almalé és kungfu Rólunk

Hogyan készül egy felelős blogger az Apple-bejelentésre?

Van rá egy marginális esély, hogy az Apple tényleg az ujjlenyomat-olvasóval fogja felértékelni az iPhone 5S telefonját - amellett, hogy a fém-üveg kombó is extraként látszik majd egy iPhone 5C mellett, according to pletykák.

Kérdés, hogy egy ilyen bejelentésre mit tesz egy felelős tech-blogger először?

Hát persze, hogy a Magyar Helyesírás Szabályai című könyv után nyúl.

Az ugye világos, hogy az eszköz nevét így kell leírni:

ujjlenyomat-olvasó

Emiatt:

138. A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás, dokumentumfilm-bemutató, könyvritkaság-gyűjtemény, tornász-csapatbajnokság, munkaerő- nyilvántartás, foszforműtrágya-gyártás stb.

Mi van azonban akkor, ha a fáradhatatlan blogger még egy szót szeretne hozzákapcsolni az egyébként sem rövid összetételhez? Mondjuk megjelennek az első malware-ek, amik az egyébként kitűnően teljesítő ujjlenyomat-olvasó adataival akarnak babrálni? Azt így kell:

ujjlenyomatolvasó-vírus

Emiatt:

139/a
Ha egy kötőjellel már tagolt szóhoz újabb, szintén kötőjellel kapcsolandó utótag járul, az első kötőjelet (mivel közszói alárendelő összetételekben két kötőjel egy összetett szóban nem lehet) kihagyjuk, vagyis az eredetileg kötőjelezett szórészt az új alakulatokban egybeírjuk

Mi van, ha a kitartó blogger még messzebb merészkedik a magyar nyelv szóösszetétel-őrületeinek hálózatieszköz-repesztő bugyraiban? Mondjuk ezt szeretné hozzácsapni az eredeti szóhoz:

felületrepedés-kezdemény

Az meg így kell:

ujjlenyomatolvasó-felületrepedéskezdemény

Azt hiszem legalábbis.

Durva.

Vagy higgadjunk le, és alkalmazzuk ezt a javaslatot:

139/a
Az ilyen túlzottan hosszúra nyúlt szavak helyett azonban jobb a szerkezetes megoldás: anyagcsere-vizsgálat kérése, a békeszerződés tervezetének kidolgozása, kerekasztal-konferencia rendezése stb.

Egy repedés kezdeménye az ujjlenyomat-olvasón.

Jó vasárnapot mindenkinek.



Hiba miatt cserélik az iMacek videokártyáját

Az Apple ingyenes javítási programot hirdetett a 2011 májusa és 2012 októbere között eladott 27 colos iMacekre, amiknél az AMD Radeon HD 6970M videokártya torz képet, fehér vagy kék vízszintes vonalakat rajzolt a felhasználók elé. Egyes esetekben a képernyő egyszerűen elsötétült.

Az első hibás AMD kártyával szerelt gépek 2011 májusában kerültek a polcokra, és egészen a 2012 októberi vékony iMac generációig ott is maradtak. Akik eddig nem javítottak, most vigyék el a gépet egy Apple szervizbe. Akik már javítottak, visszatérítésre lehetnek jogosultak.

A szervizek listája itt.



Megjelent az iTunes 11.0.5

Tegnap kijött az iTunes legfrissebb verziója. Az update nem tartalmaz sok újdonságot, az Apple leírása szerint egyetlen hibát orvosol csak.

itunes-gift-card-sale-deal.png

This update corrects an issue with iTunes in the Cloud, where some purchases may download or play unexpected items.

Állítólag előfordult egyes tartalmaknál, hogy nem a megfelelő zenét töltötte vagy játszotta le az iTunes in the Cloud. Nem tudom, köztetek volt-e olyan, aki egy esti borozgatáshoz kiválasztott smooth jazz helyett a YMCA-t kapta teli hangerővel az arcba, ha igen, üzenem, a megpróbáltatásnak vége.

A frissítés elérhet a Mac App Store-ból.



Az iWatch-ban olyan lehetőségek vannak, amire nem gondoltál

Megjelent egy concept fotógyűjtemény a 9to5Macen arról, milyennek képzelik az iWatch-ot.

martin2.png

martin1.png

iwatch-mockup_650.jpg

A tervek nem igazán értik, mi lesz az óra legfontosabb műszere.

Az a giroszkóp lesz.

És az csak egy dolog, milyen jó kis játékkontroller válhat belőle.

Fontos, hogy az óra tudni fogja, kábé mit csinálsz épp, a mozgásból és abból, függőlegesen vagy vízszintesen tartod.

Simán tudhatja, mikor gépelsz laptopon. Mikor fekszel le az ágyra. Mikor eszel, a szádhoz emelve a falatot. Mikor vagy a konditeremben, mikor futsz, mikor vezetsz autót, biciklit.

Képzeljétek el, így válhat a Siriből a világ legidegesítőbb asszisztense. Bosszút áll. Most majd nem mi fogjuk kérdezgetni, hanem ő minket.

"Ennél még egy ló is gyorsabban gépel"

"Ízlik az ebéded?" "Ízlik?"

"Én nem erre kanyarodnék, zsenikém, erre dugó van"

"Nyomjad ki még egyszer, te kis nyápic, na még egyszer, ennél többet is tudsz!"

Vagy éjszaka, váratlanul:

"Jó éjt"

99 centért egy hétre el lehet majd hallgattatni. Ez lesz az Apple következő nagy kasszarobbantása.



Egy jó beszélgetés, és máris 500 dollár az Apple részvény

Pár napja nem néztem rá az árfolyamra, így aztán homlokon csapott a tegnapi kábé 500 dolláros szint. Január óta nem ért ilyen sokat az AAPL papír, akkor olyan gyorsan bebukott 500 dollár alá a részvény, hogy meg sem állt 450-ig. Aztán azóta el sem mozdult onnan.

Screen Shot 2013-08-15 at 4.53.21 PM.png

Jót tett neki a legutóbbi negyedéves jelentés, annak ellenére, hogy visszaesést mutatott több területen is. Aztán a hétfői iPhone-premier pontos dátuma is kedvet hozott a papírhoz, amire Carl Icahn hedge fund manager dobott rá egy szép nagy lapáttal pár napja. Mindössze egy Twitter-bejegyzés kellett hozzá, pontosabban kettő:

screen-shot-2013-08-13-at-2-47-11-pm.png

screen-shot-2013-08-13-at-2-49-18-pm.png

Három dolgot állított: beszélt Tim Cookkal, sok részvénye van a cégnél, és szerinte az AAPL nagyon alulértékelt. Az Apple szóvivője megerősítette: tényleg találkozott "Tim" a csávóval.

Egy óra alatt 17 dollárt nőtt az árfolyam.

Nekem összeállt a történet. Emlékeztek, hogy valaki 610 ezer dollárért vásárolt meg egy kávézást Tim Cookkal? Szerintem Icahn nyerte meg az aukciót, bevásárolt Apple részvényekből, és elment a találkozóra. Egy óra múlva kiírta Twitterre a fentieket, várt egy órát, és eladta a papírokat.

36 ezer részvénnyel már bőven nyereséges volt a buli, vagyis 18 millió dollárt kellett elköltenie, hogy kigazdálkodja egy óra alatt a 610 ezres kávét. Ha ennél többet szánt az akcióra, most ő a világ legdörzsöltebb hedge fund pénzcsinálója, ajórohadtéletbe.




süti beállítások módosítása