Június elején pattant ki a botrány, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata, az NSA lényegében korlátozás nélkül gyűjt adatokat mindenkiről. Az összes telefonbeszélgetés, üzenet, felhasználói szokás bekerül egy Sötét Erők által működtetett Számítógépbe (SESZ), és tárolgatják, mixelgetik, elemezgetik az információkat. A botrány lényegében az összes nagy szolgáltatót érinti: először még csak a Verizonról szóltak a hírek, aztán kiderült, hogy az amerikai cégek egymás után engedtek a Patriot Actnek, legelőször, 2007-ben a Microsoft adta fel az ellenállását, legutoljára, az információ átadását a messze legtovább megtagadva az Apple lépett, tavaly októberben.

A botrány azóta egyfolytában nő, a szivárogtató épp Ecuadorba tart az amerikai igazságszolgáltatás elől menekülve, az Apple társalapítója, Steve Wozniak meg bűnösnek érzi magát az eset miatt. Egy kicsit.

A napokban adott interjújában ugyanis arról beszélt, hogy a számítógépeket az emberek életének jobbá tételére alkották. Azért, hogy bárhol kommunikálhassanak egymással, bárhol, azonnal. Hogy az összes gondolatodat szabadon megoszthasd, ami fontos erő lehet az állami önkénnyel szemben. Erre pont az állam használta fel adatgyűjtésre a technológiát. "Kicsit bűnősnek érzem magam. Nem teljesen, de egy kicsit" - mondta szegény Woz.

Köszönjük Gézának a találatot!