almalé és kungfu Rólunk

A kék a legnépszerűbb iPhone 5c

Jó kis grafikonok a CIRP-től: a space gray a legnépszerűbb iPhone 5s-szín, és kék iPhone 5c-ből fogy a legtöbb. De óriási különbségek nincsenek, leszámítva, hogy a sárga modell nem olyan menő. Fura, mert elvileg pont ez fogyott el elővételben (valószínűleg eleve kevesebbet gyártottak belőle).

iphonecolorpreference.jpg

Nemek szerinti megoszlásban az látszik, hogy az arany 5s kábé ugyanannyira népszerű, de a férfiak szívesebben veszik a space gray-t, mint a nők. És nincs nagy meglepetés az 5c-nél sem: a csajok imádják a rózsaszínt, a férfiak kevésbé.

iphonecolorpreferencegender.jpg



GAget végre iOS-re is

Hosszú Zoltán widgetjét szerintem majdnem mindenki használja, aki valamilyen blogot vagy oldalt futtat Magyarországon: az apró kis OS X appból első ránézésre megtudod a legfontosabb statokat, amiket a Google Analyticsből ki lehet gyűjteni: hogy hány kattintás volt aznap, mennyi egyedi látogató, és hogy ez miként illeszkedik a heti-havi trendekbe.

Hasznos.

És most végre megjelent az iOS-es verzió is. Az app annyiban különbözik a widgettől, hogy fizetős, jelenleg 1,99 1,79 euró, ami egyébként bátor húzás az ingyenes appok világában, de higgyétek el, az a pokol felé vezető út, a munkáért valamilyen módon fizetni kell.

Zoli appja annyiban különbözik még a mezőny többi versenyzőjétől, hogy szép. Erre eddig nem nagyon figyelt oda senki, a GAget viszont berakja a stat mögé háttérnek az oldalatat, aztán elmossa, olyan jópofa iOS 7-esen, szóval remekül illeszkedik a flat dizájnba.

Screen Shot 2013-10-31 at 09.39.38.png

Screen Shot 2013-10-31 at 09.40.08.png

Már csak annyi észrevétel, hogy a widgeten elég a legfontosabb statokat látni, mert ha több kell, bemászok a webes Analyticsbe, viszont mobilon ez nehézkesebb, éppen ezért én örülnék, ha az alapértékeken túl mást is ki lehetne hámozni az appból: a kattintások forrása és az url-re lebontott napi stat hasznos lenne.

Innen tudjátok letölteni.



A Siri alkotója arról, hogyan hívta fel Steve Jobs, aztán hogyan utasította vissza

adamcheyerandme.jpg

Remek interjúba futott bele Perényi András, az iLandGuide-appok kreatívja a bécsi Pioneers rendezvényen. Vagyis nem belefutott, hanem megcsinálta: elcsípte Adam Cheyert, a Siri megalkotóját, aki sztorizott a program fejlesztéséről, arról, hogy miként értek el azonnali sikert az App Store-ban, és arról is, hogy milyen érzés, amikor csörög a telefonod, és valaki beleszól:

Heló, Steve Jobs vagyok, és nagyon tetszik az alkalmazásotok. Gyertek át hozzám holnap, beszélgessünk róla.

Az izgalmas interjút itt tudjátok elolvasni.



Szívat az új Mail!

Múlt héten már írtam egy cikket a Maverics legszimpatikusabb vonásairól, de van egy változás, ami felülír mindent: a Mail katasztrofálisan működik, és magával rántja az egész operációs rendszert. Ez az első upgrade életemben, amit megbántam, mert most nem bosszantó apróságokkal küzdök, hanem konkrétan a megszokott munkavégzésem került veszélybe.

Elmondom, mi a gond: az Apple változtatott a Mail és a Gmail kommunikációján, elvileg azért, hogy gördülékenyebbé, egyszerűbbé, pontosabbá tegye. Valamit azonban szörnyen elcsesztek Cupertinóban, mert míg a felhasználók egy része boldog lett, tömegesen jeleztek meghibásodásokat a júzerek. Tényleg. Tömegesen. TÖMEGESEN.

