almalé és kungfu Rólunk

A retina MacBook Pro pc-s játékgépnek is remek

Nagyon fontos teszt jelent meg az Engadgeten, ami arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként üzemel az Apple vékony csúcsgépe pc-s, windowsos játéklaptopként. Hogyan bírja a 2,3-as Core i7-es, az Nvidia Geforce GT 650-es és a 16 gigabájtos memória az adatcsomagok támadását.

lede-1343349800.jpg

Első körben azt vizsgálták meg, hogy mi történik a játékokkal 1920x1080-as felbontásban, és arra jutottak, hogy teljes részletesség mellett is remekül elfutnak full hd-n az alig kétkilós gépen. Kivéve az Arkham City-t, ahol extreme-ről high-ra kellett visszavenni a minőséget, hogy élvezhető legyen a móka.

Screen Shot 2012-08-06 at 9.15.07 AM.png

Nyilván egészen más a helyzet, ha a natív, 2880x1880 pixelen próbálkozunk ugyanezekkel a programokkal: a legtöbb esetben a képkockaszám csak medium részletesség mellett kielégítő, tehát komoly kompromisszumokra kényszerülünk, de az Apple nem is állította soha, hogy játékra szánta a Retina Display-t.

Screen Shot 2012-08-06 at 9.15.19 AM.png

A MacBookot aztán összehasonlították más játékgépekkel is és az derült ki, hogy a laptop teljesítménye megfelel a legkeményebb kategória átlagának, miközben ennek a gépnek a legjobb a kijelzője és a kidolgozási minősége, csak a 11 colos Maingear-laptopnak kisebb a súlya, de csak a Razernek magasabb az ára.

mbpr-tf2.jpg

Összességében tehát az Engadget szerint a minőség és az ár egyensúlyban van a retina MacBook Próban, ami szinte mindegyik játékot képes full hd-ban élvezhetően futtatni. A natív felbontással viszont nem érdemes próbálkozni.



Az Apple már kiküldte a fejlesztőknek az OS X 10.8.1-et

Itt a Mountain Lion első frissítésének korai verziója, ami ebben az állapotában még csak harmincvalahány megabájtos. Most biztos mindenki arra gondol, hogy az Apple kijavította az akkumulátorhibát, vagyis azt, hogy a 10.8-as alatt sokszor 35-40 százalékkal hamarabb merülnek le a laptopok, mint a 10.7-es alatt.

NewImage14.png

A vállalat azonban nem nevezett meg hibát, helyette csak arra kérte a tesztelőket, hogy alaposan figyeljék meg, mi történik a Microsoft Exchange-gel, a Mailel, a Safarival, az usb-vel és a wifivel, amikor Apple Thunderbolt kijelző van csatlakoztatva a géphez.

Ettől persze még javíthatták az akkuproblémát is akár ezek a fickók.



Az Apple letiltotta a Macintosh eredeti hirdetését

Mindannyian tudjuk, hogy melyik reklám tette világhírűvé az Apple számítógépét, ám nem Ridley Scott 1984-es hirdetése volt az egyetlen, amit a témában készítettek. Volt egy másik spot is, amiben a Macintosh készítői meséltek arról, hogy mi vezérelte őket és hogy milyen lesz majd a végtermék. Ez a reklám azonban végül nem ment le, mert az Apple úgy érezte, hogy túlságosan fényezné vele magát, így nem kért az interjús filmből. Közel harminc év távlatából ez azért vicces, mert a mostani Apple-hirdetések pont ilyenek: leül egy bárszékre Jony Ive, vagy valamelyik másik fejes, és hosszasan fejtegeti a kamera mellett ülő izének, hogy mi inspirálta munka közben.

Lényeg, hogy bár a spot sosem ment le a tévékben, érdemes megnézni, mert ott van benne Andy Hertzfeld, George Crow, Bill Atkinson, Mike Murray, és Burrell Smith, azok a fickók, akik megújították annak idején az informatikát.



Nem bír majd sokkal többet az új iPhone akkumulátora

Miközben Tim Cook azt ígérte, hogy megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, mert nonszensz, hogy minden információ kikerül tőlük, az új iPhone-nal kapcsolatban lassan több információnk van, mint a piacon már kapható modellekről.

Két eset lehetséges: vagy nem sikerült Cooknak végrehajtani az ördögi tervet, vagy kamumobilokat szórt szét a világban, és mindannyian át vagyunk verve.

Ha mégsem egy összeesküvés részesei vagyunk, akkor érdekes infóval lettünk gazdagabbak az új mobil akkumulátorával kapcsolatban: miután darabokra szedték, kiderült, hogy 1440 mAh a kapacitása. Ez nem brutálisan sok, tekintettel arra, hogy az iPhone 4S-nek 1430 mAh-s, a 4-nek meg 1420 mAh-s telepek jutottak.

iphone5batteries.jpg

Mindezek alapján nehéz elképzelni, hogy az iPadnél végrehajtott hardverfrissítésre lehet számítani az iPhone-nál is, mert ahhoz sokkal több dzsúzra lenne szükség, de ezt ne sajnáljuk: az új iPad tényleg annyira melegszik, hogy mobilnál az már kellemetlen lenne.

Persze az is elképzelhető, hogy sikerült lejjebb szorítani az iPad hardverének a fogyasztását, és akkor nagyobb akku nélkül is remekül érzi majd magát az iPhone-ban.



Bizonyíték az új iMacre és Mac Próra

A Mountain Lion belső szervei közt kutatva, a Boot Camp kódjában elmélyülve érdekes felfedezést tettek az AppleInsider újságírói. Van itt egy hely, ahol listázva van az összes támogatott hardver, és ezek közt van két tétel, ami hivatalosan nem is létezik: az iMac 13-as és a Mac Pro 6-os modell.

NewiMac.MacPro.080912.jpg

A jelenleg kapható generációk ennél hátrébb tartanak a besorolásban: bár a Mac Pro a közelmúltban frissült, annyira jelentéktelen volt a fejlesztés, hogy azt az Apple sem verte nagy dobra, sőt, még a gép 2010. augusztusában bevezetett sorozatszámát sem változtatta meg 5.1-esről. A premier után aztán Tim Cook írt egy levelet a felhasználóknak, amiben jelezte, hogy nem felejtették el a Pro-termékeket és jön még tényleg új gép is az idén. Amire most már bizonyíték is van.

A jelenleg a 12. generációsnál tartó iMacre is ráfér az update, ezt ugyanis utoljára tavaly májusban, több mint 450 napja frissítették, és már bőven piacon vannak azok a hardverek, amiket bele kellene rakni a gépbe. Talán valamiféle retina-felbontású panelekre várunk ebben a szegmensben, bár 21, meg 24 col mellett nehéz elképzelni olyan grafikus gyorsítót, ami retinában lenne képes meghajtani a panelt.

A két hardverről egyébként később kiderült, hogy már 2011. novembere óta megtalálható a Boot Camp különböző verzióiban, szóval az Apple régóta kísérletezik velük, amire egyebek közt az a júniusi Geekbench-teszteredmény is a bizonyíték, amit valaki, feltehetően egy Apple-nél dolgozó mérnök tölthetett fel véletlenül a netre.

geekbench_imac132.jpg




süti beállítások módosítása