almalé és kungfu Rólunk

Teszt: Kipróbáltuk az iPhone 5-öt

A bejegyzés átmenetileg nem látható, de az iPhone-premier után újra visszakerül a tartalom az oldalra. Péntek reggel ugyanitt.



Az első utazó iPhone 5 Bechernek hála

Hála necked Becher. Egyébként London, Covent Garden.

photo.JPG



Így telik az iPhone 5 első napja

Természetesen sorok. Irgalmatlan mennyiségben.

A legnagyobb sor természetesen a legnagyobb Apple zarándokhely előtt, a Fifth Avenue Store előtt volt:

fifth-120921-1-1.jpg

fifth-120921-2.jpg

Wozniak, az Apple-mackó idén Ausztráliában állt sorba:

woz.png

Tokióban:

Apropó, Japánban 191 készüléket loptak el ma (pontosabban az ottani idő szerint tegnap), a nyomozás jelenleg is folyik. A KDDI és a Softbank az érintett, a betörők tőlük emelték el a rakomány egy részét. Az Egyesült Királyságban az O2-től loptak el 250 készüléket.

Kelendő tehát minden körben a telefon.

Meg is nyúzták picit az első napon, itt egy leejtős videó az iPhone 5-ről:

Ha minden igaz, holnapra mi is jelentkezünk a saját teszt videónkkal a kicsikéről.



Itt vannak az iPhone 5 magyar árai (T-Mobile)

Jó hír: már 10 20 ezer forintért miénk lehet az iPhone 5. Rossz hír: egy éves hűséggel drágábbak lettek a készülékek.

Mindenesetre a T-Mobile elsőként rakta ki az iPhone 5-árakat. Lássuk:

Screen Shot 2012-09-21 at 9.30.26 AM_1.png

Mozaik XXL vagy ikon 600 díjcsomaggal, ami 20.890 illetve 19.390 forintos havidíjat jelent két évre, a 16 gigabájtos készülék  9900 forint, ez a legalacsonyabb ár. A Mozaik XXL havidíj leforgalmazható, 20 forintos hálózaton belüli, és 23 forintos egyéb irányba történő hívással ez az összeg 908-1044 perc lebeszélésére elég. 3 gigabájt net van a csomagban. Az ikon 600-ban 600 perc lebeszélhető, és 4 gigabájt net jár emellé. Masszív használóknak tehát mindkettő.

Lássuk az ikonos árakat, és azok változásait az elmúlt két évben:

Screen Shot 2012-09-21 at 9.52.49 AM.png

Egy T-Mobile ikon 400-zal, amit én is használok, a kisebb készülék 89.990 forint két évre: egy kicsivel drágábbnak tűnik, mint amennyit két éve az iPhone 4-ért kértek (akkor 80 ezer forint volt), viszont inflációval növelve pont stimmel. A tavalyi árcsökkenés ebben a szegmensben viszont már a múlté, láthatóan más a trend.

Ikon 600-zal viszont maradtak a tavalyi csökkentett árak, 19.990-ért elvihető a telefon a 19.390 forintos havidíj mellett - két éve ezért 30 ezer forintot kellett fizetni. Valahol olcsóbb, máshol viszont drágább lett az iPhone. A legfeltűnőbb változás: ha csak egy évet írunk alá, jóval többet kell kifizetni, mint korábban.

Egy év hűséggel, díjcsomagra vonatkozó hűség nélkül pedig 224.900 forintba kerül a készülék, és nem tudom elképzelni, hogy szolgáltatófüggetlenül többe kerüljön az iPhone 5 az Apple online üzletéből rendelve.



Máris szétkapták az új iPhone-t

Az elkövető természetesen az iFixit, akik Ausztráliában jutottak hozzá elsők között a telefonhoz. Lássuk, mit rejt a telefon belseje.

A szétszedés egyszerű volt: kicsavarták az apró csavarokat, ami az előlapot tartotta az alumínium házban, és kiemelték a kijelzőt. Ugyanez a művelet az iPhone 4S-nél 38 lépésből állt, így az iPhone 5-öt kiáltották ki a legjobban szerelhető iPhone-nak ever.

12.09.20-Teardown-2.jpg

12.09.20-Teardown.jpg

A legfeltűnőbb jelenség a 3.8V-os, 5.45Wh-s akksi (az iPhone 4S-ben 3.7V-os, 5.3Wh-s verzió volt).  Itt tehát csak egy kis emelkedést láthatunk a névleges teljesítményben. Az új akksikat a Sony gyártotta, Szingapúrban. Egyébként ezt az alkatrészt is tök könnyen ki lehet venni, nem úgy mint mondjuk a 3GS esetében. A szerelők is imádni fogják tehát az iPhone 5-öt, most már biztos.

Az alaplap, és a rajta található chipek:

alap2.jpg

alap1.jpg

A Broadcom trackpad kontrollerét is megtalálták az eszközben, ami Texas Instruments touchscreen kontrollerével együtt felelős az ujjunk mozgásának értelmezéséért. Ugyanez a trackpad kontroller található meg a MacBook Airben is. A 4G LTE processzort a Qualcomm gyártja.

Kiderült, hogy a Lightning csatlakozó pinjeiből kettő felelős az áramellátásért és a földelésért.  A vibrálásért felelős motorban szakítottak az iPhone 4S-ben bevezetett lineáris megoldással, és a korábbi ellensúlyos, aszimmetrikus megoldást hozták vissza z iFixit leírása szerint. A Home gomb kialakításával kapcsolatban megjegyezték, hogy sokkal tartósabb lesz az iPhone 5 fémkerettel megerősített megoldása, és szerelni is könnyebb, mint a korábbi modellek esetében.

Az üvegesre csiszolt keretkialakítás is tartós, de azért egy fémpénzzel zavarba tudták hozni:

FDXRCFBomMOLycY2.jpg

Jelentették, hogy a kamera lencséjét próbálták mindenféle fémtárggyal megkarcolni, nem sikerült. A zafírkristály tehát teszi a dolgát. A mikrofonokat is megtalálták: az előlapi, alsó mikrofon nyilván a hangunkat és a hangutasításokat hivatott regisztrálni. A készülék belsejében, felül találták meg a másik kettőt, ezek közül az egyik előre-, a másik hátrafelé néz, utóbbival szűrheti ki a processzor a környezetből érkező zajokat. Az előre néző felső mikrofon pedig a FaceTime hívásoknál vagy a diktafon funkciónál lehet hasznos.

3cToQrAZDIMvi6EL.jpg

Teljes leírás itt.




süti beállítások módosítása