almalé és kungfu Rólunk

Az Apple elvette az időt

Akik telepítették a Mountain Liont, és korábban az akkumulátor töltöttségét a lemerülésig hátralévő idővel határozták meg, biztos csalódottan vették tudomásul, hogy mostantól nincs ilyesmire lehetőség. Az Apple ugyanis kivette ezt a funkciót, és a felső menüsáv jobb szélén már csak azt tudjuk ellenőrizni, hogy a kapacitás hány százaléka maradt az akkumulátorban.

Egyrészt a döntés logikus, hiszen a hátralévő idő kábé annyira pontos, mint az autókban a tankban lévő benzinnel megtehető táv: sok minden elképzelhető, csak az nem, hogy a jelzett érték lesz a valós. Ugyanez van a Macintoshokon, a rendszer kiírja, hogy három óra, de a lemerülésig még annyi minden változik, nő a teljesítmény, csökken, hogy kettőtől négy óráig bármi elképzelhető. A három óra a legkevésbé.

Csakhogy: együtt tudok élni ezzel a problémával, ha félre akarom tájékoztatni magamat, jogom van rá, és mivel számtalan, a problémával kapcsolatos fórumban elszabadult a pokol, látszik, hogy rengeteg embernek szüksége van az időjelzésre.

Nekem is.

Mivel az Apple láthatóan szarik a problémára, külső megoldást kell keresnünk, én kettőt is találtam. Ha a GateKeeper ki van kapcsolva, nyugodtan letölthetjük a netről a Slim Battery Monitort, kedves kis program, és a menüsávban képes jelezni, hogy mennyi ideig bírja még a gép.

Screen Shot 2012-08-03 at 8.37.43 AM.png

A Battery Guard viszont benne van a Mac App Store-ban, szóval még a nagyon óvatoskodók is letölthetik. Hátránya, hogy kattintanunk kell a hátralévő idő megtekintéséhez, előnye, hogy további izgalmas adatokat szolgáltat az akkumulátorunkról.

Screen Shot 2012-08-03 at 8.44.17 AM.png

Szóval van megoldás a problémára, amit fáradtságot nem kímélve létrehoztak Cupertinóban.

Hajrá Becher!



jön, Jön, JÖN: Real Racing 3!

Nem sok olyan játék van iOS-en, amivel napokat, heteket játszottam, de a Real Racing 2 pont ilyen: egész családi rendezvényeket rontott meg a jelenléte, a harmincas férfiak egymás kezéből rángatták ki a tabletet, hogy játszhassanak vele, mert a RR egyszerre nagyon meggyőző grafikailag és játékélményben is sokat nyújt. Ráadásul sok más alkalmazással szemben remekül irányítható a tabletről.

Éppen ezért vagyok olyan izgatott, amiért másfél év kihagyás után megjelent egy trailer a harmadik részről, ami várhatóan újra kivon néhány napra, hétre a forgalomból (kapcsoljatok át legalább 720p-re):

És mindez egy kijelző mögé dugott hardvercsíkból!



Hasít az iPad

Itt vannak a friss-ropogós felmérések, amikből világosan kiderül, hogy a tabletpiacon még az Apple az úr. Sőt, brutálisan növekszik, jelenleg képtelenségnek tűnik megállítani a kaliforniai céget.

idc_2Q12_tablets.png

A fenti táblázatból tisztán látszik, miről beszélek: a második negyedévben sikerült tovább növelni az első negyedéves piaci részesedést, így a tabletpiac kétharmada újra az Apple kezében összpontosul. A második legizmosabb szereplő a Samsung 10 százalék körüli eredménnyel, szépen kezdett az Amazon öt százalékkal, az Asus inkább csak stagnált, míg az Acer, és a piac összes többi szereplője visszaesett.

Nyilván piaci részesedésben, és nem darabszámban (az Acer abban is), hiszen egy dinamikusan, 66 százalékkal növekedő piacon mindenkinek több mozgástér jut.

