almalé és kungfu Rólunk

Ki a következő Steve Jobs?

Ezzel a címmel jelennek meg cikkek mindenhol. Steve Jobs életútja Isaacson könyvének és a sorra érkező filmeknek köszönhetően egyre közismertebb, egyre több embert inspirál. Akik egyúttal szívesen végigkísérnék még egy hasonlóan különc ember sorsát, valakiét, aki eleinte nem feltétlenül a tehetségével tűnt ki, aztán később mégis az egyik legnagyobb jelentőségű vállalatot alapította meg, és juttatta el a csúcsra. És a lapok szeretnék kiszolgáltatni a holnap hősét ma, amikor még csak próbálgatja a szárnyát, legyen szó akár egy kínai üzletemberről vagy egy mexikói kislányról.

Most megpróbálom összeszedni mindazokat, akiket szívesen látnának vagy látnak Steve Jobsként.

Lei Jun

ku-bigpic-1.jpg

Kína 23. leggazdagabb embere 2010-ben alapította a Xiaomi nevű céget. A vállalat okostelefonokat gyárt, és Jun előszeretettel utánozza az Apple egykori vezérét stílusával, prezentációival és öltözködésével. Sőt mással is: az androidos készülékek mellett Smart TV-t is bemutatott nemrég, AirPlay támogatással. Jun láthatóan nem unja meg a távol-keleti másoláskultúra egy új szintre emelését, a személyiségnyúlást.

Law Ka-Ying

Hongkongi színész, azzal került be a listára, hogy az MTR nevű cég kifejezett kérésére bohóckodott egyet, mintha ő lenne az Apple nagyon túljátszott vezére.

Ez annyira kínos, hogy már jó.

Elon Musk

Aki nem tudná, miért Elon Musk most a legmenőbb vállalkozó arc, az nézze meg ezt a beszélgetést vele:

Tovább olvasom


Miért épít az Apple zafírkristály-gyárat Arizonában?

Két különböző forrásból származó infók alapján erős a gyanú: az Applenek tetszik ez a zafír-dolog. Arizona állam és a GT Advanced nevű gyártó is közleményben adott hírt valami ilyesmiről a héten, az Apple állítólag egy 700 fős üzemet röffent be Mesában kizárólag zafírkristály előállítására.

De vajon miért tesz ilyet?

Az Apple már most is több helyen használja ezt a nehezen karcolható, ellenálló anyagot, például az iPhone-ok kameráinak, és az ujjlenyomat-olvasó védőborításaként is. A saját gyártósor azonban azt mutatja, hogy nagyobb terveik vannak a kristállyal.

A szintetikus zafír ugyanis színtelen, átlátszó, és rendkívül ellenálló, a karcokkal szemben is. A luxusóra-gyártók pont ezért használják a számlap védelmére a termékeikben. Az ára miatt azonban nem gyakori, hogy telefonokhoz kijelzőjére illesszék, egyszer mondjuk volt nálam pár napig egy egymillió forintos Tag Heuer mobil, na az például zafírkristály-kijelzővel büszkélkedett. Mással nem nagyon.

Most viszont felmerül a kérdés: mi van, ha az Apple is ezen töri a fejét?

sapphire CoverTouchScreen.jpg

A TechCrunch az ügyben megszólaltatta Matthew Hall szakértőt, aki összehasonlította a  Gorilla Glass és a szintetikus zafír tulajdonságait. Kiderült, utóbbi négyszer ellenállóbb (3 MPa-m0.5 szemben a 0.7 MPa-m0.5-tel). Persze ennek ára is van, egy köbcentiméter zafír kábé 1,6-szor nehezebb, mint a Gorilla Glass. Azonban gondoljuk meg, ha az Apple feleolyan vékony zafírt rakna a kijelzője elé, mint üveget: lineáris függvény esetén (tételezzük fel) mondjuk kétszer olyan ellenálló anyagot kap, vékonyabb és könnyebb kivitelben, mint eddig.

A két anyag közel azonos abszorpciós tulajdonságokkal rendelkezik, a zafír viszont magasabb törésmutatóval, itt tehát megint egy kis előny az üveg javára. De a kapott védelemért cserébe ezt elviselnénk.

