almalé és kungfu Rólunk

Három szám, aminek nagyon örül Tim Cook

82%

Egy napra megint megünnepeltük az emberiség diadalát a civilizáció felett, a Fekete Péntek őrülete közben viszont az IBM nyugisabb vizekre evezett: az online vásárlásokat vizsgálta. Több millió tranzakció, és körülbelül 800 egyesült államokbeli retail üzlet eladásai alapján készítették ezt a grafikont:

IBM.BF.112913.png

Mit látunk ezen? Aki iOS-t használ, többet költött online. Noha az okostelefon-szektorban az Apple 40, a tablet-versenyben 30 százalékot visz a tortából az USA-ban, mégis ők jegyzik az online eladások 82 százalékát. 

76%

Japánban, októberben az okostelefon-eladások 76 százalékát vitte az iPhone, vagyis négy eladott készülékből három az Apple készüléke volt a Kantar piackutatása szerint.

itScQdcFN8rg.jpg

Az NTT Docomo most kezdte meg az iPhone árusítását, és elég erős kezdést produkáltak az 5s és 5c készülékekkel. A mobilszolgáltató csak annyival kommentálta a felmérés eredményét: "igaz a hír, miszerint sokat adtunk el iPhone-okból".

556

...dolláron áll az AAPL részvény, ez pedig megközelíti az év eleji magasságokat. A részvény 2012 szeptemberében érte el a történelmi csúcsát, többször is 700 dollár fölé kúszott az árfolyam, aztán gyors lejtmenetben idén áprilisban 400 dollár alá is ment. A mostani 550 dolláros szint átugrása bizakodásra ad okot, két éves távlatban így néz ki a papír árának mozgása:

Screen Shot 2013-11-30 at 09.17.39.png



Nem is értem, miért nem ezzel hirdetik az iPadet

Szinte minden évben kijön egy tanulmány, hogy milyen ártalmas sokáig egy helyben ülni. Most nem sorolnám fel, hányféleképp árt a szervezetünknek, hogy akár nyolc-tíz órát ki sem szállunk a székből, legyen elég annyi, hogy idén már egy témában idevágó cikk egy Cathleen Renner nevű üzletasszony halálával kezdődött. Aki az ÜLÉSBE halt bele. Na, hát ezért mondom.

És akkor van ez a klasszikus ábra, hogy hogyan kell ülni, ha már ülünk:

_42328901_seating_pos3_416.gif

A rossz tartások általában akkor jelentkeznek, amikor a laptopunk kisméretű kijelzője fölé görnyedünk, vagy épp gépelünk, így:

2_8.jpg

A helyes tartás kellően nagy monitor előtt lép életbe, ilyenkor távolról, hátradőlve mozgassuk az egeret, gépelni meg akár az ölünkből is lehet. Vagy gépeljen a halál - ez a másik iskola.

Screen Shot 2013-11-22 at 17.38.32.png

De van már egy harmadik lehetőség is, ugye, ami egyre elterjedtebb módszer a 135 fokra:

Screen Shot 2013-11-22 at 17.36.15_1.png

A tablet. Olcsóbb a Thunderbolt kijelzőnél, könnyű, hátradőlve lehet vele netezni. Nem mondom, hogy ezzel dolgoznék egész nap, sokan nem is tudnak, viszont ismerjük be: a munkanap végén ugyanúgy leülünk a gép elé, és a szórakozás egy részét is azon keresztül intézzük.

Gigaflops! Megahertz!

Na, akkor most, hogy minden csaj abbahagyta a poszt olvasását (aki maradt, az meg nyilván végtelenül megértő, igaz?), elárulom az írás valódi célját. Karácsonyhoz közeledünk, amikor mindenki előjöhet a szíve vágyával, amit azonban sokan lehurrognak. Férfitársaim, ha feleségetek/barátnőtök azzal jön nektek, minek az az iPad, mutassátok meg neki ezeket az ábrákat. Csinálhattok belőle pdf-et is, úgy még hatásosabb. Ne felejtsétek el ezt sem beletenni:

theworldwesitin.jpg

2013-at el sem merem képzelni.

Ha meglepnéd magad, az Appleblogshopban jó árakat láttunk legutóbb.



A Google saját szoftverrel felügyel 43 ezer Macet

A Washingtonban megrendezett LISA '13 konferencián az egyik előadás érdekes fordulatot vett, amikor a Google Macintosh Operations csapatának tagjai beszéltek az OS X-hez fűződő viszonyukról. Nekünk ugye sokszor még egy OS X is sok, itt azonban olyan srácokról van szó, akik 43 ezer Macet felügyelnek. Ennyi működik ugyanis a Google-nél, amiket természetesen különféle management szoftverekkel tartanak karban.

