Vegyük gyorsan végig, hogy milyen eszközöket mutathat be a most már hivatalosan is bejelentett október 22-i rendezvényen az Apple.

A legfontosabb termék persze az iPad lesz, abból is rögtön két típus. Formailag a legnagyobb változásra talán a hagyományos, 9,7 colos modellnél kell számítani, ami már az ötödik generáció lesz az első verzió megjelenése óta.

A média ugyanis kész tényként kezeli, hogy a tablet elkezd minisedni: vékonyabb, keskenyebb, elegánsabb házat kap, arányaiban több hely jut majd a kijelzőnek. Arról folyik még a vita, hogy megkapja-e az iPhone 5s ujjlenyomat-olvasóját és 120 képkockás kameráját, szerintem nem, bár ha arra gondolok, hogy hány ázsiai turistát láttam idén  nyáron iPaddel fotózni, az okosabb kamerát bőven meg lehetne indokolni (egyébként mekkora bénaság már egy 9,7 colos fényképező?).

652-87192d3e_680_400.jpg

A hardver szinte biztosan frissül, ha az eddigi tik-tak-rendszerből indulunk ki, akkor az új iPadben bemutatkozik az A7X, amiben az iPhone 5s-nél megismert izmos processzor dolgozik egy, a korábbiaknál kétszer erősebb grafikus gyorsító társaságában. Tudjátok, nagy a kijelző, sok a pixel.

És a végső pletyka: állítólag lesznek színváltozatok is, szintén az 5s-ből jön majd az arany, meg a grafit szürke, mehet a csicsázás.

És akkor a mini. El tudjátok hinni, hogy még csak egy éves a modell? Olyan, mintha mindig is piacon lett volna, hihetetlen, hogy egy kövületnek tűnik a kis tablet, pedig tényleg, a tesztvideónk is tavaly novemberi, nem mintha ez határozna meg bármit, Istenem, de fiatal voltam még:

Na de mire várunk? Mindannyian a retina kijelzőre. Ha semmi más újdonság nem kerül a minibe, a világ már akkor is elégedetten dől hátra, ehhez persze szükség lesz további fejlesztésekre is, hiszen az iPad 2 hardvere nem képes elbánni a sokszorozott pixelszámmal. Hogy pontosan milyen alkatrészek kerülnek bele, azt egyelőre megtippelni se merném, bár van ötletem: logikus lenne, hogy az A5-öst az A5X váltsa, ahogy annak idején a második generációs iPadről a harmadik generációs, első retina modellre ugorva is megtörtént a csere. De nyilvánvaló, hogy az a melegedésre és fogyasztásra kiválóan alkalmas csip nem kerülhet be változtatás nélkül az apró minibe, viszont valamivel finomabb gyártástechnológiával (az eredeti A5X még 45 nanométerrel készül, az új A7-es már 28-cal) remek partnere lehet a mininek.

Csak ne melegedjen, könyörgöm!

És akkor az iOS-rendszerek közé tuszkoljuk még be az Apple TV-t: túl sok a pletyka, hogy kitaláljuk, pontosan mi jön, úgyhogy mondom a vágyaimat: a lebutított A5-ös csip helyett megkapja az aktuális iPad A6X-ét. Ami elég a tablet 2048x1536 pixeléhez, az bőven elég a hd-tévék 1920x1080 képkockájához (a meló harmadával kevesebb).

A 8 gigabájots háttértárat 16 gigabájtosra cserélik, így alkalmas lesz a komolyabb adattárolásra is. Az Apple TV iOS-ét átalakítják úgy, hogy képes legyen hozzáférni az App Store meghatározott tartalmaihoz, és le tudjál rá tölteni néhány, az Apple TV-hez átalakított játékot. Az irányítás bármilyen iOS-kompatibilis eszközzel megoldható lesz, de az eventen élőben is bemutatják az első kontroller-kiegészítőt, ami az Apple jóváhagyásával készült: a Logitech-héjba dugva teljes értékű irányítóvá válik az iPhone-od. Őrület lesz, mindenki venni akar majd magának egy ilyet, a konkurencia sírni fog és visszamegy a balettba ugrálni.

logitech-controller-131001_1.jpg

Hát kábé így.