almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Iraki fúrótorony

Interbloggerális poszt következik, az Egy nap a városban oldalon kialakult parázs vitára reagál ma Utazónk. A kérdés: beszélhet-e környezetvédelemről egy olajcég? Meg szabad-e dicsérni, ha ilyen erőfeszítéseket tesz, vagy inkább csendben kell maradni?

A kis ribanc megnézte magának, hogyan megy most az iraki Ewingéknál. Kész válaszokat nem talált, de legalább egyszerre két pasival lehetett. Lapunk információi szerint jól érezte magát Marci és Ádám társaságában.

Ők Erbil közelében egy olajcég belső auditját végezték éppen, az irodában és a fúrásponton is körülnéztek.

Itt az iszlám miatt a vasárnap munkanap, szóval nekünk holnap már kedd van! :-) Ma láttunk Apache helikoptereket is, de sajnos ahhoz a szifon már kevés, pedig az lett volna az igazán begyere!



Bizonyíték a Retina iPad 3-ra

Eddig is egyértelmű volt, hogy az iPad 3-at a Retina kijelzővel, vagy legalábbis nagyobb felbontással teszi kívánatosabbá az Apple. Most bizonyítékok is előkerültek az iTunes U és az iBooks 2 fájlok között. A hagyományos iPad grafikai elemek mellett ugyanazok nagyobb felbontással, iPad@2X elnevezéssel kerültek be a könyvtárakba.

Hasonló nevű fájlokat már korábban is találtak az iBooks 1.2-ben is, de most, pár hónappal az iPad 3 (vélhetően) tervezett megjelenése előtt a jelenség érdekesebb, mint valaha.



Összejátszott az Apple a Google-lel?

Meg több más céggel is, ha igaz. A héten tárgyalják a régóta húzódó ügyet, most viszont nyilvánosságra került a vádirat egy része. Ezek szerint az Apple, a Google, az Adobe, az Intuit, a Pixar, a Lucasfilm és az Intel között volt egy szóbeli megállapodás, egy "management agreement": nem vadásznak egymás dolgozóira. Nem ajánlanak fel nekik nagyobb fizetést, hogy átcsábítsák őket a másikhoz, hagyják a kiképzett munkaerőt békében dolgozni.

A dokumentumban bizonyítékokat sorolnak fel. A Pixar egy 2007-es belső levelében például azt írták, a Lucasfilmhez hasonló megállapodást követnek az Apple-lel is. A Palm vezérének egy levelét is elcsípték, amit Steve Jobsnak írt, és amiben felhívja a figyelmét: a gyakorlat, hogy egyik cég sem alkalmazza a másik dolgozóját, nemcsak helytelen, de valószínűleg illegális is. Az Adobe vezére is továbbított egy emailt Jobsnak, amiben megerősíti, nem vadásznak Apple-dolgozókra, ha ők is tartják magukat ehhez.

Talán Magyarországról nézve ez a felfogás, a dolgozók megtartása mindenáron még szimpatikusnak is tűnhet, valójában a dolog komoly aggályokat vet fel. Az a munkaerő, akiért nem harcolhatnak a cégek, sem bérszintben, sem pozícióban nem tudja elérni azt a magasságot, amit szabad verseny esetén. Nem számíthat jobb munkára más cégeknél, de a saját portáján sem büszkélkedhet el vele: olyan értékes, hogy megkörnyékezték máshonnan, de nemet mond, ha.

Úgy tűnik, amennyiben az ügy bebizonyosodik, a 2006-tól a per 2010-es kezdetéig ott dolgozó alkalmazottaknak kártérítést kell fizetni a cégeknek, amiért megnyirbálták a lehetőségeiket a munkaerőpiacon a verseny korlátozásával.

Kíváncsian várjuk az ítéletet. Mondjuk az még odébb lesz.



Hozzákötik az új könyveket az Apple áruházához

Tegnap már volt szó az Apple új iBook 2 formátumáról, amivel interaktív, multitouch-gesztusokkal vezérelt, nagy felhasználói szabadságot adó oldalak, menük használhatóak, készíthetőek. Kiderült az is, hogy ilyen tartalmakat bárki egyszerűen gyárthat az iBooks Authorral. A maces program végfelhasználói szerződésében viszont van egy kitétel, ami a kritikus szemeknek rögtön feltűnt. Pedig számítani lehetett rá. Sőt nem lett volna az egésznek értelme másképp.

Ez arról szól, hogy az iBooks Authorral készített iBook 2 formátumú anyagok pénzért kizárólag az iBookstore-ban értékesíthetőek. Ingyenes könyveket, epub vagy pdf formátumra konvertált anyagokat bárhol lehet értékesíteni, de az Apple saját szabványát csak Apple készülékekre lehet tenni.

Egyesek szerint ez olyan, mintha a Microsoft a Wordben készített fájlokra előírná, mit lehet velük tenni.

A példa csak azért sántít, mert a Word egy pénzért kínált szoftver, ami azt a .doc formátumot állítja elő, ami szinte alapértelmezett lett a szöveges dokumentumot terén. És nem azért nincs ilyen előírás rá, mert a Microsoft a szabadság harcosa, hanem azért, mert ellenkezne az érdekeivel - a minél szélesebb terjesztéssel, ezáltal minél több bevétel teremtésével. Az iBooks 2 szépen illeszkedik az Apple-termékek közé: házon belüli használatra készült, nem célja, hogy a világon minden eszközön elterjedjen. Csak az iPaden. Hogy az iPad legyen alapértelmezett, és ezáltal az termeljen minél több bevételt. Ez az ötlet.