Érdekesség egyébként, hogy az iPaddel az Apple továbbra is a legnagyobb pc-gyártó a világon. Ha így nézzük - és ha a HP, meg számos nagy pc-gyártó így nézi, miért tennénk mi másként -, az eladott gépek 19 százalékán Apple-logó volt. Második a HP lett 12,5 százalékos részesedéssel, harmadik a Lenovo 12,1 százalékkal.

Persze ezek ketten főleg hagyományos pc-ket értékesített, de hát ki számolja már!



Okkal érződik gyorsabbnak a Mountain Lion

Amikor új operációs rendszert telepítünk, általában gördülékenyebbnek érezzük a korábbinál. Ennek több oka van.

Egyrészt tiszta lappal kezdünk. Valójában persze update-eken át hordozzuk magunkkal azt a sok marhaságot, amivel évek alatt megtömtük az operációs rendszert, de egy új OS X akkor is számtalan új elemet hoz magával, egyúttal lecseréli a régit. Remek példa erre a QuickTime, ami nálam Lion alatt már el sem indult, ellenben tökéletesen hazavágta a rendszert, és ezen még az újratelepítés sem segített. 10.8-as alatt viszont minden flottul működik, és a háttérben még több száz hasonló változás történt.

A másik ok pszichológiai: az újat gyorsabbnak akarjuk érezni, ezért gyorsabbnak is fogjuk érezni. Pont.

És itt a harmadik, amit az Ars Technika derített ki: a Mountain Lion grafikus alrendszerén annyit reszeltek, hogy az már a tesztprogramokban is kimutatható változást hozott. Szóval tényleg gyorsabb, alanyi jogon.

Első körben a Geekbench-et futtatták le, ezt tettem én is telepítés után, a program azonban nem mutatott értékelhető változást, a pontkülönbség egy százalékon, tehát hibahatáron belül mozgott.

Ezután szofisztikáltabb programokat vettek elő, például a Cinebench 11.5-öt, ami érdekes változásokat mutatott: a processzorteljesítmény 3 százalékkal csökkent, az OpenGL-tesztet viszont 4,5-9 százalékkal hatékonyabban végezte el a rMBP attól függően, hogy a GT 650-es vagy a HD4000-es grafikus gyorsító volt az aktív.

mountain_lion_perf.002.png

És tíz százalék már érezhető: az OS X erőteljesen épít a gpu-ra, rengeteg olyan esemény történik a szemünk előtt, amivel a grafikus gyorsító és nem a cpu dolgozik, szóval egy ekkora ugrás a teljesítményben érezhető javulást hoz a felhasználói élményben.

Az Ars Technika egyébként kiderítette azt is, hogy mi a változás oka: az Apple komolyan átalakította az OS X grafikai alrendszerét, leporolta a meghajtóprogramok és az OpenGL közt elhelyezkedő interfészt, hogy ezzel készítse elő az OpenGL 4.2-es érkezését. Az OS X ugyanis jelenleg csak a három éves, 3.2-es verziót támogatja, ami világosan látszik, ha a Mountain Lion grafikus teljesítményét az ilyen szempontból korszerűbb Windows 7-eséhez hasonlítjuk: tíz százalékos a lemaradás, ami azért elég jelentős:

mountain_lion_perf.003.png

Ugyanakkor a Mountain Lionban bekövetkezett változás elvileg lehetővé teszi, hogy az OS X OpenGL-támogatása ezentúl gyorsabban frissüljön, és ne legyenek szopóágon a Mac-felhasználók.



Heti Apple-csaj: a röntgen-iPhone

A legutóbbi Apple-csaj egyrészt régen volt, másrészt meg úgy hívták: Habsburg György, és akármennyire is nemesi nagyágyúról van szó, sokan csalódottan jeleztétek, hogy ő bizony nem csaj.

És ez igaz!

A hosszú kiéheztetés után azonban itt a kárpótlás, egy igazi technikai suttyósággal készültünk nektek a hétre, amiben egyszerre érhető tetten az innováció, a precíz megvalósítás, és a meztelen csajba oltott orosz humor: az iPhone, ami megmutatja, hogy minden nő meztelen a ruhája alatt.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása