Valami őrületes fotóáradat ütötte fel a fejét az elmúlt 24 órában. Először csak egy bizonytalan, elmosódott kép jelent meg, amin állítólag a következő generációs iPhone volt látható, aztán egyre jobb felbontású, egyre részletgazdagabb képek özönlötték el a netet. Az első, bizonytalan fecske óta eltelt egy napban gyakorlatilag eljutottunk odáig, hogy ha igaziak a képek, nagy meglepetést már nem is okozhat a várhatóan ősszel piacra kerülő új iPhone.

De haladjunk lépésről-lépésre. Az első ez a képpár volt.

Sok mindent még aligha lehetett kivenni belőle, az viszont egyértelmű volt, hogy a fotó nem valamelyik aktuális modellt mutatja, hogy a hátlap ránézésre más és hogy a dokkoló is változott: kisebb lett, és hogy mivel alul több hely lett, nőtt a hangszóró mérete is, javulhat tehát a hangminőség. A hátlap egyébként az iPhone-ok javítására szakosodott iFixyouri katalógusában bukkant fel, mindenesetre ha tényleg így néz majd ki a mobil, az hihetetlenül vicces lesz: még közel fél év van hátra a premierig, de az egyik szerviz máris árulja hozzá a hátlapot.

Aztán néhány órával később a MacRumors közölte le egy másik iPhone-szerviz fotóit. Ezeken a képeken egy meglehetősen hasonló ház volt látható, csak már fehér színben.

Alig tudtunk megnyugodni, amikor újabb támadás indult, immár részletgazdag, nagyfelbontású fotókkal, és egyszerre fekete meg fehér színekkel.

Ha alaposabban megvizsgáljuk a képeket, kiderül, hogy mindkét mobilnak fém hátlapja lett, a szakértők valamiféle unibody-házra gyanakodnak, ami nagyobb akkumulátor beépítését teszi lehetővé. Utóbbira a 4G-s hálózat támogatása miatt lehet szükség.

Ezeken a fotókon is tisztán látszik a kisebb dokkoló, a nagyobb hangszóró és az, hogy a fülhallgató nyílása átköltözött a készülék aljára. Látszik még valami pötty a hátlapi kamera és a vaku között, amiről senki sem tudja, hogy micsoda, bár a szakértők egy mikrofonra gyanakodnak (ez jobb hangminőséget jelenthet kamerázás közben és segíthet kiszűrni a háttérzajt, amikor telefonálunk).

Van azonban előlapi kép is, amiből kiderül, hogy a kijelző ugyan nem tart majd faltól-falig, lesz keret, lesz Home-gomb, de a panel mérete egyértelműen nő, hosszabb lesz, elvileg 3,999 colos és 1136x640 pixeles.

Az Appleinsider szerint egyébként a 326 ppi-s panel az LTPS-technológiát használja majd, ami a remek képminőség mellett vékonyabb kialakítást tesz lehetővé, így tovább fogyhat az iPhone, vagy nőhet az akku. Jelenleg az LG, a Japan Display és a Sharp készít ilyen technológiával kijelzőket, évente körülbelül 72 milliós a kapacitásuk, aminek a kétharmadát lefoglalhatja magának az Apple. Már megint a szokásos trükk: a kaliforniai cég ezzel a mennyiséggel olyan tárgyalási pozícióba kerül, hogy elég nehéz helyzetben lesz az összes konkurens gyártó, ha szintén LTPS-paneleket akar vásárolni.

Ősszel kiderül, hogy mit is láthatunk a képeken, és hogy mi igaz a hírekből.