Screen Shot 2013-11-29 at 11.03.43_1.png

Screen Shot 2013-11-29 at 11.03.49_1.png

Pontosabban az Apple két megoldást nyújt: a Mac OS X servert és az Apple Remote Desktopot. Ez az a két program, amiket a Google-nél egyáltalán nem is használnak egyébként.

A slide-okról kiderül, hogy a rendszergazdák szerint az első iPhone bevezetése óta, vagyis hat éve nem történt alapvető frissítés az Apple adminisztrációs szoftverében, még mindig a 3-as sorozatszámú Apple Remote Desktop van forgalomban, ami nem tudott olyan szolgáltatásokat nyújtani, amire szükség volt a Google-nél.

Ezért aztán ők lefejlesztették. Ráadásul nyílt forráskódú eszközökkel. Ráadásul elérhetővé is teszik hamarosan CanHazImage néven a saját Mac management tooljukat.

Azért nem tudom, észrevettétek-e, hogy a Google még mindig egy haveri alapon működő garázscégnek adja el magát ezzel a "hét kicsi mérnök" dumával. Jól nyomják szerintem.

via 9to5Mac



Ma már jelentős ellenzéki túlsúly az iOS-júzereknél

Hát, esküszöm, ez nagyon szórakoztató lesz. Tegnap írtunk arról a programról, ami majdnem valós időben mutatja a júzerek pártpreferenciáit. Csak be kell jelölnöd, hogy kire szavaznál, és a rendszer már rögzíti is a voksodat, aztán minden nap újraszámolja a szavazatokat. A módszer megjelenés napján, amikor még kevés volt az input, elég vicces helyzetet teremtett, az önmagában többnyire mérhetetlen KDNP a parlament egyik legizmosabb pártja volt, mára azonban alaposan átrendeződtek az erőviszonyok: az iOS szavazók csak 28,4 százalékot hagytak a kormánypártoknak, amiből 28,4-át kapott a Fidesz, és ki tudjátok találni, hogy mennyi maradt a KDNP-nek.

IMG_9610.PNG

A második legerősebb párt viszont az Együtt 2014 lett, 25,3 százalékkal. Ha iOS-országban lennek a választások, jelentős ellenzéki győzelem lenne, az egy brancsba tartozó baloldali koalíció 41,2 százalékot vinne (ebben a blokkban még a DK is másfélszer annyi szavazatot kap, mint az MSZP - 9,2 vs 6,7), az LMP 9,1 százalékkal maradhatna meg ellenzéki pártnak egy kormányváltás után, míg a Jobbiknak a szavazatok 11,7 százaléka jutna. 

Budapest legtöbb kerületében az Együtt veri a Fideszt, vagy fordítva.

Na de majd lesz itt felbolydulás, ha megjönnek az androidos szavazók is!



Az Apple részvényei újra boldog részvények

Volt itt minden, az elmúlt 12 hónapban megjárta a 385 dolláros poklot is az Apple árfolyama, április és június végén is elég szkeptikus volt a piac. Részben persze okkal: a dinamikus növekedés előbb megállt, aztán olyan negyedévek következtek, amik stagnálást mutattak, a részvénypiacot meg nem az érdekli, hogy az Apple még mindig a világ egyik legnyereségesebb vállalata-e, hanem az, hogy képes-e tovább növelni a profitját. A növekedés a kapitalizmus alapja, a legjobb nem elég, és bizonyos értelemben nem is szempont, ezért fog elpusztulni az egész bolygó, bár ez eléggé offtopic.

Az viszont nem, hogy az Apple piacra dobott néhány ígéretes terméket, kiderült, hogy az iPhones 5s-sorozat úgy rajtolt, mint még semmi, és a részvényesek újra elkezdtek bízni a vállalat növekedési potenciáljában, így az árfolyam éves csúcsán, 546 ponton zárt tegnap. Ez negyven százalékos növekedés a mélyponthoz képest, de azért még mindig erősen elmarad a tavaly szeptemberi 700 dollártól: ezzel együtt, aki idén nyáron Apple-részvényeket vett, most nagyon boldog lehet. Tim Cook mindenesetre boldog:

apple_tim_cook_money-580x418_1.jpg

A mostani eredménnyel egyébként továbbra is az Apple a világ legértékesebb vállalata, 491 milliárd dollárt ér, míg a második helyezett Exxon Mobil 409 milliárddal szomorkodik az olajoshordók mellett. A Google 355 milliárd dolláron áll, a Microsoft 313-on, az Intel 118-on, a Facebook 114-en.

De vannak olyan állami, a fenti listába nem sorolt cégek, amik sokkal-sokkal értékesebbek, mint a toplistások. A szaúdi állami Saudi Aramco például kábé 10 ezer milliárd dollárt ér, szóval hússzor értékesebb, mint az Apple.

Csak mondom.




süti beállítások módosítása