Érdekes ez: évtizedekig vagy az informatikai világ egyik meghatározó figurája, aztán váratlanul kidobnak, és alig egy év alatt a fő műved is nyomtalanul eltűnik. Lassan már csak mutatóban marad meg néhány eszközön az iOS 6, meg a többi, szkeuomorfikus előd.

Forstall viszont jobban eltűnt, mint az öröksége, éppen ezért jó hír, hogy a The Information utána ment a kérdésnek és kiderített néhány érdekes részletet Steve Jobs régi bajtársáról.

forstall-111013.jpg

Szóval: Forstall nem unatkozott az elmúlt egy évben, azután, hogy összeférhetetlensége miatt és azért, mert nem akarta elvinni az iOS-t a flat irányába, kirúgták, világ körüli útra indult és épp jól érzi magát mindenfele. A hírek szerint a legtöbb időt Olaszországban és a Dél-afrikai Köztársaságban töltötte.

Idejét két fő ügynek szentelte: egyrészt közelebbről meg nem nevezett startupok támogatására, másrészt mindenféle emberbaráti tevékenység végzésére. Elsősorban az oktatással, a szegénységgel és az emberi jogokkal foglalkozott.

Ehhez már csak egy infó csapódott: egy Apple alkalmazott szerint a turné után Forstall saját vállalkozást fog indítani, bár az még nem derült ki, hogy pontosan mivel foglalkozik majd. Egy biztos: saját forrásból nem túl sok, kábé 40 millió dollár, 8,7 milliárd forint áll rendelkezésére, szóval annyi, mint két szerencsés hazai lottónyertesnek. Ebből már lehet vállalkozást indítani, de valószínűleg csak befektetők segítségével.

Forstallt egyébként pont a legrosszabbkor rúgták ki, már az ő szempontjából, ugyanis ha maradt volna 2016-ig, további 150 ezer részvényt kapott volna, ami mai árfolyamon kábé 85 millió dollárt jelentett volna: simán megduplázta volna a vagyonát.