almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: magyar OS X

A hazai Macre váltók egyik elsőként felmerülő problémája a nyelv. Az OS X ugyan valamilyen szinten támogatja a magyart, de ez nem mindig elég. Sorra vesszük, hogyan kell nekifogni a rendszer magyarításának, és milyen fokozatok vannak.

1. Az operációs rendszer nyelve

A Lion óta az OS X alapból magyar nyelven szól hozzánk, ezt már a gép első indításakor ki lehet választani, nem kell semmit ezen kívül beállítani.

op.png

A System Preferences -- Language & Text Language fülén lehet egyébként átállítani, illetve a preferált sorrendet megváltoztatni. Én azonban - ahogy a fenti leírásból is látszik -, az angol nyelvet tartottam meg elsődlegesnek, mert bármi problémára keressük a megoldást fórumokon, jó eséllyel a menüpontokra angolul fognak hivatkozni, és sokkal könnyebb így megtalálni a keresett dolgokat. Meg hát meg is szoktam, na.

2. Magyar helyesírás

Viszonylag egyszerűen lehet hazai fejlesztésű nyelvi eszközöket telepíteni a Macre, minden megoldás közül a legkevesebb bütyköléssel Angelday és Szotyi közös megoldása jár. Elkészítettek egy könnyen telepíthető csomagot, ami a Szabad magyar szótár 1.6.1 változatát mint helyesírás-ellenőrzőt, illetve a nagygabe-féle "Kindle" angol-magyar szótár 1.6-os változatát teszi fel a gépünkre. Felmásolja a megfelelő fájlokat a megfelelő helyre, és a Cocoa frameworköt használó alkalmazásokban a magyar lesz az alapértelmezett ellenőrző (TextEdit és Safari például). Ha mégsem, minden alkalmazásban a Spelling beállításoknál lehet állítani.

bbb.png

Egyébként rendszerszinten a System Preferences -- Language & Text -- Text fülön lehet beállítani a Spelling listában a Magyar (Library) nyelvet, a fel van telepítve. Ha meg már itt vagyunk, akkor a jobb oldali listába terjesszük fel a gyakori hibáinkat is automatikus javításra, én a "hgoy" helyett a "hogy"-ot kapásból beírtam.

Screen Shot 2013-03-23 at 7.25.31 PM.png

Pagesnél az Inspector ablak Text (T) fülén lehet a Language-et Magyar (Library)-ra állítani. De jó kis help is jár a csomaghoz. Letölthető itt.

3. Angol-magyar szótár

Tovább olvasom


Már minden Apple adatközpont megújuló energiát használ

Az Apple frissítette saját beszámolóját a vállalat tevékenységéhez köthető széndioxid-kibocsátásról. A beszámoló sok ponton meglepő adatokat mutat, egy részétől pedig szerintem a Greenpeace-esek is végtelen ciklusba keverednek.

Először is: így néz ki jelenleg az Apple-termékekhez köthető szén-dioxid-kibocsátás megoszlása:

Screen Shot 2013-03-22 at 4.40.08 PM.png

Van változás, hiszen 2009-ben például ugyanez így nézett ki:

apple-environment_1.jpg

Látható, hogy a gyártási folyamatok arányaiban jóval több káros anyagot bocsátanak ki, mint korábban, ami nem is csoda: egész 2009-ben kevesebb mint feleannyi iPhone-t vásároltak, mint egyedül a legutolsó negyedévben, 2012-ben. Közben persze az egyes termékekre leosztott lábnyom kisebb lett: a Mac mini bűne felére csökkent például 2007 óta, míg az Apple TV gyártásához köthető szennyezés 5 év alatt a tizedére (!) zsugorodott a dokumentum szerint.

graph_reduction_emissions.png

Jelentősen csökkent a készülékek áramfogyasztása is, ez az összetevő az Apple CO2-kibocsátásának már csak 30 százalékát eredményezi. Ennyit fogyasztanak most az Apple-cuccok:

Tovább olvasom


Esés közben változtat irányt a jövő iPhone-ja

Ritkán írunk Apple-szabadalmakról, de a mostani kivétel. Egy olyan dokumentumot jegyeztek ugyanis be, ami macskának nézi az iPhone-t.

