Legalábbis nem olyat, amin szerepel a Made for iPhone/iPod/iPad (MFi) felirat. A címkét az Apple engedélyével lehet csak rábiggyeszteni a csomagolásra, ami eddig is feltételekhez volt kötve, most pedig még szigorúbban veszik a dolgot.

combologoipodiphonesm.jpg

Sencsenben tartották a héten a kétnapos MFi konferenciát, amin kiderült, ki jogosult a feliratok használatára, és az Apple milyen jogköröket tart meg saját magának. Gyakorlatilag egy párbeszéd az Apple és a kiegészítőket gyártó ezernyi cég között.

Érdekes lehet tehát, ami ott elhangzik. Így derülhetett ki hivatalosan az is, hogy az Apple maga felügyeli a Lightning portok pinjeinek szállítását külső cégeknek, és szabályozza az eladható mennyiségeket az egyébként (USB-hez képest) nem túl olcsó Lightning-alkatrészekből.

Azt sem tudtuk (tudtam) eddig, hogy a Lightning csatlakozó vízálló, erre is a mostani konferencia adott egyértelmű utalást. De a legfontosabb bejelentés mégis az volt, hogy az Apple ezentúl megköveteli a kiegészítőket gyártóktól a Supplier Responsibility betartását, vagyis minden cégnek, aki szeretné a Made for iPhone/iPod/iPad feliratot, köteleznie kell magát a dolgozói és emberi jogok, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi előírások betartására. Az Apple pedig auditálhatja őket.

A fenti matrica mögött tehát ezentúl még nagyobb minőségi különbség lehet, ha nem is magára a termékre, de a gyártóra vonatkozóan feltétlenül.