Volt pletykaáradat rendesen, azt sem tudtuk, hová kapjuk a fejünket. Ráadásul az Apple egyre több bejelentéssel adós, egy rakás Mac frissítése esedékes, biztosra vehetjük, hogy az iOS 6 mellett a Mountain Lion is napirenden lesz ma, és még ezek mellé más pletykák is bekúsztak. Nagyon úgy fest, hogy:

a.) képtelenség mindent bemutatni, így a WWDC keynote előre programozott csalódás lesz sokaknak, akik ráizgultak a pletykákra

b.) egy maratoni, 3-4 órás keynote-ot láthatunk, aminek a végén, a one more thing bejelentésekor már mindenki alszik

Valószínűsítem az "a" verziót. Viszont ebben az esetben ideje megvizsgálni a kívánságlistánkat, és kihúzni belőle dolgokat. Íme a lista:

iOS 6


Tuti bemutatják, sőt központi helyet kap a keynote-on. Hatalmas molinókon láthatjuk a következő mobil operációs rendszer logóját, tuti megint lesz vagy 100 új ficsör, amiből egyelőre csak néhányat sejthetünk: újratervezett térképszolgáltatás, Facebook integráció, Siri az iPadre, Ne Zavarj mód, Safari tabok megosztása.

OS X Mountain Lion

Biztosan szóba kerül, ha nem is hosszan. Már február óta tudjuk, mik a legfontosabb képességei az új rendszernek, azóta pedig még jó pár érdekességet hallhattunk az új rendszerről. Ezek pedig rendre megegyeznek az iOS 6 fent olvasható ficsöreivel, ezért is írta Csaba nemrég: az OS X és az iOS egymás donorjai lettek.

iCloud

Ennek továbbgondolása szintén most esedékes, legalábbis a molinók erről tanúskodnak:

Tim Cook állítása szerint az iCloud a következő évtized projektje, vagyis folyamatos fejlesztésekre, és felhőközpontú szolgáltatások tömegére lehet számítani. Szerintem az iOS képességei között lesz felsorolva néhány újítás.

Mac-szekció

Frissítésre vár a MacBook Pro, a Mac Pro, de az iMac, a MacBook Air és a Mac mini is régen frissült. Elég valószínű, hogy ezeket, vagy ezek közül néhányat most egy one more thing keretében bemutatnak. Amiről a pletykák szóltak: Retina kijelző, újratervezett, vékonyabb ház a MacBook Próknak, és egy régi-új ismerős bemutatása: visszatérhet a MacBook kategória.

Apple TV

A legfrissebb pletyka arról szólt, hogy az Apple kiad egy SDK-t az Apple TV-hez, így a fejlesztők a jelenleg egymagos A5-össel operáló kis zsebtigrisre is készíthetik az alkalmazásokat. Játékokat, hasznos appokat és a felhasználói élmény növelését célzó kiegészítőket.

Én azért csodálkoznék egy ilyen lépésen, mert egy kicsit elkésett lenne. Az SDK kiadásával az Apple gyakorlatilag a felhasználókra bízná az ötletelést: mitől lehetne jobb a tévézés élménye, pedig mi éppen tőlük várjuk azt, hogy ezzel előálljanak. Az is lehet, hogy csak meg akarnak szerezni pár ötletet, szóval fejlesztők, akik szeretnék, hogy az Apple felvásárolja a cégüket: ma héttől vagy soha.

Mindenesetre ha említés lesz is erről a keynote-on, én maximum egy 4-5 perces szösszenetet jósolok neki. Az is lehet, hogy kihagyják, és a konferencián a fejlesztőknek külön mutatják be.

iPhone

Ez már nem valószínű, hogy belefér. De nincsenek is elkésve, a várhatóan ősszel megjelenő új hardvert egy külön eseményen is bemutathatják még.

Ma héttől élőben közvetítünk a megszokott módon, hangulatban és minőségben, egy fél hét körül élesedő, folyamatosan frissülő posztban, úgyhogy most már ne menjetek messzire.