

- Az iPhone 5c több mint hét hónapos eszköz, a hardvere meg 19 hónapos, miközben két hónap múlva bemutatják az utódot.

- A termékciklusnak ezen a pontján csak akkor érdemes iPhone-t venni, ha teljesen használhatatlanná vált a mobilod, vagy ha nem bírod tovább iPhone nélkül. Még 4S-ről sem éri meg 5c-re váltani, iPhone 5-ről meg a humor nagyágyúi kategória.

- Az 5c már tavaly szeptemberben sem volt jó vétel, most meg már végképp csak az 5s-t szabad megvenni, ha egy kicsit is időtálló befektetésre vágysz - ez a készülék sokkal jobb és erősebb hardvert ad, óriási tartalékok vannak benne, alig valamivel többért.

- Józsinak nem kell az 5s erőfölénye és arról akar meggyőzni téged, hogy neked sem kell. És lehet, hogy igaza van, talán nem fogod úgy érezni, hogy gyenge az 5c. De nem is te fogod majd követelni a plusz teljesítményt, hanem az Apple, amikor az iOS 8-ban és az iOS 9-ben számtalan funkciót letilt az 5c-n és csak az 5s-en, meg az utódain teszi majd elérhetővé őket. Így megy ez évek óta. Úszhatsz szemben az árral, belehugyozhatsz az Apple-szélbe, hiheted azt, hogy a világ csak a te mentális kivetülésed, hogy szolipszizmus mindenek felett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a fizikai törvényszerűségek nem idomulnak az akaratunkhoz, és ha ezt megpróbálod vitatni, a végén csupa hugy leszel.

- 8 gigabájt sírni valóan kevés. 16 gigabájt is az. Persze meg tudod erőszakolni magad, dönthetsz úgy, hogy nem használod ki a mobil képességeit, hogy nem tartasz meg fotókat a mobilon, hogy nem telepítesz olyan appokat, amik megmutatják, mire képes a hardver, kikapcsolod az online fotószinkronizációs szolgáltatásokat, törölheted a zenéket az iPhone-ról (esetleg kizárólag a felhőben tárolod őket, és havonta leforgalmazol néhány gigabájtot csak a zenehallgatással).

El tudod érni azt az állapotot, amikor a néhány ezer forintos spórolásért cserébe feláldozod az élményt a kis háttértár oltárán, és elkezded hülyén használni a telefonod, de nincs olyan valid érv, ami indokolhatná az önszopatást. Angelday szerint a kis tárhely azért jó, mert rendre tanít, mert megakadályozza, hogy elburjánzanak a felesleges kontentek a készüléken, de egyrészt a mobil azért van, hogy kényelmesebb legyen az életed, nem azért, hogy rendszerre szoktasson (ahhoz drága), másrészt ez a folyamatos matekozás a hellyel 16 gigabájton is mindennapos, csak még pont használni tudod a készülék és az iOS szolgáltatásait. Nem többet, csak annyit, amennyit Jobs és Ive megálmodott.

Józsi szerint a nagy háttértár ugyanúgy rád szabadítja a káoszt, mint egy nagy lakás, amiben szintén sok felesleges tárgy gyűlik fel az évek alatt, mert nem kényszerít rá a szelektálásra. A hasonlat jó, de a hasonlatnál maradva a mostani lépése olyan, mintha eladta volna a lakását, hogy vegyen ugyanabban a házban egy ugyanolyan bútorokkal berendezett kéglit, amiben még a szobakiosztás is ugyanaz, csak minden pont feleakkora, mint a mostaniban, aminek valamivel magasabb a rezsije, és amire még húsz százalékot rá is kéne fizetnie.

Mindezt azért, hogy megtanuljon rendet rakni.

Szóval: az iPhone 5c képességeihez mérten mindig is túlságosan drága mobil volt, és bár a 8 gigabájtos verzió úgy tesz, mintha olcsóbb lenne, a képességeit is figyelembe véve az erősen nem ajánlott kategória. Ha most azonnal kell egy használható mobil, vedd meg inkább Józsitóla 32 gigabájtos iPhone 5-öst használtan (közben eladta), vagy a 16 gigabájtos modellt 5c-t 165 ezerért (olcsóbban, mint amennyiért Józsi vette a 8 gigabájtos verziót), de még erről is lebeszélnélek az alig húsz százalékkal drágább, 16 gigabájtos, nagyságrendekkel jobb iPhone 5s kedvéért (198,700 Ft).

De még inkább: most már légy türelmes, ha eddig kibírtad a mobiloddal, várd meg a júniust, hogy kiderüljön, milyen lesz az iPhone 6-os, ami talán felülír minden korábbi elemzést és egészen más megvilágításba helyezi a mostani kínálatot.

Józsi kísérlete érdekes, és biztos lesz néhány jófajta tanulsága, de inkább csak olvassátok, semmiképp se kövessétek.