A kaliforniai cég termékei zömét olyan partnerekkel gyártatja, mint a kínai Foxconn: leadja a megrendelést, aztán millió számra jönnek a termékek. Obamát annyira zavarja ez az egyébként teljesen természetes munkamegosztás, hogy tavaly megpróbálta rávenni arra Steve Jobsot, hogy hozza vissza a gyártást Amerikába. Jobs csak annyit mondott: "ezek az állások nem jönnek vissza többé".

De hát már nincs Jobs, vagy viszont Cook, aki annyira ért a gyártás megszervezéséhez, hogy gyakorlatilag ezzel a képességével lett a főnök kedvence. Aztán főnök. Szóval ha ő azt mondja, hogy visszaviszik a gyártás egy részét az Egyesült Államokba, akkor komolyan kell venni. Márpedig pont ezt mondta a Bloombergnek.

Cook fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy most is van néhány olyan termékük, amiben amerikai gyártású alkatrész dolgozik. Az iPhone processzorát például Texasban gyártja a Samsung, míg a strapabíró üvegburkolatot a Corning készíti Kentuckyban.

Jövőre azonban valami komolyabb beruházásra készül az Apple, Cook ugyanis azt ígérte, hogy valamelyik Macintost az Egyesült Államokban fogják készíteni. Nem fejtette ki, hogy melyiket, de annyi már biztos, hogy 100 millió dollárt szánnak a beruházásra, hogy ne csak annyi szerepeljen a Macintoshokon, hogy Designed in California, de az is, hogy Made in USA.