A Kocsma.hu app készítői kerestek meg, hogy írjunk az alkalmazásukról, amivel eddig soha nem látott könnyedséggel rúghatunk be. Pénz még így is kell hozzá, de a többit elintézi az alkalmazás.

Screen Shot 2013-02-07 at 2.07.08 PM.pngAz egész tulajdonképpen egy weboldalból, a kocsma.hu-ból indult, ami az ország egyik legnagyobb online kocsma-, klub-, bár-, és egyéb alkoholt szolgáló létesítmény keresője. Már ez is igen szerethető elgondolás mentén jött létre: próbáljuk meg számba venni az ország összes kocsmáját. Ez utoljára a nagybátyámnak sikerült, a nyolcvanas években, az update-ek viszont ott hiányoztak.

És nemcsak a helyek listázásáról van szó. Egységes felületen mutatja meg, milyen szolgáltatások vannak az adott helyen (biliárd, parkoló, zene, wifi, melegétel stb.), fotókat nézegethetünk, megnézhetjük az itallapot, az esetleges akciókat és eseményeket. Minden információ tehát, amit tudni kell egy helyről, átlátható formában, közösségi alapon: a felhasználók, vagyis mi értékelhetjük a helyeket, de tölthetünk is fel újakat.

Morrison's Opera | Kocsma.hu 2013-02-08 13-24-40.png

Jogos azonban a feltételezés, hogy sokkal többen vannak azok, akik az utcán sétálva keresnek egy helyet, mint azok, akik otthon tervezik meg az útvonalat. Ezért adták ki a Kocsma.hu appot, hogy a fenti szolgáltatások okostelefonról is elérhetőek legyenek. Pontosabban, egyelőre csak iPhone-on, hamarosan Androidon is megjelenik.

Az app alapvetően négy részre oszlik: a Kocsmák menüpontra, ahol térképes vagy lista nézetben láthatjuk a helyeket, listázhatjuk az Eseményeket vagy az Italakciókat, és a Kedvenc helyeinket is csekkolhatjuk. Lássuk sorban.

Kocsmák

Lista nézetben a hozzánk legközelebbitől a legtávolabbi kocsmáig találjuk meg a helyeket. Már indulásra több száz kocsma weboldalát, facebook oldalát látogatták fel a készítők, az app kiadása óta több mint 250 új helyet vittek fel - közösen a helyek tulajdonosaival és a felhasználókkal. Folyamatosan dolgoznak az adatbázis bővítésén, persze az igazi az lenne, ha mindenki aktivizálná magát, és kibővítenénk a saját magunk számára ezt az egyébként ingyenes szolgáltatást.

IMG_6629.PNG

A Térkép fülön az Apple saját térképét láthatjuk, rajta az összes hellyel. Szűrést is beállíthatunk, hogy csak a nekünk fontos helyeket lássuk, de alapvetően a legnagyobb kihívás itt az volt, hogy a rengeteg POI-t gyorsan és reszponzívan láthassuk, kereshessünk közöttük.

Megoldották.

terkep_1.jpg

Távolabbi nézetben csak néhány főbb pontot jelenít meg az app, rajta egy számmal. Ez mutatja, hogy rábökve mennyi további POI ugrik majd fel. Így tudunk nyomogatásról nyomogatásra beljebb haladni, vagy akár két ujjal rögtön a kívánt helyre zoomolni. Nagyon jól használható, pedig a sok objektum és az ehhez szükséges memória kezelése sok fejtörést okozott a készítőknek. Négy verzió után született meg a mostani, és eddig hibátlan.

A készítők elsődleges célja, hogy ez így is maradjon.

Események

IMG_6618.PNG

Itt dátum szerint láthatjuk sorba rendezve az eseményeket, kezdve a maiakkal, több napig előre mutatva. Az eseménynél kiírja a belépő árát is (sajnos hosszabb szövegeket nem tud kiírni az app itt, a következő verzióban ezt javítják majd), meg egy leírást, mit is takar a parti.

Italakciók

IMG_6619.PNG

Itt lokáció alapon mutatja a program a hozzánk legközelebbi italakciókat. Ezeknek a címe mutatja, milyen italra vonatkozik az árcsökkenés, alatta rögtön láthatjuk a hely nevét.

Kedvencek

IMG_6622.PNG

Nincs mit hozzáfűzni, a kedvenceinket érjük el gyorsan, megnézhetjük, milyen partikat szerveznek épp, vagy milyen akciókkal gondolnak a törzsvendégekre.

Az app következő verziójában már lesz Hiányzó kocsmák feltöltése menüpont is, vagyis a mobilalkalmazásból is fel tudjuk tölteni a kedvenc helyeinket, amiket nem találtunk meg a térképen. Beküldhetjük majd a kocsma nevét és címét, az app készítői pedig felkeresik a helyet.

A január 7-es indulás óta több mint 10 ezren töltötték le az alkalmazást, szóval nagy durranás lesz, ha lassan átfordul önműködőbe, és a közösség aktívan részt vesz az értékelésekben és a helyek feltöltésében. Szóval hajrá, rajtunk a sor. Persze már így is használható, és nem tudok könnyebb módot arra, hogyan keressük meg a legközelebbi + legolcsóbb sör helyét, vagy hogy melyik a legjobbra értékelt biliárdasztalos hely a közelben, ahol lehet kártyával fizetni. Ha viszont minden valamire való késdobáló is felkerül, akkor nagyon mulatságos lesz belevetni magunkat az éjszakába, és ez alapján választani a következő desztinációt.

Figyelem, a Kocsma.hu facebookos oldalán jelenleg iPod shuffle-ekért folyik a játék, ha szeretnétek egy ilyet, érdemes részt venni.

A Kocsma.hu az Appleblog hirdetője.