Gene Munster, aki mindenféle elemzői várakozásokkal szokott szórakoztatni minket, tartott egy hosszabb prezentációt, amiben az Apple jövőjét boncolgatta. A slide-ok mindegyike megnézhető a Business Insideren, én most csak a lényegesebb elemeket emelem ki nektek. Lássuk, merre tart az egyik legismertebb piaci elemző szerint a cég.

Munster szerint első körben két nagy újítás várható 2013 elején: bemutatják a retina kijelzős iPad minit, ami mondjuk elég nagy kiszúrás lenne az első generáció vásárlóival szemben (az iPad 3-ra is fél év után jött az iPad 4, de ott a korábbi modell vásárlói nem maradtak le semmi jóról). De frissülhet az Apple TV is, talán ez lesz az utolsó update, mielőtt egy valódi tévét dob piacra az Apple. Munster TV App Store-ra számít.

A következő nagy dobás a retinakijelzős MacBook Air lehet. A hardver végül is bírná, hiszen lényegében ugyanaz a grafikus gyorsító dolgozik most a 13-as retina Próban, mint a vékony laptopcsaládban. Azt se felejtsük el, de ezt már én teszem hozzá, hogy jövő tavasszal érkeznek az új generációs Intel processzorok alacsonyabb fogyasztással és kétszer nagyobb grafikai teljesítménnyel, amik ideálisak lehetnek egy retinás Airbe.

Munster szerint nemsokára megismerjük az iOS 7-et is, amit már Jony Ive vezényletével alakítanak ki. Ez új, letisztultabb, minimalistább kezelőfelületet jelent és nyilván reszelnek valamit a térképszolgáltatáson is.

De a konkrét termékekre is kitér az elemző. Az iPhone 5S-ben szerinte NFC-támogatás lesz, meg A7-es processzor, meg jobb kamera (sokat nem kockáztat a jóslataival a fickó). Az iPad 5 ezzel szemben vékonyabb lesz elődjénél.

És akkor beszéljünk az Apple TV-ről, amit Munster 1500-2000 dollár közé vár, szóval itthon 500-700 ezer forint közt lesz a 42-55 colos modellek ára. Baromira nem lesznek tehát olcsók, cserébe soha nem látott egyszerűségű lesz a kezelőfelület, a csatlakoztatott eszközeink irányítása, kapunk Face Time-ot, alkalmazásboltot és hangirányítást.

apple-flatscreen-tv1.jpg

Nagy kérdés persze, hogy mekkora hasznot tud majd kihajtani a kínai gyártók nyomása miatt döglődő piacból az Apple, ahonnan a legtöbb hagyományos szereplő menekül, de ne felejtsük el, hogy annak idején az mp3-lejátszók és a mobiltelefonok sem a robusztus haszonról szóltak, aztán meg lehet nézni, mennyi lóvét hoztak az iPodok és iPhone-ok.

Középtávon egyébként azt várja Munster, hogy felgyorsul az iPhone-ok fejlesztési ciklusa: szeptemberben jönnek ki az új modellek, míg márciusban mindig kapunk egy S-verziót, amit az elemző a konkurencia nyomásával magyaráz. Mondjuk az iPadnél pont most történt valami hasonló, szóval nem elképzelhetetlen a dolog.

Előadását azzal zárta Munster, hogy miután az Apple az elmúlt években hat nagy területet is teljesen átalakított (számítógép: Mac, internet: iTunes, App Store, zenelejátszás: iPod, okosmobil: iPhone, tablet: iPad, hangvezérlés: Siri), új piacokat fog keresni és a ruhaként, kiegészítőként viselhető számítógépek, a 3D nyomtatás, a nanorobotok és a magukat vezető autók valamint a házirobotok piacán fog majd nagyot alkotni.

Persze ez már csak spekuláció, de az látszik, hogy vannak még, sőt, születnek olyan területek, amiken mindig jól jön egy kis forradalom, vagy másként gondolkozás.