Pompás kis munkaadó az Apple. Nem közvetlenül, de kiszámolták, hogy az Apple-lel összefüggésben 598.500 embernek van munkája az Egyesült Államokban. Ebből 307 ezren vagy mérnökök, vagy gyártók, esetleg szállítók, szóval ilyen normális munkákat végző figurák (ebből 50 ezer konkrétan az Apple-nek dolgozik), 291 ezren meg az iOS-ökoszisztémában vesznek valamilyen módon részt. Fejlesztenek, meg ilyenek.

AppleJobs.040213.jpg

Ez már önmagában óriási szám, de még keményebb, ha a növekedést nézzük: egy év alatt 81 ezerrel emelkedett ez a szám. Persze ez nem 81 ezer teljes állású dolgozót jelent, mert a statisztikába a nagyobb szoftvercégek fejlesztőitől a hobbiprogramozókig mindenki beletartozik, és bizony bőven akad olyan, aki a munkája mellett készít szoftvereket az App Store-ba. Vagy olyan, aki akkor is programozó lenne, ha nem létezne az iOS, csak akkor kizárólag Androidra dolgozna.

Ezzel együtt is tök érdekes az a statisztika, ami szerint az App Store-be fejlesztők negyede egy vasat sem keresett még a munkájával, minden negyedik csapat viszont több mint 30 ezer dollárt keresett. A fejlesztők maradék fele valahol a kettő közt helyezkedik el, leszámítva azt a szerencsés négy százalékot, amelyik egymillió dollárnál is többet kapott a munkájáért.

Az Apple egyébként eddig 8 milliárd dollárt fizetett ki az App Store forgalma után a fejlesztőknek.