almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: Hogy játsszam le a Windows Media (WMV, WMA) fájlokat?

A tipikus Microsoft-termékekhez köthető kiterjesztések között ez a következő, amit a Macre váltók szeretnének legyűrni, és nem tudják, egyszerű lesz-e a csata. Az .exe kiterjesztéshez ugye valamilyen módon indítunk egy Windowst, a .doc és .xls formátumért már egyszerűen csak letöltünk egy Office for Macet, a .wmv és .wma kiterjesztések lejátszásához több módszer is akad.

A legegyszerűbbel kezdem: noha az OS X-be beépített QuickTime nem birkózik meg ezzel a problémával segítség nélkül, letölthető olyan lejátszó, aminek nem probléma a Windows Media formátum. Mindkét név ismerős lehet egyébként a korábbi operációs rendszerünkből is, a VLC és az MPlayer ingyenesen beszerezhető, és nagyjából mindent megesznek.

Ha valamiért mégis a QuickTime-ot szeretnénk rávenni a műveletre, megtehetjük. Erre való a Flip4Mac plugin, amit a Microsoft a saját weboldalán is ajánl. A rendszerbe épül, a beállításai a System Preferencesben érhetőek el, és a telepítés után megeteti a wmv-ket és wma-kat az Apple saját lejátszójával is.

Screen Shot 2013-02-02 at 11.22.12 AM.png

Harmadik lehetőség a konvertálás. A fenti kettő ismeretében ez őrültségnek tűnhet, de jusson eszünkbe, hogy a mobil eszközeink már sokkal hülyébbek ezen a téren, nekik esetleg át kell alakítani a videókat.

Én két ingyenes programot szoktam használni, az egyik a HandBrake, ami H.264-be vagy mp4-be képes konvertálni elég sok formátumot (többek között a fényképezőmmel készített MTS-t is), lehet több fájlt is konvertálni egyszerre, szóval rendben van.

Screen Shot 2013-02-02 at 11.21.30 AM.png

A másik ingyenes konvertáló program az Any Video Converter. Ennek az előnye, hogy a mobilkészülékeinkre optimalizált videót készíthetünk, vagy a célformátumok között választhatunk a leggyakoribb videó és audió formátumok közül is. Itt is több fájl választható ki.

Screen Shot 2013-02-02 at 9.42.40 AM.png

A posztban, ahol tudtam, Mac App Store-os linket adtam meg. Ahol nem, ott nem.

A Switcher kézikönyv korábbi részei:

Switcher kézikönyv: Spotlight, keresés
Switcher kézikönyv: Total Commander OS X-en?
Switcher kézikönyv: Írhatok NTFS meghajtót?
Switcher kézikönyv: Van Office Macre?
Switcher kézikönyv: Mire jó a Preview?
Switcher kézikönyv: Lehet-e Windowsom?
Switcher kézikönyv: Hol a szorzásjel, meg a kukac?
Switcher kézikönyv: swapfile, sleepimage, alvó módok



Az Apple adta el a legtöbb telefont az USA-ban

Nem okostelefont. Mobiltelefont. Ez először fordul elő a történelemben, ha igaz, a Samsung volt az élen az utóbbi öt évben az Egyesült Államokban.

screen-shot-2013-02-01-at-12-40-29-am.png

A szám nem az Apple-től származik, Neil Mawston, a Strategy Analytics igazgatója becsülte meg a 17,7 milliós számot, szerinte ennyi iPhone-t adtak el 2012 negyedik negyedévében az USA-ban. Ha pontos a szám, az azt jelenti, hogy minden harmadik eladott telefon iPhone volt, a 34 százalékos részesedés pedig nagy javulás az egy évvel korábbi 25 százalékhoz (és 12,8 millió készülékhez) képest.

Apple has become the number one mobile phone vendor by volume in the United States for the first time ever.

forrás: 9to5Mac



Újra letiltotta az Apple a Javát

Nem sokkal az előző eset után az Apple ismét használta a mágikus fegyverét, és távolról letiltotta az összes OS X-en a Java böngésző pluginját. Az ok hasonló a múltkorihoz: találtak egy súlyos biztonsági rést a nemrég frissített szoftverben.

java_7_11_blacklist.jpg

A módszer is ugyanaz: az operációs rendszerben az Xprotect anti-malware rendszer segítségével átírták a Java plug-in kötelezően teljesítendő minimum verziószámát. Az 1.7.11.22-re frissült, miközben az Oracle csak az 1.7.11.21-et adta ki. Vagyis mihelyt a Java frissül a következő verzióra, ismét elérhető lesz a Java a böngészőkben, addig viszont nuku.

Az Apple malware-ekhez való hozzáállása a 600 ezer Macet érintő Java-hiba felbukkanása óta merőben megváltozott. A kézlegyintés helyett most láthatóan azonnal reagálnak, a biztonsági résekre kapásból tiltanak, és a külső szoftver készítőjének saját hatáskörébe tolták a frissítések eljuttatását a felhasználókhoz.

