Az Intel az előző évtized közepén vezette be a tik-tak modellt, aminek lényege, hogy az egyik évben új mikroarchitektúrát dob piacra, a következőben meg ennek finomítja a gyártástechnológiáját, aztán megint új mikroarchitektúra jön, és így tovább. A módszer lényege a folyamatos fejlődés, mert a tik és a tak is gyorsulással és a fogyasztás csökkenésével jár.

A tavaly megjelent processzor, az Ivy Bridge, ami a Mac Prókat leszámítva most már mindegyik Macben megtalálható a tik volt: új, 22 nanométeres gyártástechnológia mutatkozott be a Sandy Bridge 32 nanométere után.

Idén meg jön a tak: a Haswell új mikroarchitektúra lesz, szóval izgatottan várta az egész piac, hogy mekkora gyorsulást jelent majd az elődjéhez képest. Mindenki nyugodtan nyugodjon meg: nem kell eldobni az idén vásárolt Macintoshokat, mert a változás nem lesz brutális. Inkább csak ugyanakkora, mint a Sandy és Ivy Bridge között volt.

A Tomshardware ugyanis alapos tesztnek vetette alá a Core i7 4770K-nak nevezett, 3,5 gigahertzes csúcsmodellt, és arra jutott, hogy az körülbelül 7-13 százalékkal gyorsabb az Ivy Bridge szintén 3,5 gigahertzes egykori csúcsmodelljénél, a Core i7 3770K-nál. Ami meg kábé pont ennyivel fürgébb a Sandy Bridge-technológiát használó Core i7 2770K-nál.

Haswell_Chip_1.jpg

A grafikus gyorsító, az Intel HD 4600-as már jelentősebb, 30 százalékos gyorsulást képes felmutatni a most használt HD 4000-hez képest, de még ez sem alkalmas arra, hogy tökéletes helyettesítője legyen a dedikált gpu-knak. Ezt egyébként minden évben elmondhatjuk, szépen fejlődik az Intel, de pont ennyit nő a piac egésze és a játékok igényszintje, szóval a lemaradás bár szerény, de folyamatos.

Lesz egyébként egy másfélszer erősebb grafikus gyorsítóval szerelt verziója is a Haswellnek. Az 5000-es sorozat további jelentős gyorsulást ígér, csakhogy: a már bejelentett asztali és mobilcsipek mindegyike a 4600-ast használja, és a jelenlegi ismereteink szerint az 5000-es csak olyan csipekbe kerül bele, amilyenek az iMacben, a Mac miniben és a MacBook Airben dolgoznak. Az a kategória, ami a MacBook Prónak van fenntartva, az Intel HD 4600-assal kell, hogy vigasztalódjon. Ez érdekes helyzetet teremthet, hiszen a jelenlegi konfigurációkat elnézve könnyen lehet, hogy az Airek grafikus teljesítménye nagyobb lesz, mint a 13-as hagyományos és retina Próké. Haha.