A hibajelenségek változatosak: Ádám írt már arról, hogyan tud megborulni az olvasatlannak jelzett üzenetek száma. Van, akinél egész mappák ürülnek ki. Másnál egyszerűen nem töltődnek le a levelek. Vagy nem tudja törölni őket. Olyan is előfordul, és ez az én esetem, hogy újra és újra letölti ugyanazokat a leveleket. Háromszor-négyszer kapok értesítést a 24 órán belül érkező levelekről, de időnként több éves levelek bukkannak fel a jobb felső sarokban. Sokszor olyan felvezetőszöveggel, hogy azt hiszem, valami sürgős munka esett be, kattintok a Mailre, de nincs ott semmi. Az elkapott szavakra rákeresve derül csak ki, hogy valami tavaly augusztusi levelet fedezett fel a program. Mondjuk a keresés sem egyszerű: nagyon lassú, pillanatokra lehal a program, sokáig nem ad semmilyen találatot.

És a legrosszabb, ami igazán pokolivá teszi a munkát, az a fogyasztás. A Mail ugyanis olyan elementáris erővel próbálja letölteni a már rég megérkezett leveleket, hogy az egész rendszert megfingatja: a processzor gyakran 100-140 százalékon pörög, a Mail folyton ott figyel a legtöbb erőforrást használó programok listáján, aminek az a vége, hogy a 6 órás üzemidő a Mavericks-szel 3,5-4 órára esett vissza.

A rendszer ellopta az akkuidőm KÉTHARMADÁT!

Ez már akkora különbség, hogy át kell miatta szerveznem az életem, töltőt kell magammal cipelni, ami megnehezíti a táskámat, és egyébként is, hogy a búbánatos rossebben fordulhat elő, hogy Kaliforniából fizikai többletmunkára kényszerítenek, vagy az, hogy a laptopom munkaértékét számottevően csökkentik, vagy az, hogy elérik, hogy a gép a nap felénél simán lemerülhet, csak úgy.

Jó megoldás nincs. Illetve a problémák egy részére van jó megoldás, más részükre van olyan, ami a levelezést elviselhetőbbé teszi, de gigabájtokkal, adott esetben tucatnyi gigabájttal növeli a Mail területét a merevlemezeden, és néhány gondra, például az enyémre, jelenleg nincs is értelmes válasz.

KÉREM VISSZA A PÉNZEM, AMIT A MAVERICKS-ÉRT FIZETTEM!

Dislaimer: a szerző egyébként szereti a 10.9-et.



Elég gyors az iPad Air

Vagyis pont annyira fürge, mint ahogy számítottunk rá. Elkészültek az első tesztek, amik mind arról szólnak, hogy az új Air hihetetlenül vékony és könnyű, hogy a hétcolos tabletek elterjedése után ez az első a tízcolos mezőnyben, ami igazán használhatónak tűnik, hogy a Nexus 7 és az iPad mini mellett ma az Air az egyetlen igazán szerethető tablet a piacon.

iPadAir-iPadMini_34B2B_lock-blue_home-nebula-PRINT_1.jpg

Szóval menő. Nemsokára videóteszttel jelentkezünk, amiben jól elmondjuk mi is a véleményünket.

Addig viszont örüljünk a benchmarkoknak, ki ne szeretné a chartpornót? Itt van rögtön ez:

ipad-air-mc.png

Láthatjátok, hogy az új Air teljesítménye a Geekbench szerint úgy lett 90 százalékkal nagyobb a korábbi generációhoz képest, hogy most nem készült spéci iPad-processzor, csak az iPhone 5s A7-esét rakták bele.

Olyannyira nincs nagy különbség, hogy az Air szinte hajszálra a csúcsmobil sebességét hozza:

Screen Shot 2013-10-30 at 11.30.26.png

A különbség abból ered, hogy az iPhone-ban 1,3 gigahertzen fut az A7-es, míg az iPadben 1,4-en.

Hát így.

Gyorsan jegyezzük meg, hogy az iPad 2 500 pontot ért el a tesztprogrammal, továbbra sem értem, hogy kinek szánja az Apple a 120 ezer forintos tabletet, amikor 150 ezerért dobja piacra az Airt. Ki veszi meg? És miért? Lesz akárcsak egyetlen ember is a Galaxisban? Ki?




süti beállítások módosítása