almalé és kungfu Rólunk

Hogyan változtassuk meg az alapértelmezett mentést Mountain Lionban

Ha idegesít, hogy a TextEdit vagy a Pages automatikusan iCoudba akarja menteni az új dokumentumot, pedig te lokálisan gondolkodsz, akkor két lehetőséged van.

Az egyik, hogy a System Preferences -- iCloud alatt kikapcsolod a Documents & Datát. Ekkor azonban egyik külső alkalmazás sem fogja elérni ezt a lehetőséget, ráadásul minden eddig mentett tartalom eltűnik a gépedről (nem a felhőből, onnan le lehet rántani más eszközökre, de az adott Macen mindenképp törölve lesz).

icloud.jpg

A finomabb módszerhez Terminalt kell indítani. A következő parancs lefuttatása után az alapértelmezett mentési hely az On My Mac lokációra változik minden iCloud-alkalmazás számára:

defaults write NSGlobalDomain NSDocumentSaveNewDocumentsToCloud -bool false

Ha ezután mondjuk TextEditben menteni akarsz, alapértelmezettben a Documents-et ajánlja már fel az iCloud helyett, ha pedig sikeresen mentesz a megszokott mappádba a Documents helyett, onnantól default azt kínálja fel.

Ha vissza akarod állítani a régi állapotot, ezt a parancsot használd:

defaults write NSGlobalDomain NSDocumentSaveNewDocumentsToCloud -bool true



Frissült a Facebook és a Dropbox iOS-en

Tegnap adta ki a Facebook az iOS-alkalmazás legújabb verzióját, hogy még jobban szeressük a közösségi oldalt.

Most nem kell akkora változásra számítani, mint augusztus végén, de nincs is szükség hasonlóan drasztikus beavatkozásra: akkor egy használhatatlan, szemét, tetű lassú, semmire sem jó alkalmazást cserélt le a Facebook egy natív appra, ami végre úgy működött iOS-en, mint bármelyik másik program: nem akartuk azonnal lekaparni a telefonról.

Azóta csak kisebb hibajavítások érkeztek, és ebbe a sorba illeszkedik a mostani update is. A frissítés után ki tudjuk választani, hogy melyik albumba akarjuk feltölteni a fotót, gyorsabban töltődik be a news feed (mondjuk ezt eddig sem éreztem problémásnak), ráadásul a teljesen átírt timeline is gyorsabban lesz megnyitható.

Frissült a Dropbox is, a program egy teljesen újragondolt dizájnt kapott, valamint egy Photos tabot, amin Timeline módban nézhetjük meg a feltöltött képeinket.

2012-12-14_162701-dpipad.png



Megjelent a The Witcher 2 a Mac App Store-ban

Egy elég szép játék jelent meg a Mac App Store-ban, szóval aki tesztelné az új - vagy régi - iMacjének grafikus képességeit, vagy hallott már a jól sikerült The Witcher 2 nevű szerepjátékról, annak érdemes letöltenie. Főleg, hogy indítási akcióban 18 euróba kerül (Steamen 30 euróért, Mac Game Store-ban 30 dollárért árulják ugyanezt a játékot).

Screen Shot 2012-12-14 at 9.27.04 PM.png

Aki meg nem tudná, mi ez, annak itt a trailere az egyébként több mint egy éves játéknak. Attól még mindig odacsap.

Ha a posztban szereplő linkre kattintva vásárolod meg a játékot, részesedést kapunk a vásárolt összegből. Az ára nem változik, csak jó lesz nekünk.



Retina kijelzőt kap az iPad mini?

Az apró kis tablet mindenkinek tetszik, mert kicsi, könnyű, egyszerűen kezelhető és elég gyors is. Kritika csak a kijelző miatt érte, én is zavarban voltam a retinás iPadem után, amikor újra pixeleket láttam egy tableten. Megszokható, de nem szép.

ipad_mini_hand-500x614_1.jpgÉppen ezért nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy a következő update-be belelássuk a panel retinásítását, ami a Digitimes szerint nemcsak egyszerű belelátás, hanem konkrét információ. A lap ugyanis azt állítja forrásaira hivatkozva, hogy az Apple már el is kezdte az átállást, a következő generáció nagyfelbontású panellel érkezik.

Azt azért tegyük hozzá, hogy a Digitimes bár jó kapcsolatokkal bír, előfordul, hogy téved, ráadásul a másik komoly szakértelemmel bíró lap, az AnandTech például kizártnak tartja, hogy retina jöjjön a következő generációval.

Nekem is vannak kétségeim. Egy ilyen lépéshez jelentősen növelni kellene a hardver teljesítményét, aminek két, egyenként is súlyos ára lenne: a mini jobban melegedne és a nagyobb akkumulátor miatt nehezebb lenne. A nagy iPaddel legalábbis ez történt, nem is örült neki senki, a kicsinél azonban még nagyobb kockázatot jelentene egy ilyen átalakítás, hiszen pont a legszerethetőbb tulajdonságai vesznének el a tabletnek.

A minisége.



Jött egy iTunes update

Két héttel a 11-es verziószámú, radikálisan átalakított iTunes után befutott a 11.0.1-es, ami kisebb hibákat orvosol. Az update visszahozza a programnak azt a képességét, hogy az felismeri, ha ugyanaz a tétel kétszer szerepel a playlistben, ami néhány ezres, tízezres dalszámnál könnyen előfordulhat. Állítólag mostantól gyorsabban tudunk a nagy könyvtárakban is keresni, és javul az általános stabilitás meg sebesség is.

Az update mérete 85 megabájtos OS X-en és Windows 64-en is, töltsétek.

Egyébként két hét után már időszerű a kérdés: nektek bejön a 11-es?




süti beállítások módosítása