Kérdés, hogy mindez mennyibe kerülne? Jönne az egymilliós Tag Heuer után az egymilliós iPhone 6?

Nyilván nem. A GT Advanced jelenleg egy olyan technológián dolgozik, ami az emberi hajszálnál vékonyabb rétegben állítja elő a zafírlapokat, amiket ezek után rá lehet laminálni az üvegre. Ez egy sokkal költséghatékonyabb megoldás, a karcok ellen ugyanúgy véd, mint a fullos cucc, az ellenállósággal kapcsolatban pedig nyilván vannak ígéretes számítások.

Az Apple 578 millió dollárt fizet ki öt év alatt a GT Advancednak, erre kötelezettséget vállalt. Ez a cupertinói cég befektetése az üzletágba, és nyilván felgyorsítja majd 28,9 millió dollár éves forgalommal rendelkező cég fejlesztési tempóját. 2015-ben ugyanis már biztosan szeretnének egy USA-ban előállított, vékony, könnyű és ellenálló megoldást bemutatni a mobileszközökön, lehetőleg minél olcsóbban nyilván.



Az Apple mégis figyel Magyarországra! Bizonyíték!

Alig néhány hete, hogy bejelentettük az egyik iOS7 fordítási hibát, máris kijavították - jelentette Nóra nevű olvasónk.

Ilyen volt:

image_1_1.jpg

Ilyen lett:

jelk2.jpg

De mondok mást is. A Mapsen is javították a több mint egy éve bejelentett hibát: a Sziklatemplom kimászott a Dunából, a helyére.

Screen Shot 2013-11-08 at 10.21.47.png

Szomory Dezső viszont még mindig keresi az elveszett o betűt:

Screen Shot 2013-11-08 at 10.22.44.png

Mindenesetre ezen nagyon felbuzdultunk, hiszen úgy tűnik, vannak a túloldalon azért emberek is. Így sorban bejelentjük - hátha ti nem tettétek még meg - a "Tenerparton"-gate-et, a "Hullámok, Hullámok"-gate-et, és azt a jelenséget, amikor átküldünk az OS X Mapsból egy útvonalat telefonra, és a Show helyén Műsort olvasunk (Jánosnak köszi a tippet). Ami egyébként helyes is lehetne a Freddie Mercury-i értelemben.

fotó_5.PNG

fotó 2_1.PNG

2013-10-25 01.02.24.png



Meddig bírja az iPhone-ok akksija a versenytársakhoz képest?

A Which? készített egy tanulmányt arról, melyik okosmobil akksija bírja a legtovább szuflával. Beszélgetési és internetezési időt mértek, majd a kapott perceket sorrendbe állítva ezt kapták:

image_2.jpg

Látszik egyébként, hogy általánosságban nőtt az akksik kapacitása, itt a tavalyi felmérés:

remote-battery-life-infographic_1.gif

A tabletméretű telefonok korában persze nem mindegy, hogy az egyes készülékek térfogata mekkora. Ettől függ, mekkora akkumulátort tudnak belepakolni, ami nagymértékben kihat az élettartamra. Én ezért nem bírtam magammal, és megvizsgáltam, melyik készülék hány négyzetcentiméteres (a mélységet nem vettem figyelembe, mert az több helyen is változik), és meghatároztam az egy négyzetcentiméterre jutó percet!! Ezzel új mértékegységet határoztam meg, az Appleblog-változót. Az eredményeket diagramon ábrázoltam, a sorrend picit megváltozott (nem tudom, miért írja rá kategóriatengely feliratát a Keynote az oszlopra).

Screen Shot 2013-11-08 at 09.47.10.png

Screen Shot 2013-11-08 at 09.47.16.png

Tettem ezt azért, mert rohadtul ráérek, és nyilván azért is, hogy valami kétségbeesett módon feljebb tornásszam az imádott kultusztárgyam renoméját.

Látjátok? Így kell piacot teremteni a trolloknak, majd ellopni tőlük ugyanazzal a mozdulattal.

via HVG




süti beállítások módosítása