almalé és kungfu Rólunk

Kellemes Ünnepeket Kívánunk

Eltelt ez az év is, sorrendben az ötödik az Appleblog életében, köszönjük hogy idén is velünk voltatok. Az ünnepek alatt, és a két ünnep között visszavonulunk. Ennek ellenére készültünk nektek posztokkal, ezúttal egy sorozatban emlékezünk majd meg a switcherek nehézségeiről, vagyis tippeket adunk azoknak, akik most először kezdenek el OS X-et használni.

Nektek addig is szép ajándékokat, hosszú bejgliket, Boldog Karácsonyt és Új Évet (a világvége jóslatok miatt már csak szimplán ezt kívánjuk, a Boldog opcionális).

Sziasztok.



Google Maps: valami nem stimmel

Mindenki nagyon örült a Google Maps megjelenésének iOS-re, köztük én is. Sokat használtam régen iPhone-on, most pedig egy több lehetőséget adó felületen, turn-by-turn navigációval, sokkal-sokkal több forgalmi adattal tért vissza a telefonra.

Le is cseréltem az Apple térképe számára fenntartott helyet kábé tíz perc használat után a régi jó Google Mapsra. Aztán ért két meglepetés. Megmutatom.

Állok a Kálvin téren, a Nemzeti Múzeum sarkánál, késő este. Taxira várok, előtte beírom a címet (M3 kivezető környéke), hogy lássam, kábé hány kilométer lesz az út. Állítólag a taxióráknál ezt az ember sose tudhassa. Ezt kapom:

IMG_6429.PNG

Hát a tököm megy át Budára, gondoltam, itt valami tévedés lesz, elkezdtem lapozgatni a lehetséges útvonalak között (alul egy suhintással lehet gyorsan megnézni a többi útvonalat). A másik lehetőség, mint látjátok, szintén átvitt volna Budára, aztán vissza a Rákóczira. Egyik sem akart végigkísérni a Kiskörúton az Andrássyra, az egyetlen elfogadható útvonalra.

Gondoltam azt hitte a szoftver, hogy az út másik felén vagyok. De így sem oké, ebben az esetben sem indokolt átautózni Budára. Elindítottam az Apple térképét, és láss csodát, ő egyből az ésszerű útvonalat ajánlotta, a Kiskörúton. Hm.

A másik eset: Nagykőrösi úton a Rózsák tere útvonal, csúcsidőben. Én tudom, hogy merre megyek, Gyáli út - Üllői - Fiumei út - Keleti. Azért megnéztem, mit ajánl a forgalom ismeretében a Google Maps:

IMG_6431.PNG

Szerinte csúcsidőben jó megoldás lehet a Nagykörút választása. Felajánlott még két sok kilométeres, teljesen felesleges kerülőt is. Egyik útvonal sem volt elfogadható.

Apple Maps javaslata:

IMG_6432.PNG

Elsőként ő is a Nagykörutat mondja, de KIVÁLASZTHATÓ a Fiumei út és még egy, nem annyira borzasztó megoldás (ő ugye nem látja a forgalmat a Hungárián). Végül a Fiumein mentem, teljesen jó volt, szinte meg sem álltam.

Nem az a bajom, hogy ebben a legutóbbi két esetben az Apple térképe okosabb útvonalakat javasolt - bár ez is elgondolkoztatott. Az a bajom, hogy az optimális útvonal még csak fel sem volt tüntetve a Google Mapson. Nem értem, ez hogy lehet, ilyen hülyeségekkel anno nem találkoztam. Vagy nem figyeltem eléggé?



A Siri leszokott a Google-ről

Gene Munster elemző tesztelte már korábban a Sirit, arra volt kíváncsi, mennyire megbízható, és milyen szolgáltatásokat használ a kérdések megválaszolásához. Most az iOS 6-tal megint megvizsgálta a szolgáltatást, persze van változás, nem is elhanyagolható:

piper-121220-1.jpg

A Siri feleannyit használja a Google keresőt, mint eddig, már csak a válaszadások 30 százalékánál nyúl a vetélytárs szolgáltatásához. Ez csak részben köszönhető az Apple Maps megjelenésének, ami 23 százalékát szívta fel a válaszadásoknak az eddigi Google Maps helyett, láthatóan a Yahoo és a Yelp is nagyobb szerephez jut a Siri életében.

Összehasonlítva a Google Now szolgáltatásával az alábbi eredményre jutottak:

piper-121220-2.jpg

Alig megbízhatóbb csak a Siri, főleg a rendszerszintű parancsok miatt került kis előnybe, míg a Google Now erőssége inkább a navigáció és az információszerzés.

Egy korábbi összehasonlítást a Google Search-csel itt találtok.



iPadet ad diákjainak az ausztrál egyetem

A University of Western Sydney úgy döntött, hogy 11 ezer iPad megvásárlásával alakítja át az oktatást. Minden új diák és minden kar kap majd a tabletekből, mert az egyetem vezetősége szerint ha megváltozik a módja annak, ahogy az egyén kapcsolódik a világhoz, akkor arra az iskoláknak is reagálniuk kell. Az egyetem azt tervezi, hogy az iPadek kerülnek az oktatás központjába, persze a hagyományos módszerek megtartása mellett. Az új technológiával ugyanakkor szemléletesebbé, interaktívabbá teszik az oktatást, ami segít majd a diákoknak jobban megérteni a világot.

textbooks-120119-1.jpg

Egyébként minden az alkalmazásokon múlik. Ha a tankkönyvet másolják át a tabletre, az egész nem ér semmit. Már azon kívül, hogy kevesebb könyvet kell nyomtatni, könnyebb táskát kell bevinni az iskolába, tanulás közben egyszerűbben találunk meg egy keresett tartalmat.

De ha az iPadre szabják az oktatást, az tényleg növelheti a hatékonyságot. Új megközelítések, több élmény, összefüggésekben létező világ.

Egyébként meg nyilván irigyeljük a problémáikat.



A Google Maps teszi népszerűvé az iOS 6-ot

Pont erről beszéltem: december 12-én megjelent a Google Maps az iPhone-ra, és az iOS 6 piaci részesedése robbanásszerű növekedésnek indult. Alig néhány nap alatt 29 százalékkal nőtt a MoPub adatai szerint.

A cég a 12 ezer alkalmazásban naponta megjelenő egymilliárd hirdetés segítségével tudja, hogy milyen az iOS-verziószámok megoszlása a meglehetősen nagy mintán belül, az adataik tehát jó közelítéssel a valós helyzetet mutatják.

ios6adoptiongrowth.jpg

Ezek alapján egyértelműnek látszik, hogy az iOS 6 legnagyobb dobása, a saját térképszolgáltatás leginkább csak visszatartotta a felhasználókat a frissítéstől. Amint megjelent ugyanis a Google Maps, elindult az upgrade-hullám, függetlenül attól, hogy az új Mapset leszámítva forradalmi újítások nem is nagyon akadnak az iOS 6-ban: főleg nem a régebbi készülékek szempontjából.

Egyébként a MoPub megfigyelése és következtetése az én esetemben például korrekt, és a Maps miatt nem frissítettem eddig.

Úszom az árral, úszom az árral!




süti beállítások módosítása