Titokban frissítették a gépet, amire az online store-ban valami vicces kedvű Apple-alkalmazott kipakolta a NEW-feliratot, holott dehogyis volt az új: ahogy tegnap is megírtuk, alig valami változott, nem kapott 3-as USB-t, Thunderboltot a Mac Pro, nem kapott új grafikus gyorsítót, sem processzorgenerációt, csak a Xeonok órajelén tekertek egy kicsit, meg az árazáson. Két év után ez édeskevés, nem csoda, hogy hisztérikus állapotban sikoltozott a telefonban egy ismerősöm, amikor meglátta az új (haha) kínálatot.

Érezte az Apple is, hogy viccnek azért durva újnak nevezni ezeket az elhasznált technológiára épülő, 839 ezer-1,26 millió forintos Mac Prókat, főleg, hogy egy volt Apple-mérnök, a most már Google-nél dolgozó Andy Hertzfeld is nyilvánosan alázta a frissítést, így az Apple szépen levette a NEW-feliratot a boltból.

Tegnap már olvastam pletykákat arról, hogy a frissítés csak egy jelzés volt a felhasználók felé: annak a jelzése, hogy az Apple nem felejtette el a Mac Pro-családot, hogy foglalkozik a profi felhasználókkal, nem akarja kinyírni a sorozatot, csak most épp még nem tud piacra dobni egy ütőképes megoldást. Hogy lényegében egy türelemre intésről volt szó.

A pletykából mára tény lett: a Mac Pro rajongókat összegyűjtő facebookos oldalra ugyanis maga Tim Cook küldött levelet, amiben azt írta, hogy valami igazán nagyszerű terméken dolgoznak, és 2013-ban piacra is dobják azt. Pontosabban ennél jóval többet írt: lényegében cáfolta azokat a pletykákat, amik szerint az Apple már csak a consumer piacra koncentrál, és szépen-lassan leválasztja magáról a profi felhasználókat, akik nincsenek olyan sokan, hogy mérhető profitot termeljenek a cégnek. Szemben az iPhone és iPad-vásárlókkal.

Itt a levél, amit az oldalnak küldött Cook:

Franz,

Köszönöm a leveled. A Pro felhasználók nagyon fontosak nekünk. Bár nem tudtunk beszélni az új Mac Pro gépekről a tegnapi eseményen, nincs miért aggódnod, mert valami igazán nagyszerű terméken dolgozunk, amit jövőre dobunk piacra. És ma frissítettük a jelenlegi termékkínálatot is.

Tovább frissítjük a Final Cut Pro X-et is számos forradalmi profi szolgáltatással, mint amilyen a több kamerás támogatás is volt, és most frissítettük az Aperture-t is új képjavító funkciókkal.

És most jelentettük be a Retina Display MacBook Prót is, ami remek megoldás számos profi felhasználónak.

Tim

A Mac Pro várható 2013-as frissítéséről egyébként a New York Times is írt, de Tim Cook levele azért minden iparági pletykánál ütősebb forrás.