almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: Spotlight, keresés

Azt hiszem, minden Macre váltónak az egyik legnagyobb élménye az új operációs rendszeren a keresés. Nem tudom, a manapság váltóknál is így van-e, nekem a Tigerrel mindenképpen az volt. A Spotlight, vagyis a desktop jobb felső sarkában látható nagyító a leggyorsabb módja lett annak, hogy megtaláljak egy fájlt. Olyannyira, hogy a legtöbb fájlról már nem is tudom, hol van "fizikailag".

A tény, hogy nem kell hierarchikus könyvtárstruktúrát létrehozni a fájloknak, legalábbis azért felesleges, hogy később megtaláld. Megtalálni egy fájlt ugyanis így kell:

⌘ - Space

Screen Shot 2013-01-20 at 11.29.00 AM.png

Így már egérrel sem kell odasasszézni a nagyítóhoz. Ezután záporozhatnak a keresőkifejezések, amire csak emlékszel az adott fájlból. Ha elkezded írni, hogy "Safa", biztos lehetsz benne, hogy a lista tetején, relevancia és megnyitási gyakoriság alapján első helyen a Safarit látod, egy Enterrel már meg is nyitottad. Nálam már a "sa"-ra is ez jön elő. ⌘ - Space - "sa" - Enter. Ha történetesen kint lenne a Safari a Dockon, ennél akkor sem lehetne gyorsabb az indítása. A nyilakat is használhatod a Spotlight eredményei közötti böngészésben, az Esc-kel lépsz vissza, vagyis teljesen billentyűzetről vezérelhető a cucc.

Ha emlékszel egy dokumentumra, amiben a bálnaolaj alternatív felhasználási módjairól írtak, már a "bálnaolaj" beírása után azonnal látnod kell a keresett dokumentumot. Ha nem így van, akkor felesleges dolgokat gyűjtesz a merevlemezeden, és ezt azonnal hagyd abba.

A Spotlight ugyanis nemcsak fájlnevekben, de a dokumentumok tartalmában (Office dokumentumot abban az esetben is olvas, hogy nincs a gépeden Office), metaadatokban is keres. Keres a kontaktjaid között, az emailjeidet átnézi, a naptáradat, a zenéidet, mindent. Egészen pontosan ezeket:

Tovább olvasom


Iszonyú gyorsan bővül az Apple

A héten felhívták a figyelmünket az egyik meghirdetett állásra az Apple oldalán. Ebben egészen konkrétan leírták, milyen pozícióra vár jelentkezőket, és mi lenne a különös munkakör célja.

Egy különösen kreatív egyént keresünk, aki segít nekünk fejleszteni és bővíteni a Sirit, a virtuális személyi asszisztensünket. A Siri szellemességéről, kulturális ismereteiről ismert, valamint arról, hogy buzgón magyarázza az ismereteket vicces és praktikus módon. Az ideális jelölt egyesíti magában a nyelv, a szójátékok és a társalgás iránti szeretetet egy olyan tapasztalattal, ami kreatív tartalmat hozhat létre műszaki környezetben.

Vagyis az Apple tovább erősítené a Siri kreatív oldalát. A Forbes egyik újságírója üdvözölte a lépést, sőt egyenesen odáig ment egy cikkben, hogy az Apple következő nagy dobásának azt tartaná, ha a Siri úgy működne, ahogy egyébként kellene neki. A csaj élesbe lövése után ugyanis sokan panaszkodtak, hogy hát ez nem is olyan okos, mint Samuel L. Jackson kezében.

Na mindegy, szóval keresgéltem az állások között, hol is van ez a Siri-fejlesztő dolog is, és azt láttam, hogy iszonyú mennyiségű pozíció van nyitva. Az Apple minden egyes nap posztol egy csomót, és most ne arra gondoljunk, hogy a 394 retail üzleteibe keresnek eladókat. Csak Corporate állásból 1248 állást tettek ki január elseje óta. Három hét alatt.

job.png

Ha feltételezzük, hogy tartják ezt az ütemet, 24 ezer állást hirdetnének meg az év végéig. Jelenleg összesen 72 800 teljes munkaidő ekvivalens (részmunkaidősök ledolgozott órái összeadódnak) munkatárs dolgozik az Apple-nél, ebből 42 400 a retail divízióban. Egy év alatt 12 400 fővel bővült az alkalmazottak száma, így a mostani iram vagy egy exponenciálisan növekvő vállalatot mutat nekünk, vagy nagyon sok fej fog a porba hullani még mostanában.



Ezekkel bosszant az Apple

Néhány marhaságon felbosszantottam magam az utóbbi hetekben, ezeket szedem most csokorba, csak hogy kiadjam magamból a feszültséget. Jobb kint, mint bent.

Első számú ellenség: a Mail.

A Mailbe több emailcímem is be van kötve. Néhány céges, egy személyes. Küldök levelet innen is, onnan is. Aztán egy személyeset. Küldés előtt megbizonyosodom arról, hogy a jó emailcímről megy ki a levél. Elküldöm. Aztán megnézem az elküldöttek között, és látom, hogy minden rendben van: a küldő a személyes emailcím. Aztán jön egy válasz a levélre, de nem a személyes mappába, hanem a cégesre. Megnézem a levelezést, és már azt mutatja a Mail, hogy végig a céges környezetben mozogtunk. Belépek közvetlenül a Gmailbe, először a személyesbe: nincs semmi a küldött levelek között. Aztán a cégesbe, és ott van az, amit a Mail szerint a személyesről küldtem. A megoldás egyébként egyszerű, a beállításokban be kell pipálni minden kontónál a Use only this servert az outgoing menüpontban. Amíg viszont ezt nem teszed meg, sosem lehetsz biztos abban, hogy mi fog történni. Sosem.

