Az egyesült államokbeli Mac App Store összesített listáján a előkelő helyen, folyamatosan a legjobb 50-ben találunk egy RSS olvasót, Porffy András munkáját. A NewsBar a Mac App Store legjobbnak értékelt RSS olvasója 4 és fél csillaggal az Egyesült Államokban, az app alatt a hazai üzletekben ritkán tapasztalható értelmes review-kkal alátámasztva a kialakult véleményt. Megkerestük Andrást, meséljen a tapasztalatairól.

Mivel foglalkozol, amikor nem OS X appot gyártasz?

Jelenleg Kenyában élek, ide menekültem az élhetetlen-értelmetlen magyarországi állapotok elől. Talán a legmegfelelőbb kifejezés, hogy vállalkozó vagyok, korábban távközlési cégeknél dolgoztam vezetőként, a maces szoftverfejlesztés csak hobbinak indult. Emellett most éppen a Kenyában élő magyarokat igyekszem a Facebookon összehozni.

Az appok fejlesztését egyidejűleg jellemzően kétfős csapat végzi: a kreatív rész, a tervezés és a tesztelés az én dolgom, a kódolást viszont profi fejlesztőkre bízom, bár valaha tanultam programozni is. Ezúton is szeretném megköszönni kollégáim Kis Attila és Szatmári Zsolt profi munkáját. Ahogy mondani szokták: nélkülük ez a produkció nem jöhetett volna létre.

Mióta foglalkoztok ezzel?

Felhasználóként jópár éve kerestem már olyan programot, ami a híreket élő streamként folyamatosan kiteszi a Desktopra, de valahogy senki sem csinálta meg ezt rendesen. 4 hónapos előkészítés után a NewsBar első release verziója 2011 júniusában jelent meg az App Store-ban. Jópár ötletem van még, amit szeretnék megcsinálni, de most leginkább a NewsBar iOS verziójára és az iCloud integrációra összpontosítunk.

screen2.jpg

Az interjú készítésének idején 56. vagytok az USA toplistáján a fizetős appok között. Mi volt a csúcs?

32. volt talán a legjobb helyezés, ami bár hízelgően magas pozíció, jórészt annak is köszönhető, hogy az Apple megszüntette a Mountain Lionban az RSS támogatást és az ilyen linkekre kattintásnál beküldi a felhasználókat az App Store-ba. A NewsBar ezt megelőzően is a News kategória 2-3 helyén volt, azonban a magas abszolút toplista helyezés az Apple lépésének köszönhető.

Az "rss" keresésre ti vagytok az elsők. Ez minek köszönhető? Beleláttok az Apple keresőoptimalizálásába?

Ez inkább a véletlen műve, bár egy kis tudatossággal sikerült eltalálni a megfelelő kulcszavakat. Tudományos alaposságú SEO optimalizálás mindenesetre nem volt. Érdekeség viszont, hogy nem minden országban azonos a találati lista sorrendje.

Igen, Magyarországon, ahol még nem kapott értékelést a NewsBar, hátraszorul a találati listán. Viszont az Egyesült Államokban a ti RSS olvasótok van a legtöbb csillagra értékelve a Mac App Store-ban, részben ez is lehet a jó helyezés oka. Gondolom a toplista mellett a sok csillag is jelentős forgalmat hoz.

Én sem gondoltam volna, hogy mennyire sokat számít, ha valaki bekap egy rossz, vagy akár rosszindulatú review-t, emiatt akár hónapokra is lecsúszhat a toplistákról. Ugyanakkor fordítva nem feltétlenül működik a dolog, a sok csillag még önmagában kevés a toplistás helyezéshez. Ehhez sok időre, folyamatos fejlesztésre és egy kis szerencsére is szükség van. Persze komoly marketinggel, vagy cross-sellinggel is gyorsan fel lehet jutni a csúcsra, ahol igazából megmaradás a nehéz. Nagyon jól el kell találni a felhasználók igényeit, folyamatosan beépíteni a kéréseket, a siker csak így lehet tartós.

screen3.jpg

Gondolom ti is hallottatok arról, hogy hamis pozitív értékeléseket lehet vásárolni a Távol-Keletről. Ez megfordult valaha a fejetekben, vagy ti a tisztességes játékban hisztek?

Indulásnál ez biztosan nagy segítség lett volna, de a Mac App Store akkoriban még alig fél éves volt, a review-maffia nem foglalkozott vele. Szóval maradt a becsületes út, ami szintén működik, csak több idő és sok munka kell hozzá. Az odahaza ismerős "megoldjuk okosban" mentalitáshoz képest üdítően pozitív élmény megtapasztalni azt, hogy az ember pusztán egy jó ötlettel és szorgalommal is el tud érni sikereket.

Nem szeretnék a zsebetekben turkálni, csak azt áruljátok el, hányan töltötték le a NewsBart?

Tízezres nagyságrendekről beszélhetünk, de ebben benne van Macupdate-ről letölthető ingyenes Lite verzió is.

Én is próbálgatom az appot, tényleg problémamentesen megy, pofonegyszerű a használata. Az egyetlen, ami nálam probléma, hogy míg a bemutató képen a desktop kép sötét háttere előtt a betűk jól látszanak, egy összezsúfolt laptopkijelzőn valahogy mindig valamilyen szöveg (pl levelező, böngésző) kerül a NewsBar mögé, és így nehezen olvashatóak a hírek.

A NewsBar alapvetően a desktop háttér részeként használható a legjobban. Célszerű szabadon hagyni neki egy kis helyet a képernyő valamelyik szélén. Kis ikonok használatával alig 150 pixel elegendő neki. Az áttetszőség a Preferencesben tetszőlegesen szabályozható, szinte minden megjelenéssel kapcsolatos paraméter állítható.

A MoreSpace appot is te készítetted, ennek segítségével a HFS+ tömörítést lehet ráküldeni tetszőleges könyvtárral, alkalmazásra, ezzel gigabájtokat felszabadítva a merevlemezen. Ez a program mennyire sikeres?

Csak nemrég indult, de nagyjából hozza az elvárásokat. Kisebb méretű SSD-vel szerelt Macbook tulajoknak életmentő lehet, hogy külső tároló nélkül is több gigabyte helyet fel tud szabadítani akár csak a Mail mappák tömörítésével. Kicsit offtopic, de Windows alatt a compressed folder funkció már sok éve gyárliag be van építve.

Bár azt ki is emelitek, hogy az OS X is ezt a tömörítést használja a rendszerkönyvtárak esetében, az emberek általában félnek, ha egy app azt kínálja fel, hogy hozzányúl a fájljaihoz. Szeretnének több tárhelyet, de félnek a lassulástól, adatvesztéstől. Itt lehetséges valamelyik?

Egy Mac Minivel teszteltük elég durván: tömörítés közben többször is kihúztuk a konnektorból, de egyszer sem sikerült adatvesztést előidézni, hiszen az eredeti file csak akkor cserélődik le a tömörítettre, ha az már hibamentesen elkészült. Semmivel sincs több esély az adatvesztésre, mint egy egyszerű file másolásnál vagy mozgatásnál. Magát a tömörítést pedig az OS X API végzi el.

A NewsBar letölthető innen, a MoreSpace pedig itt található.