Legutóbb megkérdeztem tőletek, titeket megnyugtat-e ez az eljárás, vagy inkább megrémültök az irányítás elveszítése miatt. Több mint 1500-an válaszoltatok, 40 százalékotok megnyugodott, 43 százalékotok viszont megijedt ettől a bánásmódtól.

forrás: Appleinsider



Március 1-től nem forgalmazható a Mac Pro Európában

Az Apple körbeküldött az európai disztribútorok között egy levelet, amiben leállítja a Mac Pro európai forgalmazását. Az levél szerint az EU területén érvényes új szabályozás miatt kell így tenniük (IEC 60950-1). A raktáron lévő gépeket még ez után is eladhatják, de az utolsó rendeléseket február 18-ig fogadják el.

As of March 1, 2013, Apple will no longer sell Mac Pro in EU, EU candidate and EFTA countries because these systems are not compliant with Amendment 1 of regulation IEC 60950-1, Second Edition which becomes effective on this date. Apple resellers can continue to sell any remaining inventory of Mac Pro after March 1.

Apple will take final orders for Mac Pro from resellers up until February 18th for shipment before March 1, 2013.

Countries outside of the EU are not impacted and Mac Pro will continue to be available in those areas.

12.06.12-MacPro.png

A tiltásra a Macworld szerint az IO portok áramellátása és a ventilátorok burkolatának hiánya miatt került sor. Az új szabályozás szerint több biztonsági megoldást kell alkalmazni a portoknál, a hűtés esetében pedig meg kell akadályozni, hogy bárki belenyúlhasson a forgó alkatrészbe.

Gondolom nagyon senki sem sír, hiszen a Mac Pro utolsó értékelhető update-jére 2010 júliusában került sor. Azóta nagyjából változatlan hardverrel és árral kínálják a gépet, a 820 ezer forintos alapmodellben egy négymagos Xeon, 6 giga RAM és egy ATI Radeon HD 5770 csücsül. Tim Cook az idei évre ígérte az új modelleket, és noha nem tudni, pontosan mikor jönnek ezek, nagyjából biztosra vehetjük, hogy megfelelnek majd az európai uniós szabályozásnak.

forrás: Macrumors



Hohó: az iOS alkalmazások jobbak, mint az Android appok

Bátor kijelentés, nagy vállalás. Egy ideig ugye csak számháború zajlott a két platform között, mindenki azzal volt elfoglalva, hogy mennyivel több alkalmazás van az egyik rendszerre, mint a másikra, de amióta külön-külön is félmillió feletti appról beszélünk, elvesztette a súlyát ez a téma.

Az egyetlen kérdés az maradt, hogy melyikre készülnek jobb minőségű programok, ami ugye egészen mostanáig eldönthetetlen kérdésnek tűnt. Mondom egészen mostanáig.

android-vs-iphone_1.jpg
A uTest ugyanis készített egy bonyolult algoritmust, ami feltérképezi az iOS App Store és a Google Play tartalmát, megvizsgálja, majd megpróbálja megfeleltetni egymásnak a programokat, kategóriákat, és ha ezzel készen van, csekkolja, hogy melyik app milyen értékelést kapott.

Ez egy elég jó közelítés legalább arra, hogy kitaláljuk, melyik platform felhasználói az elégedettebbek. És az adatokból bizony az látszik, hogy az iOS-júzerek jobban vigyorognak: százból átlagosan 68,53 pontot adtak a programoknak, míg az androidosok valamivel kevesebbet, 63,34 pontot.

De itt meg lehet nézni kategóriákra is lebontva a tanulmányt:

applause_rankings_1.jpg

Izgalmas kísérlet, csak sok szempontot nem vesz figyelembe. Egyrészt az iPhone drága és elképzelhető, hogy a vásárlóknak magasabb is az elvárásuk egy alkalmazás felé, mint az androidosoknak úgy általában. Lehetséges, hogy ha az iPhone-júzerek és a csúcskategóriás Android-készülékeket vásárló felhasználók elégedettségét vizsgálták volna, más lett volna a végeredmény.

Aztán probléma lehet az is, hogy androidos készülékből nagyon sok van a piacon, és nem mindegyiket működnek ugyanolyan jól a Google Play-ben található alkalmazások, ami az indokoltnál lejjebb húzza az androidos alkalmazások eredményét.

Ezt a két ellentétes hatást figyelembe véve akár el is fogadhatjuk közelítően jó értéknek a uTest eredményét, ezek alapján viszont drasztikus különbség nem látszik a két platform között, a felhasználók körülbelül ugyanannyira elégedettek Androidon, mint iOS-en. Csak iOS-en egy kicsit jobban.




süti beállítások módosítása