Második számú ellenség: Üzenetek

Ott van az Messages iPhone-on. Néha nem működik, előfordul. De van más baj is. Ádámmal elvileg egyszerre két üzenetblokkom van: az egyik az emailcímére, a másik a telefonszámára küldi az iMessage-eket. Fogalmam sincs, mikor, miért szakadtak ketté. De az egyikre csak akkor kapja meg az üzeneteket, ha 3G-n van a mobil, a másikra meg csak akkor, ha beér egy wifi-hálózatba. Mivel nem tudom, épp merre jár, mindkettőre küldenem kell.

Harmadik számú ellenség: iPhoto Stream

iPhoto Stream. Az iCloud néha nem működik. De van más baj is. Hogy az elmélet rendre nem követi a gyakorlatot. Többször előfordult már, hogy a telefonommal gyorsan készítettem tíz fotót, elindítottam az iPhotót, aztán a Photo Streamet abban a reményben, hogy mire megírom a levelet, áttöltődnek a képek a gépre. Onnan már csak két gombnyomás, és küldhetem a képekkel együtt a szöveget. Ez azonban nem működik. Soha. Olyan ugyanis még nem volt, hogy az összes kép felbukkant volna a listában. Egy mindig hiányzik. Az elejéről, a középéről, a végéről, de valahonnan mindig lemarad egy fotó. Nincs ott. Hol van? Nyaral? Hol?

Negyedik számú ellenség: Messages

Térjünk vissza az üzenetekhez: OS X Messages. Régebben volt az iChat, ebben remekül működött a hatalomátvétel funkciója: megnyomtam egy gombot, egy másik számítógépen leokézták a kérést, és máris annak a Macnek a rendszerét láttam a saját kijelzőmön. Az én lcd-men volt az asztal, az összes tartalom és én irányítottam a kurzort. Szuper funkció, ha segíteni akarsz egy távoli ismerősödnek. Annak idején írtam is egy cikket arról még az Indexre, hogy hasonló program van ugyan pc-re is, de olyan bonyolult beállítani, hogy neki sem áll a júzer.

Most ugyanitt tartunk: A Messages egy szörny. Próbáltam egy ismerősömmel beüzemelni a screen sharinget, és nem sikerült. Több mailcímet is felhasználtunk, mindent, ami létezett, betöltöttünk, újraindítottunk, töröltünk, összevontunk, fórumokat túrtunk, de a vége csak az lett, hogy fél óra szopás után feladtuk. A dolog nem működik. Nem úgy, ahogy kéne. Elrontották. Jó volt, de már nem az.

Köszönöm, hogy elmondhattam, ettől még nem leszek Windows-felhasználó!



Újabb képek a Steve Jobs filmből

A forgatásnak vége, sőt, a jOBS címen futó mozit még ebben a hónapban bemutatják a Sundance Film Festivalon, aztán áprilisban szélesebb körben is. Nézegetem a képeket, és akárhogy próbálok haragudni Ashton Kutcherre, mindig rájövök, hogy egyrészt nekem a világon semmi bajom a fickóval (mégiscsak Demi vasalt rá évekig, egy mágus a fickó), másrészt meg tényleg hasonlít Jobsra. Nem két tojás, de ennél sokkal kisebb hasonlósággal is el szoktak játszani szerepeket, fotókon működik a karakter:

tdy-121205-ashton-jobs-combo.photoblog600.jpg

07_kutcher_india-4_3_rx512_c680x510.jpg

Azt viszont nem értem, hogy ez itt Jobs mellett ki:

03_kutcher_gad-4_3_rx512_c680x510.jpg

Mert hogy nem Woz az biztos:

yfazj.png

Attól még, hogy valaki bénán néz ki, fura ruhákat vesz fel, nem lesz automatikusan Woz.

Sőt, ha megnézitek ezt a képet, kiderül, hogy Woz nem is nézett ki rosszul, csak előnytelenül öltözött:

steve_wozniak_david_lee_roth.jpg

Figyeljétek már ezt a bika alkart, biztos vagyok benne, hogy a jó öreg Wozniak a kisujjával hasította akkoriban a fát az Apple I burkolatához!

Persze ettől még tök jó lehet a film.



Jön még borúra derű!

Megy itt a hiszti az 500 dollár alatti részvényárfolyammal, aztán a porond mögött felbukkannak a Piper Jaffray elemzői, átveszik a mikrofont és együtt, szinte kórusban kiáltják bele, hogy ötvenmillióájfon Q4-ben, meg hogy ezeregyszáztizenegydollár.

Tényleg ezt mondják. Gene Munster, aki egyébként olcsó iPhone-tól kezdve Apple TV-n át tényleg mindent vár, amit várni lehet, azt állítja, hogy a negyvenakárhánymillió darab helyett több mint ötvenmillió iPhone 5-ös fogyott az utolsó negyedévben, ami majd jól kiderül, amikor az Apple bejelenti a hivatalos számait.

13.01.16-AAPL.jpg

És nem gondolja azt sem, hogy drasztikus visszaesés következne, az elemző 38 milliós darabszámot vár az aktuális negyedévre. Ezek, meg a 20 milliós iPad, valamint 5 milliós iPad mini eladások, és az akár 4,8 milliós Mac-eladások és a várható további erősödések győzték meg a Topeka Capital Markets elemzőit arról, hogy az Apple-részvények célárfolyama valahol 1111 dollár közelében lehet. Kétszerese a mostaninak. És ebben még nincs benne annak a hatása, hogy a szakértők 100-400 milliárd dolláros piacbővülést látnak maguk előtt abban az esetben, ha az Apple belép a tévépiacra, ami további árfolyamerősödést okozhat.




süti beállítások módosítása