Tegnapelőtt volt a nagy bejelentés, miszerint az Apple és a China Mobile végre megegyezett, és Kína legnagyobb szolgáltatója hamarosan elkezdheti árulni az iPhone-okat. Ezzel 700 millió előfizető számára válnak egyszerűen beszerezhetővé az Apple készülékei.

Az pedig nagyon-nagyon sok ember. Legalább 700 darab Hősök tere kell hozzá, hogy elférjenek. Vagy egy fél Kína.

Kivártam, hogy mi történik a részvény árával a hír hatására, és nem is csalódtam: bőven 560 dollár fölé ugrott a papír ára, utoljára pont egy éve volt ezen a szinten, csak akkor meredeken lefelé zuhant épp, a 400-as szint alá.

Screen Shot 2013-12-06 at 13.02.34.png

Visszakerestem a legrégebbi cikkeket, amikben itt, az Appleblogon a China Mobile szerződéssel foglalkoztunk. 2008 elején, még stevejobs álnéven publikáltuk a sikertelen tárgyalás részleteit. Akkor is lehetett érezni, hogy az Apple számára kritikus pont ez a megállapodás, hiszen hatalmas volt a tét: a szolgáltatóóriás előfizetőinek száma megközelítette a 380 milliót, ami Kína lakosságának csaknem harminc százaléka volt akkor.

Mostanra a 380 millióból 700 millió lett, ezzel övék Kína lakosságának fele.

A tárgyalások azért fulladtak kudarcba, mert a kínaiak olyan feltételeket akartak a hatalmas előfizetői bázisért cserébe, amire Steve Jobs nem tudott igent mondani. Ilyen volt többek között, hogy a China Mobile felügyelhesse az ottani App Store-t. Hogy felhagytak-e az ilyen kéréseikkel, vagy a mostani Apple-vezetés mutatkozott engedékenyebbnek, nem tudni.