A "Protective Mechanism for an Electronic Device" nevű találmányt egy megtámadhatatlan érvényű igazság ihlette: senki sem szereti, ha leejti a telefonját, az meg széttörik. Jobb lenne inkább, ha az iPhone-ban elhelyezett érzékelők folyamatosan figyelnék a készülék mozgását, és ha úgy látják, leejtették, kiadnák a riadót.

Ilyenkor mi történik? A processzor gyorsan begyűjti az infókat, a leírás alapján a GPS, a képszenzorok, giroszkópok és más beépített műszerek segítenek abban, hogy kiszámolja, milyen messze van a föld, milyen gyorsan kell reagálni, milyen pozícióban van a készülék, és hogy lehetne a telefont átfordítani eközben úgy, hogy a becsapódás minél kisebb kárt okozzon. Mondjuk egy beépített mozgó alkatrész zuhanás közben áthelyezhetné a súlypontot, így az iPhone nem az előlapra esik, hanem mondjuk egy kevésbé érzékeny részére.

13.03.21-PM-1.jpg

Tovább olvasom


Kétlépcsős azonosítást vezet be az Apple

A Google és az online banki rendszerek megoldásához hasonlóan az Apple is bevezeti a kétlépcsős azonosítást. Ez azt jelenti, hogy az eddig is használt Apple ID mellett egy üzenetben kapunk egy további, meghatározott ideig érvényes kódot, ezzel a kettővel azonosíthatjuk magunkat. Az azonosító kód SMS-ben vagy a Find my iPhone iOS appon keresztül érkezik.

1.png

A leírás szerint akkor lesz szükség a plusz azonosítóra, ha változtatni akarjuk az iTunes acountunk beállításait, vagy ha egy új iOS készülékről szeretnénk vásárolni első alkalommal. Ezzel a módszerrel az elfelejtett jelszó problematikája is gyorsan kezelhető, a beállított iOS-eszközzel és egy Recovery Key-jel kimászhatunk a bajból. Emellett már nem lesz szükség biztonsági kérdésre sem, amit egyébként általában az emberek 99 százaléka tökéletesen elfelejt - pont tegnap írt nekünk Barnabás, hogy szeretné megváltoztatni az Apple ID jelszavát, de ahhoz tudni kellene a biztonsági kérdésre megadott választ, ami nem megy. Ezentúl ez megoldható lesz egy iOS- eszközzel (addig meg itt a megoldás).

Sajnos azonban egyelőre a szolgáltatás nem elérhető Magyarországon, csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Ausztráliában és Új-Zélandon vezették be, hozzánk később érkezhet. Minden további infó megtalálható itt.



Heti Apple-csaj: Tiffany 18+

Erre mondjuk, hogy kár érte. Korábban már meséltem azt az elméletemet, hogy vannak olyan szép, bájos pornószínésznők, hogy tulajdonképpen sajnálod, amikor azt látod, hogy négy-öt neandervölgyi bökögeti innen-onnan, de közben azért tudod, hogy mégiscsak jobb ez így, mintha egy Geronazzo Mária kapná meg a magáét. Furcsa ellentmondás ez.

lUTVT.jpg

Na de akkor is, Tiffany Thompson egyszerűen csodaszép:

287624.jpg

A 20 éves, kaliforniai lány 172 centiméter magas és csak 47 kiló. 18 évesen kezdett pornózni, mentségére szóljon, hogy elvileg mind a három dugós filmjét a barátjával forgatta, a többi negyvenben meg egyedül szerepel (vigyázat, korhatáros tartalom következik!)

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása