almalé és kungfu Rólunk

Miért jobb a FaceTime, mint eddig?

Két dolog miatt. Az egyik az iOS 7-es audio hívás: nem kell videochatelni, ha nem akarod az utcán bénán magad elé tartani a telefont. A FaceTime Audio Call VoIP lehetőség elérhető egyrészt a FaceTime appból, ha a kontakt neve mellett nem a kamerára, hanem a telefonkagylóra bökünk:

fotó 3-2_2.PNG

Másrészt a Sirivel is hívható az ismerős, ha a "FaceTime audio" utasítás után bemondjuk a nevet. A Domsából "domszát", Kristófból krájsztófot kell gyártanunk a szánkkal, a Szűcs esetében még nem jöttem rá az angol fordításra. Állítólag sucks, de ezt "sex"-nek érti.

Még jobb, hogy a FaceTime appban azt is megnézhetjük, mekkora adatforgalmat generált egy-egy hívás. Nálam két perc hanghívás telekomos LTE hálózaton, kristálytiszta minőségben 1 megabájt volt, ebből lehet szorozgatni, ha van kedvünk.De inkább mindenki mérje le maga: nektek is ennyit eszik körülbelül?

fotó 2-2_1.PNG



Belenéztek az A7-be

A Chipworks már múlt hét elején szétszedte az iPhone 5s-t, azonban csak később sikerült tranzisztor-szintű fotót készíteni a chipről. Ebből pedig érdekes dolgok derültek ki.

Banner1.jpg

Apple-A7-Processor-Floorplan-from-Chipworks.jpg

Amit tudunk a SoC-ről:

  • az A7 28 nanométeres eljárással készült
  • a gyártó a Samsung, a gyártásnál ugyanazt az eljárást (Hi K metal Gate) alkalmazták, mint a nyolcmagos Samsung Exynos 5410 esetében, ami a Galaxy-sorozat csúcsában (S4) található
  • a tranzisztorok közötti távolság 114 nanométer, szemben az A6 123 nanométerével
  • az M7 mozgásérzékelőkre specializált segédprocesszor egy ARM Cortex-M3 microkontroller. Ez az információkat egy Bosch Sensortech BMA220 gyorsulásérzékelőtől, egy STMicroelectronics giroszkóptól és egy AKM AK8963 magnetométertől kapja
  • a grafikus vezérlő négymagos
  • különleges ismertetőjele az A7-nek, hogy egy korábban nem látott, viszonylag nagy területet elfoglaló SRAM is helyet kapott rajta. Ez körülbelül 3 megabájtos, és valószínűleg az ujjlenyomattal kapcsolatos információkat tárolja. Kicsit nagyobb területet foglal el, mint amit a bemutató videón láttunk:

your-fingerprint-gets-encrypted-and-stored-within-the-a7-chip-its-only-accessible-by-touchid-and-will-never-be-stored-on-apples-servers-or-backed-up-on-icloud.png

Itt meg néhány összehasonlító táblázat az A7 teljesítményével kapcsolatban, a versenytársak (meg a vele sokszor inkább pariban lévő z3770-es Atom) pontszámaival összevetve, via Anandtech:

58180.png

58181.png
58179.png

58166.png



De mégis ki a francnak jó az iPhone 5c? Videóteszt

Őrületes videótesztünk harmadik darabja. Az iOS7 és az iPhone 5s után végre itt van az iPhone 5c is!

Köszönjük a segítséget iDokinak és az Olympusnak



Kártérítés légitársaságtól néhány kattintással - Flight Refund

E heti hirdetőnk a Flight Refund, akik segítenek, ha a reptéren futunk bele valami váratlanba.

Nem tudom, létezik-e olyan mozis statisztika, hogy hány hollywoodi filmben találjuk magunkat egy reptéren, és hogy ezek közül hányszor van probléma az adott járattal. Mindig van valami, ami miatt a főhős végül nem tud eljutni a célállomásra, vagy nem úgy, ahogy eredetileg eltervezte.

delayed.jpg

Amíg a valóságban bele nem futunk egy hasonló kényelmetlenségbe, el sem hisszük, hogy ez gyakori dolog. Mindig mással történik meg, hogy törlik a járatát, vagy túlfoglalás miatt nem engedik fel a gépre. Aztán vár a pénzére, de nem jön meg. Bukta a szállodai foglalót. Amikor végül mi is belefutunk a késbe, elégedetlenkedünk. És nem elég, hogy nem jutunk el a megadott célig, még neki is kell állni egyezkedni a légitársasággal.

Becslések szerint nagyjából minden kétszázadik járatnál fordul elő olyan esemény, ami az uniós szabályozás értelmében kártérítési kötelezettséget von maga után. Ezek közül viszonylag kevés esetben jut el a dolog konkrét pénzkifizetésig, és ennek több oka van.

Egyrészt az utasok nem tudják, hogy az Európai Unión belül valamennyi közlekedési módot átfogó utas-jogi rendszer jött létre. Hogy meghatározott, mikor jár a kártérítés, és mennyi.

Másrészt sok utas a bonyodalmas ügyintézéstől, a jogi procedúrától megrettenve inkább bele sem vág egy kártérítési ügybe. Tapasztalatok szerint egy ilyen igény érvényesítése hosszadalmas jogi és adminisztratív folyamat. Ezen végigszenvedhetjük magunkat mi is, de van egy sokkal egyszerűbb módja a kártérítési eljárásnak: regisztrálsz, és kitöltesz egy online űrlapot a Flight Refund weboldalán. Kész. Done. Finito. Kábé olyan komplikált, mint repülőjegyet vásárolni.

waiting-in-airport.jpg

Persze ezután is követed az eseményeket, de a Flight Refund a dolog nagy részét leveszi a válladról: kideríti, jogos-e a kártérítési igény, megkeresi a légitársaságot, képviseli az érdekeidet, nyomást gyakorol. És minden esetet egyedileg kezel.

És az a hiedelem sem igaz, hogy az ügy végigvitele több pénzt emészt fel, mint maga a megigényelhető összeg. Megéri foglalkozni a dologgal, főleg akkor, ha a Flight Refund intézi az egyezkedést, hiszen

- a Flight Refund sikerdíj alapon működik, tehát csak a ténylegesen visszautalt pénzből kapnak részesedést. Ha nem juttatnak téged pénzhez, ők sem kapnak semmit, vagyis nincs olyan lehetőség, hogy rosszul gyere ki a dologból

- a Flight Refundnak nem elhanyagolható tapasztalata van hasonló ügyekben, pontosan tudják, mikor kinek mit kell mondani, mutatni, milyen jogai és kötelezettségei vannak az adott utasnak.

Az alábbi esetekben jár kártérítés, ezekben az esetekben lehet megkeresni a Flight Refundot:

- járat törlése
- 3 óránál hosszabb késés (ennyivel később száll le a gép)
- túlfoglalás

Az alábbi esetek képeznek kivételt:

- vis major esetén nem jár kártérítés (sztrájk, időjárás, háború, váratlan külső körülmény, stb.)
-EU-n kívül üzemeltetett légitársaságok járatai, ha EU-n kívüli reptérről szállnak fel (ha EU-n belülről indul, rá is vonatkozik, ebben az esetben is érvényesíthető a kárigény)

Ja, és nagyon fontos: a két éven belüli ügyeknél még most sem késő az ügy elindításához. A lényeg, hogy bizonyítékot gyűjtsön mindenki, akivel ilyen eset történik.

Részletek itt.




süti beállítások módosítása