Amikor megjelent a harmadik generációs tábla, az Apple leszállította az iPad 2 árát, és tovább folytatta a forgalmazását. Ebben semmi szokatlan nincs. Azonban nemrég kiderült, hogy ennél több történt: az Apple a processzort is lecserélte az iPad 2-ben.

A Chipworks emberei jöttek rá, hogy a március 16 után szállított valamennyi iPad 2-ben a Samsung Semiconductor 45 nanométeres gyártástechnológiával készült A5-ösét egy 32 nanométeres Samsungra cserélték. Hasonló változás történt tehát, mint az Apple TV esetében, csak az iPadben ténylegesen két mag dolgozik, míg az Apple TV-ben csak az egyiket használják (esetleg az iPad 2-be gyártott selejtek kerülnek az Apple TV-be).

A 32 nanométeres technológia miatt elvárható lenne, hogy a processzor területe, a gyártási költség és a fogyasztás csökkenjen, míg az elérhető teljesítmény nőjön. Gyakorlatilag azonban szinte semmi sem változott:

A Macworld lefuttatott pár tesztet a két iPad 2-variánson, és mint a fenti diagramokból látszik, szinte alig volt eltérés - a készülék tehát teljesítményében ugyanazt hozza, amit az elődje. Azt gondolhatnánk, hogy ebben az esetben az akkuteljesítményben érezhető javulás, de ez sem jelentős. A most kapható iPad 2 csak 3 százalékot vert rá a korábbi modellre.

Hogy az Apple miért nem kommunikálta a váltást, ezekből a számokból egyértelműen látszik. A felhasználó szempontjából nem történt változás, egyértelmű tehát, hogy az Apple-nek volt érdeke átállni erre a technológiára.