almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: Van Office Macre?

Van, a Microsoft saját programja letölthető, de nem a Mac App Store-ból, hanem a redmondiak saját weboldaláról. 120 dollár az egy személyes verzió.

Screen Shot 2012-12-21 at 10.22.18 AM.png

Kompatibilitási gond csak annyi akadhat, ami két windowsos Word vagy Excel verzió között is van. A programcsomag használható, de azért néha idegbajt hoz rám azzal, amikor nem találom, hol kell kivenni egy formázást, vagy nem működik a maces programokban gyakran használt "Cmd - Alt - Shift - V" kombináció, ami a vágólapra másolt szöveget a céldokumentum formátumában illeszti be.

Én szeretném, ha már mindenhol élne ez az alapszabály a gyakran használt funkcióknál: ha lehet, oldjuk meg gesztussal. Ha nem lehet, oldjuk meg billentyűkombóval. De soha ne kényszerítsük a júzert arra, hogy egy felugró ablakban válasszon három lehetőség közül, aztán keresgélje az OK gombot.

Egyébként a maces Office működik, használható, ettől nem kell tartania egy switchernek.



Switcher kézikönyv: Mire jó a Preview?

A Macet alapesetben egy rakás hasznos programmal kapjuk, most nem térnék ki mindre, sem az iLife vagy iWork használatára, ezt mindenki fedezze fel maga. Viszont jó tudni, hogy nevével ellentétben a Preview nem csak képnézegetésre jó.

Lehet vele például pdf-et módosítani, legalábbis az oldalak sorrendjét meg lehet cserélni. Ehhez használjuk a View menü Thumbnails funkcióját, az oldalsávban pedig áthúzhatjuk egyik oldalt a többin, újrarendezve, kitörölhetünk, hozzáadhatunk más oldalakat más pdf-ekből akár.

Screen Shot 2012-12-21 at 10.27.54 AM_1.pngHasznos lehet még a tömeges átméretezés funkció is. Szintén a Thumbnailst használjuk: jelöljünk ki a Finderben több képet, húzzuk rá a Preview-ra, majd bökjünk rá a Thumbnailsek között az egyikre. Ezután nyomjunk "Cmd - A"-t, ekkor kijelöli az összes képet. Ha utána egy Tools - Adjust Size parancsot adunk ki, az összes képre érvényes lesz a dolog.

Screen Shot 2012-12-21 at 10.25.28 AM.png

Haladók beállíthatnak egy Automator parancsot ugyanerre, erről itt van részletesebb leírás.



Switcher kézikönyv: Lehet-e Windowsom?

Igen, sok switchernek jelent segítséget, ha egy ideig ugyanúgy használhatja a Windowst, mint korábban, az OS X mellett, vagy helyett. Egy idő után úgyis áttér OS X-re a mindennapi munkával, de mindig ott marad védőhálónak a Windows.

Az egyik megoldás a Bootcamp, aminek a segítségével választhatunk a gép indulásakor, melyik operációs rendszert indítanánk. Amikor meghalljuk az indítási hangot, lenyomva az Option (Alt) gombot már láthatjuk is a választási lehetőséget.

Win-7-Boot-Camp-on-iMac.jpg

A másik lehetőség az emulálás, vagyis hogy az OS X-en belül indítjuk el a Windowst, vagy valamelyik Windowsos programot. Ilyenkor a gép erőforrásai megoszlanak az OS X és az emulált Windows (vagy Linux, esetleg egy másik OS X) között. Én a Parallelst használtam, teljesen jól működik, és a BootCamppel ellentétben Windows 8-at is képes kezelni. A másik lehetőség a VMWare Fusion, ezt is ki lehet próbálni. Vagy a CrossOvert, ami Windows alkalmazásokat futtat úgy, hogy még Windows licenc sem kell neki.



Switcher kézikönyv: Hol a szorzásjel, meg a kukac?

Régen foglalkoztunk ezzel a témával blogon, pedig nap mint nap határozzák el magukat emberek az OS X mellett. Emlékszünk az érzésre: bizonytalanok vagyunk, nem vagyunk biztosak abban, minden működik-e majd, amit eddig megszoktunk. Nekünk már régi az emlék, de az elmúlt hetekben többen is fordultak hozzám olyan kérdésekkel, hogy mennyire nehéz váltani. Az ünnepek alatt rövid tippeket, trükköket osztunk meg veletek, adunk néhány választ alapvető kérdésekre.

Szóval ha karácsonykor a fa alatt Macet találsz: no panic. Itt vagyunk.

Titeket, régi maceseket pedig arra kérlek, hogy kommentben egészítsétek ki a listát, ezekkel majd a következő posztokat tömöm meg. Ha nagyon hosszú lesz a végeredmény, legfeljebb kiadjuk könyvben, hahaha.

Az első tipp a szorzásjelre vonatkozik. Írnám be a táblázatba, de nem találom. Hol az a rohadt *? A Mac billentyűzetén nem találunk segítséget. A megoldás: Option (Alt) - Shift - vessző (,?)

És a kukac? Alt-Q.

cdcolt-keyboard_.jpg

A legjobb megoldás, ha az egyik asztalunkra (én a nem-fullscreenben használt Mailnek fenntartott asztalon használom) kitesszük háttérnek cdcolt képét, amin nagy felbontásban látszik a segítség. Megtalálhatunk minden karaktert.




süti beállítások módosítása