Kim Dzsongun három éve vette át Észak-Koreában a hatalmat, majdnem azóta követelitek, hogy kerüljön be valahogy az Appleblogra a következő kép:

2823b0a2f80570fa0a2f8774316ef5653a032ada.jpg

Most megtörtént, de nem önmagáért, csak hogy kontextusba helyezzük a következő sztorit.

A fotóból kiderül, hogy az észak-koreai diktátor a hanyatló nyugat vívmányai közül az egész világ meghódítása után bizonyára meghagyná az Apple-t is, Dennis Rodmant mellett. Egyébként láttátok már azt a videót, amiben az egykori NBA-sztár lejáratja magát a világ összes demokráciája előtt Kim Dzsongun kedvéért? Nézzétek meg a paródiát is:

Szóval eddig bombabiztosnak tűnt az Apple helyzete a világhatalom megszerzése után, két most közölt screenshot azonban komoly kérdéseket vet fel ezzel a kétes nyugalommal kapcsolatban..

Ugorjunk vissza egyet: az országnak van egy saját operációs rendszere, a Linux-alapokon futó Red Star. Így nézett ki a legutóbbi, a 2-es verzió:

redstar-2.0.png

Egyszerű Windows 7 dizájn, nincs mit elemezni a hároméves rendszeren. Csakhogy: időközben ugye Kim Dzsongun vette át a hatalmat, és a közelmúltban megjelent 3-as verziót már bizonyára az ő elvárásainak megfelelően szabták át. Íme az ok, amiért én elkezdenék nagyon aggódni Tim Cook helyében:

140130-redstar-mail-100244562-large.png

140130-redstar-background-100244564-primary.idge.png

Jól láthatóan az OS X-et másolja a Red Star 3. Ha ez így megy tovább, nemsokára semmi szükség sem lesz az Apple-re, Észak-Korea elfoglalja a világot, és annyi az OS X-nek, sőt még talán Dennis Rodmannek is.

A rendszer egyébként a Mozilla egy módosított motorját használja, az átírt böngészőt úgy hívják, hogy Hazám, és azon keresztül az ország zárt hálózatát, az intranetet lehet elérni, ahonnan oktatási információkat és a pártot éltető izgalmas dokumentumokat tölthetnek le a felhasználók.