Mindenki tudja, hogy az Apple rendszereit használva bizonyos kompromisszumokat kell kötnünk. Sokszor fel kell adnunk a kényelmesnek gondolt szokásainkat, és új szokásokat megtanulni, amik akár még évek múlva sem tetszenek, de benyeljük más jóságokért. De azért csapkodjuk az asztalt akkor is. Szerintem mindenki találkozott már ezzel a jelenséggel, de ha valaki nem (gyerünk Version), szóljon.

Az egyik ilyen idegesítő szösszenet az alábbi történet is.

A Macworld egyik olvasója váratlan dolgot tett: az egyik Mail-üzenetét mentette el pdf-ként, és desztinációként az iCloudot választotta (File--Print--PDF--Save as PDF...--iCloud--Save). Ebben az esetben ugye a rendszer a felhőbe menti a fájlt, amit később - elvileg - bármikor elérhetünk.

Untitled-2.jpg

Szegény csávó viszont nem találta sehol a dokumentumot. Mit tehet az ember ilyenkor? Megnyitja a Preview iCloud-könyvtárát, mert az kezeli alapból a pdf-eket, de ott nem talál semmit. Megpróbálkozik a Pagesszel is, semmi. Ezek az appok nem látják a fájlt, hiszen másik program mentette azt el. A sandboxing pont erről szól, hogy egy alkalmazás ne férhessen hozzá máshoz, csak a saját erőforrásaihoz. A Mail app viszont nem tud mentett fájlt megnyitni, a szerencsétlen csak egy levelező. Az iDisk meg már a múlté, nem férhetünk egyszerre hozzá az összes dokumentumunkhoz.

A kétségbeejtő helyzetre van egy nyakatekert megoldás. Menjünk be a Library könyvtárba (Finder menüjében a Go, ahol Optiont nyomva tartva megjelenik a Library menüpont), itt keressük meg a Mobile Documents mappát. Itt láthatjuk a com~apple~mail mappát, benne egy Documents könyvtárral - már amennyiben elmentettük a doksit a Maillel. Innen kimásolhatjuk a pdf-et, és megmenekült a világ.

Megoldás is nyilván jön majd a problémára, két lehetőség van:

a.) Az Apple egy minden fájlhoz hozzáférést biztosító megoldást fejleszt
b.) Megszűnik a PDF-be nyomtatás lehetősége az iCloud felé

Biztosak lehetünk benne, hogy a b.) lesz a megoldás végül.