almalé és kungfu Rólunk

Minden új Mac-tulaj első kérdése

Épp a málnahabos gofri utolsó sarkát tömtem a számba, amikor megszólalt a telefonom. "Mffhhhm" - vettem fel, egy cimborám szólt bele, hogy vett egy MacBook Prót, és nagyon örül neki, de akadt egy kis problémája már egy perc után. Ne is mondd, ismerem a kérdést, de azért hagytam, hogy végigmondja. Az új Mac-tulajdonosok mindig ezzel hívnak, és más helyről is visszahallottam már, hogy majdnem emiatt törték ripityára a frissen vásárolt MacBookokat.

"Hol a kukac?"

Az OS X kéri az email-címet az első bejelentkezés előtt, és a billentyűzet nem ad sok segítséget @ megtalálásához. Jól láthatóan feltüntették a §-t, meg a _-t, amiket lényegesen kevesebbszer használunk, mint a kukacot. A megoldás közelében csak ez látszik:

Alt-Q - válaszolom. Rögtön hozzáteszem, hogy ne keverd a Command-Q-val, mert az a bezárás. Dermedt csend, majd egy bizonytalan "nagyszerű" a válasz. Én APR-ben vettem az elsőt, és ott is állítottam be, segítettek. De az, hogy valakinek ez az első élménye a Mackel, hogy nyomogatja, de nem találja, az gáz.

Ott ül egy még nem működő MacBookkal, és azon gondolkozik, hogy most tényleg be kell kapcsolnia egy másik gépet, hogy rákeressen valami fórumon? Ha már elindul az operációs rendszer, könnyebb, lementesz egy ilyen képet, és mindig van segítség (akár kiteheted az egyik asztal hátterének):

De előtte csak a telefonálás marad opcióként. Én meg szívesen segítek a sokadik ilyen hívás után is, de egyre inkább érzem úgy, hogy ez az Apple-megoldás így nem túl ergonómikus.



Szeptemberben indul az iTunes Festival

Júliusról szeptemberre változtatta az idei iTunes Festival időpontját az Apple. A 2007 óta minden évben megrendezett koncertsorozat keretében 30 éjszakán keresztül szól majd az élő zene a londoni Roundhouse-ban, több mint 60 előadó részvételével, olyan sztárokkal, mint Usher, Norah Jones, Jack White vagy a One Direction.

A koncertsorozat érdekessége, hogy egyetlen jegyet sem lehet rá vásárolni, az összeset kisorsolják a jelentkezők között, vagyis mindenki ingyen jut be a 30 napos buli valamely napjára. Ennél rosszabb hír, hogy csak az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Írország és Hollandia lakói pályázhatnak.

Nekünk marad az élő közvetítés, amit figyelemmel lehet kísérni a fesztivál weboldalán. A koncerteket limitált ideig később is vissza lehet majd nézni.



SmartEast híradó 11.

Itt a várva várt SmartEast híradó a hét eseményeiről, Ancsától, úgy, ahogyan máshol nem kaphatjátok meg. Ki más tudná súlyzózás közben megosztani a világgal a mobilhíreket, nyomdaképesen felmondani egy egyértelmű szopatásról szóló anyagot, vagy Smartiest vásárolni a felvételhez, nassolni (na jó, valójában M&M's, de ezt gondosan elrejtettük a videón).

Enjoy.

weboldalunk | videóink | írj nekünk!





Hírhétfő Még idén érkezhet az Apple saját térképe
Nagyon nagyon piacvezető az iPad
Apple logót szopat az android robot





A régebbi OS-ekre is megjön a szülői felügyelet
Megtanulja a felhasználót a BlackBerry 10 virtuális billentyűzete
Hazánkba is érkezik a Lumia 900 és a Lumia 610
Bejelentették a Samsung Omnia M-et

A videót Polcz Péter készítette



Jönnek a gyorsabb SSD-k a MacBookokba

Arról már sok szó esett, hogy a következő generációs MacBook Prókba az Ivy Bridge-processzorok mellett alapból ssd-s megoldások kerülhetnek, azt viszont nem tudhattuk, milyen meghajtókat építhetnek a gépekbe. Fülest kapott azonban a 9to5Mac, hogy az Apple néhány prototípusában a Samsung 830-as sorozatszámú, 256 gigás ssd-it próbálgatja. Ha ezt összevetjük a jelenlegi Air-ekben kapható 470-esekkel, jelentős, nagyjából kétszeres sebességnövekedést láthatunk:

Ez tehát a valós teljesítmény, 400MB/s-os írási és 500MB/s-os olvasási teljesítményre lehet számítani, ha az Apple végül rábólint az új Samsung ssd-kre.

Ez persze nem jelenti, hogy minden laptopba ugyanaz a gyártó készíti a meghajtókat. Mint a mostani Air-ek esetében, a Próknál is valószínűsíthető, hogy az Apple több lábon akar majd állni, és két beszállítót választ. Reméljük, ezúttal sikerül olyan másodvonalat találni, hogy nem lesz különbség az egyes gépek teljesítménye között.



Az Apple célja: 100% megújuló energia

Az Apple megkapta az engedélyt arra a 20 megawattos naperőműre, amit az észak-karolinai adatközpont mellé építenének. Ezzel egy időben az Apple oldalán megjelent egy szándéknyilatkozat, ami a zöld energiák felé történő lépésekről számol be. Nehogy valaki megint statisztikát akarjon gyártani információk nélkül.

Ebből kiderül, hogy a 20 megawattos naperőmű és a biogázzal működő 5 megawattos üzemanyagcella mellé még egy, szintén 20 megawattos naperőmű érkezik később, ezzel együtt 124 millió kWh tiszta energia áll majd az Apple rendelkezésére évente. Ez 10 874 amerikai otthon energiafogyasztásának felel meg a dokumentum szerint, és a teljes tervezett energiafogyasztás 60 százalékát jelenti majd, szemben a Greenpeace korábban közölt 10 százalékos becslésével (amihez gyakorlatilag két szám állt rendelkezésükre, amit elosztottak egymással).

Kiderült az is, hogy a következő, oregoni adatközpont 100 százalékban megújuló energiával üzemel, és az eredeti, newarki központ konnektorjaiból is hamarosan zöld áram ömlik majd. A távolabbi cél pedig az, hogy az összes adatközpont minden egyes kilowattja ilyen energiával álljon elő.

A Greenpeace vezetői, akik közben már rengeteg pénzt beleöltek az Apple elleni facebookos és egyéb kampányba, meg szenet mostak az utcára többek között Budapesten, most nyilván a saját vállukat verdesik, hogy de hatékonyak vagyunk, rávettük az Apple-t, térjen jobb belátásra. A tanulság az Apple-nek: a sokéves terveiket is kénytelenek kommunikálni annak ellenére, hogy ez nyilván ellentétes az cég működésével, mert a fokozott médiafigyelem miatt nagyobb veszélyben vannak.




süti beállítások módosítása