Mert iBooks 2-olvasót pikpakk lehetne készíteni androidos eszközökre is, és ha weben is kaphatóak lennének a bárki által elkészíthető tartalmak, az iBookstore-nak és az iPadnek nem lenne akkora jelentősége. Az Apple ebben jó: ismét tartalommal erősíti a hardvereit, a tartalom előállítását pedig már csaknem a felhasználók kezébe helyezi. Mint a Keresztapa, egy visszautasíthatatlan ajánlatot tesz, és ahogy az emberek elfogadják az ajánlatát, valójában őt is erősítik.

Ezt a rendszert összehasonlítani fizetős programokkal, ahol a cél a minél szélesebb körű használat bármilyen pc-n, nincs értelme.



Megjelent az iBooks 2, megújult az iTunes U

Véget ért az Apple New York-i keynote-ja, aminek tartalmára a korábban kiküldött meghívó szerint következtethettünk: ma az oktatás volt napirenden. Steve Jobs egyik következő nagy dobása az oktatás megreformálása lett volna, legalábbis annak a részének a megújítása, amire az Apple hatással lehet. Jobs nyomdokain lépve az Apple ma bemutatta az iBooks 2-t és a megújult iTunes U-t, amivel reményeik szerint segítenek a diákoknak. Lássuk, mik ezek, és mire jók.

A keynote-on Phil Schiller azzal kezdte, hogy elmondta: az iskoláknak kellene egy újraindítás. A diákok unatkoznak. Otthon egész nap használhatják az izgalmas kütyüiket, az iPhone-jukat, iPadjüket például, az iskolában pedig az az első, hogy ezeket el kell tenniük. El akarják érni, hogy az iPad az osztályterem része legyen, és izgalmasabb legyen a tanulás.

Erre azonban az eddig ismert textbook formátum, szöveggel és képekkel, nem elég. Az iBooks 2-vel az Apple azt akarja elérni, hogy a tartalmak sokkal interaktívabb, könnyebben érthető formában jelenjenek meg. Gesztusokkal irányítható, beépített, forgatható 3D-s objektumok, videók, látványos tartalomjegyzék, szójegyzék, jegyzetelési lehetőség - ezeket tudja az iBooks 2. Utóbbival egyszerűbbé válik a diák által fontosnak tartott részek kiemelése, a lényeg megragadása, memorizálása. A tartalmakat pedig szemléletes és interaktív formában lehet a diákok elé tenni.

És a legfontosabb: ezeket a könyveket bárki elő tudja mostantól állítani. A Mac App Store-ban mától letölthető az iBooks Author, egy ingyenes program, amivel iBooks 2-kompatibilis könyveket hozhatunk létre. És a bemutató alapján ez egyáltalán nem nehéz: öt perc alatt összedobtak a színpadon egy alap textbookot. Ezzel a mozzanattal lett egycsapásra nemzetközi a projekt.

Amellett, hogy az Apple ingyen bocsátja rendelkezésre a textbookokat előállító eszközt, magukat a oktatási könyveket is olcsón kínálják, 15 dollár, vagy ennél is kevesebb lesz a könyvek ára. A Pearson Algebra 1, Biológia, Kémia, Geometria, Fizika (természetesen angol nyelvűek) könyve mától elérhető az iBookstore Textbooks szekciójában.

Az ingyenes iBooks 2 és iBooks Author nevű app bemutatása után a keynote-on áttértek a felsőoktatás megreformálására is. Az iTunes U már eddig is igen népszerű volt, itt található a világ legnagyobb gyűjteménye az ingyenes oktatási anyagokból (az Appleblog egyik olvasója innen tanult meg például az iPhone-ra programozni). A négy éve működő rendszert pedig most kibővítik: appot hoztak létre ugyanezen a néven. Az iTunes U mától ingyen letölthető az AppStore-ból.

A programmal a tanárok azonnal küldhetnek üzenetet a diákoknak, a Posts szekció alatt folyamatosan frissülő információkat láthatnak a hallgatók, az új bejegyzésekről értesítést is kapnak a készülékre. Egyébként az iBookshoz hasonlóan láthatjuk benne a tartalmakat, akár egy egyetem teljes oktatási anyagát. Az előadásokról készült videókat letölthetjük, de akár streamelhetjük is. Az appot már használják több felsőoktatási intézményben, és az ingyenes oktatási anyagok száma a próbaidőszak alatt szépen bővült, az alkalmazás bevált.

Az Apple tehát láthatóan komolyan gondolja, hogy az iPadekkel még jobban beférkőzik a középiskolákba és az egyetemekre. Ingyenes appokkal, tartalmakkal és tartalmakat előállító szoftverekkel erősíti meg magát az egyesült államokbeli piacon. Hosszú távon gondolkoznak: az iPad úgy lesz alapértelmezett eszköz a felnövekvő generációknak, hogy észre sem veszik, miközben olyan lehetőségeket kapnak a tanulás megkönnyítésére, amiről mi a toll-füzet kombóval a kezünkben álmodni sem mertünk volna annak idején.




süti beállítások módosítása